23
za, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
GYTSJERK - Een wel heel bijzondere vrijdagmorgen voor de leerlingen van groep 5 t/m 8 van OBS Thrimwalda in Gytsjerk, Tristan Bangma bezocht deze school, de 19 jarige Tristan is wielrenner en bij de paralympische spelen in Rio de Janeiro won hij goud op de 1 kilometer met staande start. Tristan ziet nog maar voor 1 procent en samen met zijn piloot (stuurman) won hij daar goud. In het lokaal vertelde hij over hoe veel hij voor de wielrensport doet en wat er allemaal voor nodig is. Dit allemaal in het kader van het project, Meet en Greet Fryske Parasporthelden.


Tristan Bangma kwam er op zijn 10e levensjaar achter dat zijn ogen minder werden, heel veel onderzoeken in het ziekenhuis verder bleek dat hij ‘opticusatrofie’ te hebben. Zijn ogen zelf waren prima maar de verbinding tussen de ogen en de hersenen waren niet goed. Op dit moment ziet hij maar voor 1 procent. Bij de onderstaande foto’s staan wel een paar hoe dat er ongeveer uitziet.

In het volle lokaal vertelde Tristan over zijn sport carrière, hij korfbalde eerst maar omdat zijn zicht steeds minder werd ging hij eerst met zijn vader fietsen, pa voorop de tandem en Tristan achterop.
Op een talenten dag voor paralympische sporters werd hij ontdekt door het NOC NSF en kwam in de nationale selectie voor aangepast wielrennen.
Ondertussen heeft Tristan samen met zijn ‘piloot’ de bestuurder van de fiets, twee nationale titels. Bij het wereldkampioenschap in 2015 won hij zilver, deze wedstrijden waren in Apeldoorn.
Met piloot Teun Mulder won hij goud op de Paralympische spelen in Rio de Janeiro op het onderdeel 1000 meter met staande start.
In de klas liet hij het filmpje van die race zien, en met een topsnelheid van zo’n 74 kilometer per uur bleken ze daar net onder de 1 minuut te fietsen, 59,822 seconden, een gemiddelde snelheid van net iets boven de 60 km per uur.

Na dit prachtige verhaal gingen de kinderen naar buiten om daar met een door de moeder van Tristan gemaakt brilletje te ervaren hoe dat is om (zeer) slecht ziend te zijn. De reacties waren niet verrassend bij de leerlingen, ‘ik zie niks’ de kinderen deden het misschien 10 minuutjes maar Tristan heeft dat dus altijd.
Zelf heb ik dat brilletje voor de lens van de camera gehouden, in de onderstaande foto’s staan een aantal die lijken alsof ze mislukt zijn maar dat of eigenlijk dit is wat deze top sporter ziet. Er komt nog bij dat op de foto’s nog iets van kleur te zien is, bij Tristan is die kleur er ook nog niet eens.

Weer het lokaal in en de kinderen mochten vragen stellen, dat heeft Tristan geweten. Echt heel veel vragen waren er, hele praktische over hoe hij woonde, en hoe hij wist hoe laat het was. Er kwamen elke keer heel duidelijke antwoorden.
Op de vraag ‘hoe lang moet je trainen’ kwam een antwoord waar de kinderen verrast door waren, het bleken tussen de 20 en 25 uur te zijn. Een leerling zei tegen zijn buurvrouw, ‘ik 2 uur voor voetballen’ dat is eigenlijk het verschil, amateur en top sport.
Tristan vertelde hierover dat hij eigenlijk 4 jaar had getraind, en dus echt heel veel uren, voor misschien wel die ene minuut op de Paralympische spelen in Rio. Dat je dan goud wint maakte het zeker de moeite waard.
Zelf stelde in de meest Nederlandse vraag die er is ‘wat kost een race tandem’? ik schrok eigenlijk een beetje, wetende dat racefietsen en dan die van top wielrenners best wel duur zijn maar dat het tussen de 8000 voor een ‘instapmodelletje’ en richting de 20.000 euro voor een echte top fiets was had ik niet verwacht.

Het was dat de leerkracht de laatste vraag liet stellen maar anders had er nog gemakkelijk een uurtje vragen bij gekund.
Een indrukwekkend uur waar de leerlingen denk ik nog wel vaak aan terug zullen denken. Dat ze allemaal de gouden medaille mochten zien en zelfs vasthouden was misschien wel het mooiste. Uiteraard was er tijd voor handtekeningen, zelfs ik werd gevraagd …..

Dat Tristan op OBS Thrimwalda was, was in het kader van ‘Meet en Greet met Fryske Parasporthelden’ van Sport Fryslân. Meerdere sporters hebben op heel veel basisscholen over hun sport en beperking verteld.
De sporters vertellen dus hun persoonlijke verhaal !!
Deze Meet en Greet is één van de ideeën van ‘Het beste idee van Friesland’ en een idee van zorgverzekeraar De Friesland dit nu de uitvoering ervan ook sponsoren.
De coördinatie van deze prachtige uren ligt bij Sport Fryslân.

Jan Kamminga

{gallery}Syta/para17617{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie