×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM - De titel kan Bergum 2 bijna niet meer ontgaan. Dat mag de conclusie zijn na de tamelijk ruime winst zondagmorgen op het Sneker LSC. Konden de gaten in de eerste helft de Burgumer youngsters nog redelijk bijhouden, in de tweede helft deed het verschil in leeftijd zich meer en meer gelden in het nadeel van de ploeg uit Sneek. LSC 'hie it ein yn 'e bek' zoals dat zo plastisch heet in voetbaljargon en Bergum profiteerde daarvan door uiteindelijk te winnen met 3-0. De titel is een kwestie van tijd.

Bergum 2 in het nieuw op weg naar de titel
De nieuwe outfits die spelers en staf van Bergum 2 voorafgaande aan het duel met LSC kregen uitgereikt, deden het prima in hun eerste wedstrijd. Het weer werkte bovendien ook nog, onverwacht eigenlijk, mee door af en toe het grijze wolkendek open te scheuren en het heldere wit van de shirts nog wat extra glans te geven. Voeg daarbij dat dit Bergum 2 een ploeg is met eigenlijk alleen maar jeugdig talent en het is duidelijk dat de Burgumers titelkandidaat nummer één zijn. De overwinning op het Sneker LSC kwam eigenlijk geen moment in gevaar, al lag bij de Burgumers het gevaar van wat lichtzinnigheid wel een aantal keren op de loer.

onverwacht
Ik ben vroeg op deze zondagmorgen, want voorafgaand aan de wedstrijd tegen LSC uit Sneek, krijgt Bergum 2 nieuwe outfits uitgereikt: shirts, broekjes, sokken en tassen. Zo gaat dat tegenwoordig, Sieds Bosma en ik zitten het allemaal een beetje hoofdschuddend aan te kijken: "Dat gie der froeger dochs gâns oars oan ta", alsdus de voormalige vleugelflitser van Bergum, "wy moasten dat allegearre sels mar regelje, no binne oeral sponsors foar. Mar it is fansels moai dat it sa kin." Het ziet er even later op het Koningsland allemaal spic en span uit, zeker als zo nu en dan de zon even het veld in een aangenaam lentelicht zet. Als de scheidsrechter de ontmoeting op gang heeft gefloten, ontwikkelt zich een prima duel tussen aan de ene kant de routine en de fysieke kracht van LSC, de gemiddelde leeftijd ligt minstens tien jaar hoger dan bij Bergum, en aan de andere kant het jeugdige enthousiasme en de technische vaardigheid van de thuisclub. Het Sneker collectief tegen het Burgumer individualisme, het is een interessante clash die vooralsnog een beeld oplevert waarin sprake is van een evenwicht. Bergum zoekt het in combinatievoetbal, waar LSC probeert met lange trappen de bal achter de defensie van de thuisclub te krijgen. Af en toe lukt dat ook, maar de kansen die daaruit voortkomen zijn niet van dien aard dat keeper Remco van der Wal in overwegende problemen komt. Defensieleider Age Heegstra heeft zijn zaken prima voor elkaar. Maar omdat ze dat bij de gasten óók hebben, zijn de echte doelrijpe kansen vooralsnog schaars. Het duurt tot de 20ste minuut eer de wedstrijd cijfermatig wordt opengebroken. Die openingstreffer komt op naam van Wisse Rodenburg die een vrije trap van Mark Bastiannet tot doelpunt promoveert: 1-0. Op dat moment wel terecht, al kan Bergum niet echt bogen op een klip en klaar overwicht. De Snekers zijn een hechte ploeg die bovendien beschikt over verdedigers die niet schromen om stevig in te grijpen en mensen die van achteruit een lange bal kunnen geven. We schrijven de 35ste minuut als LSC bijna langszij komt, maar keeper Remco van der Wal redt uitstekend op een prima genomen vrije trap. Die 1-0 is ook de ruststand, al zet LSC wel degelijk aan en de Snekers scheppen zich ook kansen: een schot dat net naast gaat, een schot dat centimeters het doelvlak mist en voorlangs zoeft. Het beeld dat van deze eerste helft blijft hangen is dat van een wedstrijd tussen twee vrijwel gelijkwaardige ploegen die ongelijkaardig voetbal spelen. De gasten moeten het hebben van balvastheid, duelkracht en inzet. Bij Bergum 2 zijn die spelbepalende elementen voornamelijk voetbaltechniek, combinatievermogen en snelheid van handelen. En daar kan, vermoed ik, ook nog een conditioneel surplus aan worden toegevoegd naarmate deze wedstrijd vordert.

tweede helft
De zon is inmiddels bezig om door te breken en dat maakt alles toch een beetje vrolijker, wat voorjaarsachtiger zelfs, al blijft zes graden natuurlijk nog altijd behoorlijk fris. Maar de kantine is me te ver, lees: die trap is er voor mij te veel aan, en dus blijf ik hier zitten, prima plek, in de zon en met de wind in de rug. Als de pauze voorbij is krijgen we, er is inmiddels aardig wat publiek komen kijken, eigenlijk een tweede helft te zien die een logische voortzetting van de eerste is. Maar gaande dit tweede bedrijf zie ik dat LSC het steeds lastiger krijgt, want waar Bergum het tempo opvoert, moeten de gasten het steeds meer laten afweten inzake de snelheid en de conditie. Nu doet het leeftijdsverschil zich steeds nadrukkelijker gelden en eigenlijk helt de weegschaal steeds verder over in Burgums voordeel. Dat moet haast wel meer doelpunten opleveren, bovendien is die 1-0 voorsprong natuurlijk toch wel listig. Eén geslaagde counter of een vrije trap kan genoeg zijn voor de gelijkmaker. Maar eigenlijk wordt deze wedstrijd al in de 47ste minuut beslist. Dan is het Gert Jan Vonk die de 2-0 voor z'n rekening neemt, al is het twijfelachtig of het niet een eigen doelpunt van LSC is. Hoe dan ook, het staat 2-0 en ik zie eerlijk gezegd de gasten niet in staat om deze wedstrijd nog een compleet andere draai te geven. Als het vijf minuten na die 2-0 ook nog 3-0 wordt, een vrije trap van Mark Bastiannet die via de onderkant lat de LSC-keeper kansloos laat, is duidelijk dat deze ontmoeting in zijn definitieve plooi is gelegd. Bij LSC gaat bij sommigen het licht uit en Bergum verliest zich af en toe in een vorm van lichtvaardigheid die in andere gevallen dodelijk kan zijn, maar die nu niet zoveel kwaad kan. De scheidsrechter haalt zich een aantal keren de onvrede van de gasten op de hals met hen onwelgevallige beslissingen en de ref moet zelfs een opstootje sussen voor het echt escaleert. Waar het daadwerkelijk om gaat is vanaf mijn zitplaats niet te zien, maar echt belangrijk kan het niet geweest zijn. Het blijft bij die 3-0 en daarmee zet Bergum een belangrijke stap op weg naar de titel, met andere woorden: de Dom Perignon dan wel de Veuve Clicquot kan op temperatuur worden gebracht. De sponsor kan tevreden zijn: zijn goede gaven zijn op een passende manier ten doop gehouden.

Binne Kramer  {gallery}Syta/bergum20217{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121