×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM - Afgaande op de eerste helft had de wedstrijd tussen FCBurgum en Kollum in een tamelijk bloedeloze 0-0 kunnen, misschien wel moeten eindigen. Gelukkig voor de vele toeschouwers gebeurde dat niet. Kollum kwam door een toch wat dubieuze strafschop op 0-1 en pas in de tweede helft kon de thuisclub 'dien wurk meitsje'. Se gelijkamker vie laat in de eerste helft en aanvankelijk leek die 1-1 ook de einduitslag te gaan worden, maar twee treffers niet lang na elkaar was het alsnog de thuisclub die de punten pakte.
FCBurgum komt laat op gang tegen Kollum

Het duurde lang, opmerkelijk en misschien wel teleurstellend lang, eer FCBurgum echt op gang kwam tegen Kollum. Pas laat in de tweede helft slaagde de thuisclub erin echt het verschil te maken, niet alleen speltechnisch, maar ook cijfermatig. De eerste helft was matig, beide ploegen slaagden er niet in om echte gevaarlijke aanvalsacties op te zetten en dus hadden beide keepers het niet echt druk. Die keeper was na een klein kwartier bij FCBurgum niet langer Arjen Tolman, maar Patrick van der Velde. Hij kwam erin toen Tolman in de 13de minuut geblesseerd raakte toen hij bij het uitkomen op een hoge inzet keihard in botsing kwam met een van de aanvallers van Kollum. Beide spelers bleven minutenlang liggen, maar waar de Kollum-speler weer opstond, hij werd later alsnog gewisseld, daar moest voor Arjen Tolman de brancard het veld in. Hij werd uiteindelijk afgevoerd met een ambulance met het vermoeden van een scheenbeenblessure. Hij en ook zijn ongelukkige tegenstander, hadden veel pijn en gezien de botsing was dat geen wonder. Het incident legde toch even een domper op het duel. Een beetje apart was dat scheidsrechter mevr. Brinkkemper pas nadat beide spelers van de plaats des onheils weg waren, de Kollumspeler lopend, zij het met moeite, Tolman met een brancard, alsnog naar de stip wees. Penalty dus en de vraag was hoe zij had kunnen zien of en wie er een overtreding had gemaakt. Hoe dan ook, de bal ging op de stip. Het begin van de wedstrijd was ook al anders dan anders geweest, maar dat had een heel andere, een heel trieste oorzaak. Spreekstalmeester Jan van Arkel had namelijk gevraagd om een minuut stilte ter nagedachtenis aan vv Kootstertille-preses Rienk Waaksma, hij overleed vrijdagnacht plotseling. Zo'n indrukwekkende minuut stilte heeft toch wel een behoorlijke impact op een voetbalwedstrijd die op het punt van beginnen staat. Of het daaraan lag is niet te achterhalen, maar feit was dat die eerste helft van beide kanten tamelijk matig was. Weinig goed voetbal, een rommelig spelbeeld en slechts een houtzagerijhandje met kansen aan beide kanten. Weinig te genieten voor de opmerkelijk grote schare toeschouwers die was komen kijken naar een wedstrijd die je op dit niveau met enige geografische fantasie een streekderby zou mogen noemen. Er ging veel fout aan beide zijden in de aanvalsopbouw en het was duidelijk dat de beide defensies heer en meester waren in hun eigen strafschopgebied. Dat het na een kwartier alsnog 0-1 werd, was dus te danken aan die penalty voor de gasten. Een strafschop die de wedstrijd wel een beetje opschudde in die zin, dat FCBurgum besefte dat er met meer 'fleur en faasje' aangevallen moest worden.

