ALDTSJERK - Op tongersdei 15 juny kaam ''It lûd fan..'', streekrjocht út kafee ''Moarkswâl'' yn Aldtsjerk. By Nienke Miedema en Luc Tuinstra fan KEaRN en Kanaal30 krigen doarpsbewenners de kâns te fertellen oer alles wat der spile op it mêd fan it doarpshûs, doarpsbelang, de doarpskrante, de Feinteboun, Frouen fan No, Herf. Frijsinnige Frouen Feriening, fertier foar de bern/ jongelju yn it doarp, de skoalle en tsjerke. Dat Aldtsjerk foarút wol en dat it brûst yn'e mienskip komt goed foar't ljocht, yn it petear mei alle gasten.
Brug tussen dorp en politiek
Het spits wordt afgebeten door Paul Boelens en Chantoine Boomsma van Dorpsbelang. Beide heren zitten met een algemeen ondersteunende functie in het vijf koppen tellende bestuur. Dorpsbelang houdt zich bezig met de leefbaarheid van het dorp, waaronder o.a. de groenvoorziening valt. Momenteel hebben de bewoners de kans zich in een enquête uit te spreken over hun dorp nu en in de toekomst. Welke gevaren liggen op de loer en wat zijn belangrijke levensaders voor het dorp. Gesteld wordt dat een school voor het dorp, naast woningen en bedrijven, zorgt voor leefbaarheid. Even wordt het nuttige werk van Aldtsjerk Foarút genoemd. Onderhoud van het Klinze bos (subsidie), maar ook de functie van De Klinze als ontspanningsmogelijkheid met horeca zou goed ingepast in de gemeenschap moeten zijn. In het verleden is de locatie niet echt laagdrempelig geweest.
Jeugd en school
Als tweede schuiven Ilse, uit groep 7 en Astrid Landman van obs Sinnehonk aan tafel. De school is leuk, gezellig en ''we kunnen kletsen met elkaar'', zegt Ilse.
De school werkt met een continuïteit rooster. Dat betekent ieder dag naar school, tot 's middags twee uur. Het leerlingenaantal vertoont een dipje van 44 naar 37 leerlingen, maar Landman verwacht aanwas van kinderen als het dorp mag uitbreiden.
Met het oog op de toekomst wordt met de nieuwste methoden gewerkt aan rekenen en taal. Innovatie gaat de school niet uit de weg. Het kind op school krijgt alle aandacht. Zo is er een Kanjertraining.
Ilse is zelf een goed voorbeeld van een kanjer. Op de vraag of ze al weet welk beroep ze later wil uitoefenen, geeft ze aan dat ze niet van saai houdt en ze zodoende liefst twee verschillende functie's zou willen!
Agnes Landman vertelt verder over het belang van de school in Aldtsjerk. Evenals in het cafe wordt op Sinnehonk veel besproken. Met een OR en MR wordt een belangrijke ''Klankbordgroep'' gevormd en op deze manier staan ouders en Dorpsbelang nauw met elkaar in verbinding. De school volgt de ontwikkelingen in het dorp op de voet. Vooral als nieuwe klanten zich aandienen poogt de locatie met de juiste PR een eventuele leerling voor zich te winnen.
Even wordt gepraat over het dorpsfeest met de traditionele optocht. Er wordt een bijdrage geleverd in de vorm van een feestwagen voor de kleintjes en de ouders werken hieraan mee. Uit alles blijkt dat obs Sinnrhonk een school voor iedereen is. ''Oanhâlde as storein'', maar de aanhouder wordt beloond.
Samen elkaar versterken
Deze kreet geldt eigenlijk voor alle inwoners van het dorp, maar in het bijzonder voor iedereen die het dorpshuis ''Oerein'' een warm hart toedraagt. Annestien Andela en Peter Busscher vertellen over de aanloop binnen het gebouw, ''in moetingsplak foar de mienskip'' Bestuurslid en lid van de Activiteiten Cie. Andela geeft aan wat er allemaal gebeurt in het dorpshuis in samenwerking met Dorien, die ''Oerein beheert en de vele vrijwilligers. Van Koningsdag, Kunstroute, Volksdansen en Vrouwenverenigingen, er is voor elk wat wils. In dit dorp hoef je geen vreemde te blijven.''Je zit er zo maar tussen.
Een preek voor iedereen
Ida Verburg is predikante in Trynwâlden (Pauluskerk), met in haar werkgebied 4 kerken en 1700 leden op papier. Aldtsjerk is van oorsprong een ''read nêst'' en met die wetenschap vult Verburg haar ambt met een ''iepen hâlding'' in. Zij stelt het gevoel van ''leven en laten leven'', te accepteren, maar wel oog en oor te hebben voor blijde gebeurtenissen en rouwperioden binnen de gemeenschap. Een bezoek brengen aan, hoort dan bij haar taken vanuit de kerk.
Tenslotte wordt met zekerheid gezegd, dat het dorpshuis totkomst heeft. De jeugd van tegenwoordig komt niet, maar de jeugd van nu zal ook ouder worden en dan toch naar ''Oerein'' komen. Een dorpshuis hoort erbij, net zoals de kerk, de school en de kroeg. ''It is der en it bliuwt der!''
Als afsuiter van deze ronde wordt het belang van dorpsuitbreiding genoemd.
