BURGUM - Op vrijdag 10 november kwamen zo’n 15 vrijwilligers van RTV Kanaal30 af op het Mediacafé dat met enige regelmaat door de PR commissie van de omroep in Glinstra State (Burgum) georganiseerd wordt. Deze keer kon voor het eerst gebruik worden gemaakt van de prachtig gerenoveerde zaal / bar waar Jippe Helder van Kiehool/Glinstra State zich een prima en trotse gastheer toonde. Centraal in het RTV Mediacafé staat altijd een aansprekende gastspreker die voor de vrijwilligers van RTV Kanaal30 een ‘Masterclass’ verzorgt. Voor deze avond was Hans Snijder, ondermeer voormalig hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, gestrikt.
De avond werd geopend door voorzitter Lutske van der Wal die de aanwezige medewerkers informeerde over de laatste stand van zaken rond de samenwerking met de collega’s van RTV NOF en Omrop Fryslân. Ook de stand van zaken rond de verhuizing van de studio naar Glinstra State, uitgangspunt is nog steeds dat deze eind 2017 of begin 2018 zal plaatsvinden, en de vorming van een streekomroep met RTV NOF kwamen uiteraard aan de orde.
Na een korte pauze was het dan eindelijk de beurt aan Hans Snijder, die door bestuurslid PR zaken Gert Nitters werd geïntroduceerd aan het aandachtig luisterende publiek als voormalig hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant. Daar kennen de meeste mensen hem hier natuurlijk ook van, maar al snel bleek echter dat Snijder veel meer in zijn mars heeft zitten.
Hans Snijder (1962) is opgegroeid in Bitgum. Na een studie economie en onderwijskunde, kwam hij terecht op de toneelschool in Maastricht waar hij de liefde voor het bedenken en schrijven van verhalen ontwikkelde. Na een aantal omzwervingen kwam Snijder in Hilversum terecht, waar hij betrokken raakte bij programma’s als Klokhuis en Lopend Vuur. “Voor de NOS maakte ik ook een programma over de relatie tussen autochtone en allochtone Nederlanders toen op 4 oktober 1992 een toestel van El Al in de Bijlmer neerstortte. Dat was natuurlijk heftig nieuws wat door alle media verslagen werd. Wat mij echter vooral interesseerde was de wijze waarop deze ramp in de maanden daarna verwerkt zou worden, met name in de Surinaamse en Ghanese gemeenschap die het hardst waren getroffen. Het is belangrijk om te beseffen dat het nieuws van vandaag ook morgen nog interessant moet zijn.”
Het was in feite de belangrijkste les die Snijder zijn gehoor meegaf. Nieuws is niet alleen wat er vandaag gebeurd, maar ook hoe er met de gevolgen daarvan in de periode daarna mee omgegaan
wordt. Juist een lokale omroep kan daar ook het verschil maken. Een tweede belangrijke les is dat het maken van programma’s altijd teamwork is waarbij het adagium ‘zonder wrijving geen glans’ geldt. “Toen ik Middag Editie voor de VARA/NPS maakte, werkte ik samen met mensen als Hanneke Groenteman en Felix Meurders. Ik stond met een ‘oortje’ vanuit de centrale regieruimte in contact met de presentators en gaf zo als eindregisseur aanwijzingen. Felix was het niet altijd eens met mijn aanwijzingen en maakte soms andere keuzes die ik vervolgens niet altijd kon waarderen en dat liet ik dan ook blijken waarop Felix demonstratief en voor iedereen zichtbaar het ‘oortje’ uit deed. Ik was woest, maar Felix ook. Daar hebben we stevig over doorgepraat en dat heeft opgeleverd dat we daarna precies wisten wat we aan elkaar hadden. Dat kwam de kwaliteit van het programma ten goede en we hebben daarna nooit meer problemen gehad. Het feit dat Felix op mijn afscheid bij de Leeuwarder Courant was, zegt wat dat betreft genoeg.”
De Leeuwarder Courant. Daar kennen de meeste mensen Hans Snijder wellicht van. Voordat hij de overstap naar de krant maakte, is hij echter ook nog hoofdredacteur geweest van Omrop Fryslân waar hij zijn handtekening zette onder programma’s als ‘Baas boppe Baas’, ‘Hea!’en ‘Noardewyn Live’. “Na mijn tijd bij de Omrop was het eigenlijk logisch om terug te gaan naar Hilversum, maar mijn kinderen zaten daar niet op te wachten. Zij wilden (wie kan het hen kwalijk nemen; JM) in Fryslân blijven. Zo ben ik uiteindelijk de Leeuwarder Courant terecht gekomen als hoofdredacteur”. Dat is natuurlijk een opmerkelijke carrière-switch. Een stap van de ‘nieuwe media’ naar de ‘oude media’, terwijl een omgekeerde beweging logischer zou zijn. Snijder beseft ook dat daar zo tegenaan gekeken kan worden, maar ziet dat toch anders. “De Leeuwarder Courant is niet zo maar een krant. Wij hebben veel vernieuwingen doorgevoerd. Zo waren we bijvoorbeeld de eerste krant met een iPad app, zijn naar een ander formaat krant gegaan, hebben de vormgeving aangepast en de krant een eigen gezicht gegeven waarbij regionaal nieuws de eerste drie pagina’s beheerst”. Het heeft de krant veel waardering opgeleverd en in 2013 zelfs de titel van ‘Europese krant van het jaar’. Toch ging het niet goed met de Leeuwarder Courant. “We zijn echt vlak langs de afgrond gegaan”, vertelde Snijder. “De advertentiemarkt was lastig en moederbedrijf NDC had vlak voor de crisis een aantal overnames gepleegd die als een molensteen om de nek hingen. We hebben in die tijd ook 250 van de 700 medewerkers moeten ontslaan. Dat gaat je niet in je koude kleren zitten, maar het moest gebeuren anders had de Leeuwarder Courant ondanks alle lof en waardering gewoon niet meer bestaan”.
De laatste les die Snijder de medewerkers van RTV Kanaal30 meegaf was het consequent gebruik maken van alle ter beschikking staande communicatiekanalen. “Gebruik alles wat jullie ter beschikking staat om programma’s consequent te promoten. De kracht zit hem in de herhaling. Als je nu al weet wat je over 6 weken in je programma gaat behandelen, communiceer daar dan nu vast over en de weken daarna weer, zodat mensen geïnteresseerd raken en op je programma afstemmen. Dat heeft bij een programma als ‘Van Gewest tot Gewest’ bijvoorbeeld ook altijd uitstekend gewerkt”.
Drie belangrijke lessen van een man die gepokt en gemazeld is in de media-praktijk. De aanwezige RTV Kanaal30 vrijwilligers gaan er zeker hun voordeel mee doen en kijken nu al reikhalzend uit naar de volgende Masterclass in het Mediacafé.
Tekst:Jaap Melessen/Foto's: Doede Westra
{gallery}Syta/cafe111117{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121