eerste helft
Het is druk in de bestuurskamer van wat tot voor een paar maanden nog BCV heette, wat heet druk, het is vol. Ze, gastvrouw Lummy in dit geval, moeten zelfs een stoel voor mij bijschuiven, ze weet dat ik een hekel heb aan staan. Maar het 'praat is besteklik' en het gaat niet alleen over voetbal, ook de plotselinge dood van Kootstertille-voorzitter Rienk Waaksma komt ter sprake. Logisch, want Waaksma was een bekend gezicht in de regionale voetbalwereld. Maar dan loopt het tegen drieën en zoeken we een plekje langs de lijn op, ik kies voor de betrekkelijke luwte aan de zuidkant van het kunstgrasveld. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter mevr. Sarah Brinkkemper, ik heb in de bestuurskamer al een glimp van haar opgevangen. Ik geloof niet dat ik al eerder een wedstrijd van haar heb gezien, maar meestal doen vrouwen die de moed en het lef hebben om een mannenwedstrijd te fluiten, het prima. En deze mevr. Brinkkemper zal, zo blijkt later, daarop geen uitzondering maken. Wat ik altijd leuk vind om te zien is dat veel mannen tegen een vrouw als scheidsrechter zich anders gedragen, ze zijn beleefder, zullen niet gauw haar deskundigheid, of gezichtsvermogen, in twijfel trekken. Geen idee hoe dat komt, maar het is een fenomeen dat ik vaker heb gezien. Ze doet het dus goed, ik heb alleen mijn twijfel bij de strafschop na die botsing in het begin van de wedstrijd. We zijn begonnen met een minuut stilte, ik heb u dat al uitgelegd en het is altijd een heel speciaal moment, vooral als veel omstanders de overledene in kwestie persoonlijk hebben gekend. En dan kunnen we beginnen. Er ontwikkelt zich een wedstrijd tussen twee teams die qua voetballend vermogen aanvankelijk niet veel voor elkaar onder doen. Dat betekent wel dat er voor de beide doelen niet echt veel gebeurt, de meeste aanvallen eindigen alvorens het strafschopgebied van de tegenstander is bereikt. Er wordt hard gewerkt, beide ploegen sparen elkaar niet, maar over de schreef gaan ze niet. Tot die fatale 13de minuut hebben we eigenlijk nog geen echte gevaarlijke acties gezien, maar dan is het ook meteen raak. Ik heb u in de aanhef van dit verhaal al geschetst hoe er na een keiharde botsing in de lucht plotseling twee spelers kermend van de pijn op de grond liggen. En ook hoe het afloopt en hoe de scheids alsnog naar de stip wijst. Om mij heen zijn de meningen duidelijk verdeeld en die mening zal zonder meer aangestuurd zijn door de 'kleur' van de betreffende supporters. Maar de scheids is na de bijna tien minuten oponthoud gedecideerd: penalty. En het is Ruben Merkus die de bal onberispelijk achter invaller-doelman Patrick van der Velde jaagt: 0-1. Een domper voor FCBurgum, maar in feite een oppepper voor de wedstrijd als kijkspel. Al te veel terughoudendheid en voorzichtigheid is nu niet meer aan de orde voor de ploeg van coach Henk Konings, er dient aangevallen te worden om zo snel mogelijk dat kloofje te dichten. Dat gebeurt ook wel, maar de echte Schwung zit er nog niet in, er gaat nog te veel mis in de opbouw en dus zijn de kansen schaars. We moeten wachten tot op het halve uur eer er opnieuw gescoord wordt. Het is Justus Boomsma die zijn waarde als spits maar weer eens bewijst door met een listig schuivertje de doelman van Kollum te kloppen: 1-1. Dat wordt tevens de ruststand na een toch lichtelijk onbevredigende eerste helft. Maar goed, we hebben nog een hele helft te goed en het omsittend laach is ervan over overtuigd dat het dan beter zal gaan.

tweede helft
Ik blijf op mijn plek zitten, ik verwacht dat FCBurgum zal proberen het helft in handen te nemen en ze spelen in dit tweede bedrijf naar mij toe en dus verwacht ik actie. Maar het duurt lang eer mijn verwachting ook daadwerkelijk uitkomt. Aanvankelijk houdt Kollum de Burgumer aanvallers merendeels in een vroeg stadium tegen en het zijn eigenlijk met name de beide buitenspelers die het spektakel maken. Harmen Vlietstra aan de rechterkant en Cor Peter Pander aan de linkerkant komen met enige regelmaat goed door, maar hun voorzetten worden niet echt op waarde geschat door de spitsen. Die stuiten met dezelfde regelmaat op de hechte defensie van de gasten die weinig ruimte weggeeft. En dus lijkt lange tijd die 1-1 de eindstand te worden. Maar als de klok op 75 staat wordt het toch 2-1 als Yorn Sikkenk raak schiet. En als Fedde Durk Kingma, hij is halverwege de tweede in het veld gekomen, er tien minuten later met een regelrechte beauty 3-1 van maakt, is duidelijk dat dit duel beslist is. Die 3-1 van Fedde Durk Kingma is een schitterend schot met een fabuleuze curve dat hoog in verre hoek inslaat, onbereikbaar voor de doelman van de gasten. Kollum probeert nog wel om de bakens te verzetten, maar dat komt er niet van, de gasten ontberen daartoe de daadkracht en de scherpte. En dus blijft het bij 3-1, een achteraf gezien verdiende zege voor de Burgumers, die volgende week naar Zuidhorn moeten om de nu medekoploper te bestrijden. Zuidhorn verloor namelijk verrassend van Veenwouden. Een heuse topper zo vroeg in de competitie.