×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM - Het begin van de wedstrijd maandagavond tussen Herauten 3 en Buitenpost 2 leek helemaal niet in de richting  van een monsterscore te wijzen. Maar toen Herauten bij rust met 5-1 leidde, was duidelijk dat het daar niet bij zou blijven. Herauten was sneller, dynamischer en voor de goal gevaarlijker, met andere woorden, in feite was de thuisclub oppermachtig en kwamen de gasten er niet of nauwelijks aan te pas. De 10-1 eindstand was wat dat betreft illustratief.

Herauten oppermachtig tegen Buitenpost

In de openingsfase van de wedstrijd tussen Herauten 3 en Buitenpost 2 leek het eigenlijk helemaal niet in de richting van een monsterscore, met dubbele cijfers dus, te gaan. Maar naarmate de wedstrijd vorderde kwamen de verschillen tussen beide ploegen steeds duidelijker naar voren. En die verschillen lagen met name in het technisch vermogen van de Burgumers. Herauten was individueel technisch de betere ploeg en had bovendien het voordeel van de jeugd, de gemiddelde leeftijd lag een stuk lager dan bij de gasten. Dat is niet altijd in voordeel, qua routine bijvoorbeeld, maar wel degelijk qua snelheid en dynamiek. Bij Herauten sneden de aanvallen als een warm mes door de boter, waar Buitenpost het veel meer op kracht moest doen. En die vele duels kostten veel kracht, kracht die de gasten naarmate de wedstrijd vorderde te kort kwamen.

eerste helft
We zijn vier minuten bezig als Herauten op voorsprong komt middels een prima actie van Justus Boomsma die goed doorgaat en uit de draai de bal achter de Buitenpost-keeper prikt: 1-0. Maar als de gasten op gelijke hoogte komen uit een knap uitgespeelde counter is het 1-1 en wijst in principe niets op een makkelijke en ruime overwinning voor de Burgumers. Dat beeld krijgt een wat andere aanblik als de thuisclub binnen twee minuten twee keer scoort. Het wordt 2-1 middels een listig schuivertje in de verre hoek en de 3-1 is een prima hoekschot van Gerard Weiland. Dan staat de klok op 15 en is er toch wat tekening in de strijd gekomen. Herauten speelt makkelijker, soepeler en wint bovendien de meeste persoonlijke duels. En als het bij de rust 5-1 staat middels een fabuleuze stift en een listig balletje in de hoek, staat Herauten er prima voor. Buitenpost hapt naar adem, de meeste spelers hebben moeite met het hoge tempo van Herauten en dat betekent dat hun aanvalsacties de scherpte en de dynamiek missen om Herauten achterin in de problemen te brengen.

tweede helft
Eigenlijk verandert er niet zoveel in deze tweede helft, Herauten blijft de beter spelende ploeg en de enige kritiek die je op het spel van de thuisclub kunt hebben is dat ze af en toe een beetje te lichtvaardig zijn. Dan moet het allemaal wat té mooi en te makkelijk en dat leidt nogal eens tot onnodig balverlies. Maar verder is er eigenlijk niets aan de hand voor dit ploegje jongelui. De klok staat op 22 als het opnieuw Justus Boomsma is die met een fraai tegendraads schot de Buitenpost-doelman op het verkeerde been zet: 6-1. Daarna duurt het een hele tijd, welgeteld 13 minuten, voor er opnieuw gescoord wordt. Het is zo'n fase waarin Herauten merkbaar wat frivoler gaat spelen, leuk om te zien, want er zijn prachtige staaltjes bij, maar niet altijd even efficiënt. De 7-1 valt als Age Heegstra vanaf de zijlijn uit de loop zoevend hard de bal in het net jaagt. En daarmee is niet alleen de wedstrijd meer dan beslist, maar het is tevens het sein voor Herauten om er nog even een onvervalst slotoffensief uit te gooien. En dat levert in die laatste negen minuten nog drie treffers op. De 8-1 komt voort uit een rebound, de 9-1 is een schot vanaf de middellijn als de Buitenpost-keeper zonder rugdekking mee naar voren gaat en meedogenloos wordt gepasseerd. En ook de 10-1 is zo'n vliegende-keep-lege-goal-doelpunt. Daar blijft het bij, Herauten heeft de dubbel cijfers bereikt en gelooft het verder wel, Buitenpost wil nog wel energie investeren in een wat vriendelijker ogende eindstand, maar dat lukt niet.