GYTSJERK - Donderdagmiddag kreeg wethouder Houkje Rijpstra in het gemeentehuis in Burgum visite van de werkgroep ''De bus hoort erbij'' uit Gytsjerk. Met ''Verkeer'' in haar portefeuille was Rijpstra samen met beleidsmedewerker verkeer Jens Zeeman het aanspreekpunt voor Marianne Dagelet, Freek Nijland en Els en Bert Stortenbeker. Zij kwamen hun actie, voor het behoud van een bushalte in het dorp, toelichten en voelden zich hierin gesteund door de vele reacties in de vorm van 503 handtekeningen, die door Rijpstra in ontvangst werden genomen.
Ontwikkelingen
In het dorp Gytsjerk is de laatste tijd hard gewerkt aan de realisatie van een nieuw winkelcentrum. De druk op de parkeerruimte aldaar zal alleen maar toenemen en er is bovendien rondom de drukke ader, een viersprong, altijd al sprake van verkeersdrukte. Wegen in de buurt van het centrum zijn inmiddels voorzien van snelheidsremmers in de vorm van verhoogde bestrating, waarbij eveneens trottoirs en bushaltes met fietsenstalling anders ingericht moesten worden i.v.m. het feit dat de gemeente grond moest inleveren aan de nieuwe bezitter van de oude Friesland Bank, thans een kinderdagverblijf.
Tevens bestonden er plannen bij Arriva om de haltes naar de rand van het dorp te verplaatsen.
Actie voor de halte in het centrum
De werkgroep zet zich in voor het behoud van de bushalte met het oog op veiligheid, mobiliteit, bereikbaarheid en leefbaarheid van jong en oud, maar zeker ook voor mensen met een beperking.
Volgens de werkgroep hoort het openbaar vervoer naar de mensen te komen en niet andersom en dat lijkt tot de mogelijkheden te behoren. ''Reistijd begint vanuit huis'', zo stelt Nijland.
Vandaar de oproep van de actievoerders aan de inwoners van Gytsjerk hun stem te laten horen voor het behoud van de bus in het dorp. Intussen is er ook overleg tussen de werkgroep, provincie en Arriva geweest. Vooral de provincie kijkt ook naar efficiency en heeft zeker een andere overweging dan de busreiziger ook met het oog op de kosten. Vanzelfsprekend kijkt de gemeente niet alleen naar het kostenplaatje, maar ook naar veiligheid rondom het centrum, het zwembad en het feit dat brede voertuigen elkaar tegenkomen op rechte, drukke en bochtige wegen. Het gevaar ligt op de loer!
Kritische kanttekening
Voordat de doos met handtekeningen (503), met daarbij de aanvulling dat er bovendien 124 reacties via de website zijn binnengekomen inclusief 41 van mensen buiten het dorp, plaatst wethouder Rijpstra een opmerking in de richting van de werkgroep.
Eigenlijk is de vraagstelling net niet ruim genoeg geweest voor iedereen, want er zijn vast ook mensen die de bus uit het dorp willen. Juist, die reactie komt helaas niet naar voren. Wel blijft boven water dat het aantal reacties voor ''De bus hoort in het dorp'', groot is.
Voortgang
Het overleg zal binnenkort verder gaan en de werkgroep hoopt dat men op de hoogte zal worden gehouden. De betrokkenen zullen hun overwegingen moeten maken en voor zowel werkgroep, gemeente, Arriva als provincie spelen belangen.
Voor de werkgroep gold vanmiddag het doel te benadrukken dat het de wens is van velen de halte in Gytsjerk te handhaven.
Symbolisch kreeg wethouder Houkje Rijpstra een miniatuur bus aangeboden door Els Stortenbeker.
Lijn 51 is in ieder geval ''een dikke lijn'', een lijn die niet zal worden opgeheven en dat is alvast een zekerheid waar Gytsjerk mee verder kan.
Kees Westra
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121