×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
OENTSJERK - VCTrynwâlden leek in de eerste helft van het bekerduel tegen het Leeuwarder Nicator de wedstrijd volledig in handen te hebben, maar na de 1-0 verzuimden de Trynwâldsters het karwei middels een stuk of wat doelpunten af te maken. Nicator nam het initiatief over en kwam in de tweede helft op gelijke hoogte. De gasten kregen kansen, maar ook zij bleken niet in staat het verkregen overwicht uit te drukken in doelpunten. En dus bleef het bij een 1-1 gelijkspel, waarmee beide ploegen het moesten doen.

Twee ongelijke helften
Zelden zal een voetbalwedstrijd twee zulke ongelijke helften hebben gehad als het duel zondagmiddag op het Kaetsjemuoilân in Oentsjerk tussen VCTrynwâlden en Nicator uit Leeuwarden. Het was een bekerduel en daardoor kon het gebeuren dat er een klasseverschil tussen beide teams was: derde om vierde klasse, in Trynwâldster voordeel, dat wel. Maar van dat laatste aspect was op deze fraaie, maar wat koele zondagmiddag niet veel te merken.

overwicht
Als ik op het sportveld in Oentsjerk arriveer, is het er nog opvallend rustig, terwijl het toch wel degelijk tegen tweeën loopt, het tijdstip dat de wedstrijd tussen VCT en Nicator moet beginnen. Ik zoek een plekje ter hoogte van de middellijn, dan heb ik een behoorlijk overzicht en bovendien de zon min of meer in mijn rug. Nicator heb ik in geen jaren zien spelen, ze hebben ooit bij Bergum in de competitie gezeten als ik mij goed herinner. Dat herinneren hapert de laatste tijd wel eens, maar dat hoort bij mijn leeftijd vinden mijn zoons. Hoe dan ook, ik zit hier prima, weliswaar zonder enige informatie, want we moeten het als toeschouwers zonder programmaboekje doen. Ook zonder koffie trouwens en dat is a-typisch voor Trynwâldsters. Als de scheidsrechter van dienst de wedstrijd op gang heeft gefloten, is het VCT dat het heft in handen neemt. Achter mij staan twee Nicator-supporters, maar die interpreteren het begrip supporters  wel op een heel speciale manier. Ze maken brandhout, verbaal dan, van hun team, er deugt werkelijk niets van. Zo van: als iets wél goed gaat is dat pure mazzel, en voor de rest is het niks, nakkes, nada. Ik hoor ze naarmate de wedstrijd vordert steeds minder en in feite is dat een goed teken voor Nicator. Maar zover zijn we nog niet. VCT is de betere ploeg, de ploeg ook die makkelijker combineert en die in feite de wedstrijd stevig in handen heeft. Nicator komt nauwelijks aan aanvallen toe en eigenlijk is het wachten op de openingstreffer van VCT. Die komt er ook, het is Jesper Veenstra die er na tien minuten 1-0 van maakt, mooie goal en, tenminste daar lijkt het op, de ouverture tot een vrij simpele overwinning. Die 1-0 lijkt op een wel heel vroege 'Vorentscheidung', want VCT domineert en imponeert bij tijd en wijle met prima aanvallen. Die acties bestaan merendeels uit lange ballen vanaf het middenveld waar de spitsen van de Trynwâldsters dan achteraan moeten en die blijken vooralsnog sneller dan de wat traag ogende defensie van de gasten. Het is wachten op de volgende treffer(s), maar die komen er voorlopig niet.  Kansen genoeg, hele mooie kansen ook nog, maar onnauwkeurig schieten en onnodig balverlies voorkomen dat deze wedstrijd nu al cijfermatig in de beslissende plooi wordt gelegd. Daar komt nog bij dat de thuisclub misschien wel wat te veel en te lang volhardt in het zelfde aanvalspatroon, achterin krijgt Nicator steeds meer greep op die aanvallen en dat betekent dat de wedstrijd langzaam maar zeker aan het kantelen is. Nicator neemt meer en meer het initiatief in handen nu blijkt dat VCT niet bij machte is het overwicht in meer dan die ene treffer uit te drukken. Voorlopig echter hoeft VCT zich niet al te veel zorgen te maken, omdat de gasten wel een deel van het spel naar de Trynwâldster helft kunnen verleggen, maar de aanvallers van Nicator zijn niet bij machte om het de VCT-verdediging echt lastig te maken. De Leeuwarders spelen daarvoor te opportunistisch, er zit te weinig lijn en overleg in hun spel. Halverwege lijkt Nicator toch op weg naar de gelijkmaker als de hele ploeg, plus de bank, schreeuwt om een penalty, maar de scheids wil daar niet van weten. De VAR achter mij is uitermate beslist, maar het is opvallend genoeg de Nicator-grensrechter die uitlegt waarom de referee niet naar de stip wijst: "Kijk, hij is al een paar keer onnodig gevallen en daar trapt de scheidsrechter dus niet in. Het is dus zijn eigen schuld dat hij die stip, die het misschien wel was, niet krijgt." Zo duidelijk krijg je het als buitenstaander zelden uitgelegd. En dus blijft het bij 1-0, een stand die bij de rust nog altijd op dat prachtige handbediende scorebord staat. Handbediend, dus nooit kapot, de batterijen zijn nooit leeg en 'het systeem' ligt er nooit uit. Nooit meer wat aan doen dus.

tweede helft
De vraag in de rust is uiteraard hoe de tweede helft gaat verlopen, VCT begon sterk, maar liet het initiatief later behoorlijk door de vingers glijden. Dus kan er nog van alles gebeuren en eigenlijk vraagt dit duel daar ook om. En wat dat betreft stelt dit tweede bedrijf zeker niet teleur, Nicator gaat door  waar ze in de eerste helft zijn gestopt en dat betekent dat VCT het lastig heeft. Maar omdat Nicator er maar mondjesmaat in slaagt om in de buurt van de VCT-doelman te komen, lijkt de thuisclub het einde van de wedstrijd wel met die minimale 1-0 te kunnen halen. Maar dan heeft de keeper van de Trynwâldsters, hij heeft het tot nu toe prima gedaan, een ongelukkig moment. Hij lokt met de bal aan de voet een van de Nicator-spelers naar zich toen om die vervolgens uit te spelen en de bal weer in het spel te brengen. Maar daar gaat het gruwelijk fout, de bal wordt onderschept en de Nicator-spits aarzelt geen moment en schiet de bal loepzuiver in de verre hoek: 1-1. Het is dat je in kunstgras geen gat kunt graven, maar anders... Dat gebeurt zo halverwege deze tweede helft en er is dus nog genoeg tijd over voor beide ploegen om dit duel te beslissen, maar ook het slotoffensief van VCT levert geen winnende treffer op. En dus blijft het bij 1-1, achteraf gezien wel een juiste uitslag, maar VCT had in de eerste helft de wedstrijd al lang en breed kunnen en eigenlijk ook moeten beslissen.