De jeugd leert ''het stappen'' niet meer
Henk Breeuwsma is nu 24 jaar werkzaam in cafe Moarkswâl en in die jaren is veel veranderd op het gebied van regelgeving m.b.t. rookbeleid en drink leeftijd. Aanpassingen zijn noodzakelijk en de onder de 18 jeugd, dreigt op straat zijn of haar ervaring op te moeten doen. Op straat drinken is het gevolg, want daar is geen controle. Voor de jeugd,<18, valt er vaak niets te beleven. De disco bij de jeugdsoos bestaat niet meer. ''Regels meitsje in protte stikken en bern soene leare moatte op stap te gean''
Breeuwsma organiseert veel, zoals live muziek, spokentochten en bbq's. Met de ligging aan de Moark mogen de toeristen, bootjesmensen en fietsers, niet worden vergeten en dus wordt gewezen op het bevaarbaar houden en zorgen voor voldoende diepte van het water.
Breeuwsma ziet de toekomst rooskleurig in cafe Moarkswâl, de kroeg die in 1982 afbrandde en schitterend ligt aan de elfstedenroute.
Ook aan tafel zitten Wouter Hooghiemster en Rienk vd Meer van de Feinteboun. Zij hebben een drukke periode achter de rug, want het dorpsfeest is net geweest. De Feinteboun is een groep van 19 mannelijke jongeren van 18-30 jaar en een vereniging die reeds 120 jaar bestaat. Iedereen is vrijgezel, maar verkering wordt geaccepteerd. Naast het organiseren van het dorpsfeest, waarbij ook het versieren van het dorp hoort, vergeet de Feinteboun zich zelf niet. Zo gaat de groep met elkaar karten of in een grote stad de bloemetjes buiten zetten en daarbij hoort een stevig glas bier.
Tijden veranderen
Vroeger werd gesproken over Plattelandsvrouwen, ''de laatste der Mohicanen'', aldus Wietske vd Werff, tegenwoordig noemt men die groep ''Vrouwen van Nu'', neutraal van opzet en voor heel Trynwâlden of de Vrijz. Hervormden, meer met een kerkelijke achtergrond, vanmiddag zijn aanwezig Coby Holtkamp en sidekick Griet de Jong.
Binnen de ''Vrouwen van Nu'' bestaan bepaalde interesse groepen op het gebied van reizen, lezen, tuinieren, fietsen, zingen, robotisering en medische zaken. De groep vergadert 1x per maand, kent 145 leden van 46 tot 97 jaar oud.
De andere groep de Vrijz. Herv. bestaat 85 jaar, heeft 14 leden tussen 68-98 jaar. Het is een zeer kleine groep met beperkt budget, maar pas is er wel een nuttige Weerbaarheidscurcus in de sportschool georganiseerd.
De Brêgebidler en het Erfgoed IJsbaan gebouw
Jellie Sinnema van dorpskrant ''De Brêgebidler en Jan Oostenbrug van de ijsclub nemen als laatsten plaats achter de microfoon.
De ijsclub bestaat sinds 1865 en kende slechts 7 voorzitters. Ooostenbrug vervult die taak inmiddels 43 jaar. De ijsbaan ligt aan ''de Mar'' en bezit een oud, karakteristiek ijsbaangebouw. Volgens de ijsmeester niet alleen een stem waard als ''Erfgoed, maar tevens zeer geschikt als trouwlocatie. ''It is foar knipt en naait'' Bovendien zo stelt Oostenbrug is de horeca dichtbij en met een bed van Meulen & Baarsma, De Klinze is het er prima vertoeven. Zelfs een nieuw kabinet zou er gesmeed kunnen worden.
Dan komt de bosrijke omgeving aan bod. De bossen Turkije en Grikenlân en de staatsobligaties, de familie Loman, de houtkap en het zo betalen van de grond.
De omgeving kende veel adel, eigenlijk rijke boeren, die woonden op een State. De Heemsta's en v. Sminia's zijn enkele adellijke boeren, die zich vestigden, ver weg van het moerassige deel van Fryslân.
De adel zorgde voor een zuivelfabriek, vlasfabriek en woningwetwoningen. Een naam die herinnert aan de geschiedenis is de straatnaam Jonkerspaad, nu een een weg.
Tussendoor vertelt Jellie Sinnema over de ''man fan de brêge mei it ponkje'', de brêgebidler. Hier vindt de naam van de dorpskrant zijn oorsprong. De krant wordt door drie mensen samengesteld, met als voordeel dat er korte lijnen lopen en beslissingen snel kunnen worden genomen. Voor kopie moet men soms wel eens iemand ''efter de broek sitte'' De dorpskrant is van Aldtsjerk en Readtsjerk en is van en voor het dorp, foar alle ynwenners, de mienskip.
It giet as it slydjaget
Dat geldt zeker voor deze uitzending van 17-19u. Veel sprekers en muziek tussendoor van Anke de Vries uit Gytsjerk. Vandaag in ''It Lûd fan.." met een aantal eigen nummers en een cover. Jaren geleden zong zij als kandidaat in ''The Voice'', vandaag is Anke als singer-songwriter special-guest in de live uitzending op RTV Kanaal30. De twee uren vlogen voorbij en we zijn veel te weten gekomen over Aldtsjerk. ''It giet bêst'', met het dorp. Straks de nieuwe plannen uitvoeren en de jeugd binden aan het dorp. Dan ''giet it wier as it slydjaget!''
Terugluisteren
De uitzending kan teruggeluisterd worden via de opty Gemist op de site van RTV kanaal 30 (www.rtvkanaal30.nl). Een integrale herthaling (te beluisteren via fm 105 en 107.8, online en als achtergrondgeluid bij de kabelkrant (ZIGGO kanaal36)) is op maandag 19 en woensdag 21 juni van 10.00 tot 12.00 uur en donderdag 22 juni van 17.00 -19.00 uur.
Kees Westra
{gallery}Syta/lud17617{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121