25
di, juni
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM - Als een voetbalwedstrijd eindigt in 6-4, dan weet je zeker dat het in ieder geval een amusant duel is geweest, waarbij het publiek zich niet heeft heeft hoeven vervelen. En als je weet dat die 6-4 eindstand werd bereikt via 0-1, 1-1, 5-1, 5-3 en 6-3 dan is duidelijk dat er van alles viel te beleven zaterdagmiddag vroeg op het Koningsland in Burgum, waar de V3 van FCBurgum de degens kruiste met TFS V1. Die tien treffers kleurden deze ontmoeting die ook tactisch van alles in zich had.


Eindelijk weer eens voetbal op een veld
Voor de echte voetballiefhebbers zijn dit donkere dagen, niet alleen omdat 'it greate ljocht' langzaam komt en snel weer uitgaat, maar ook omdat er op de velden weinig te beleven valt. Vandaar dat ik zaterdagmiddag mijn kans greep, in Burgum werd wel degelijk gevoetbald, in casu tussen de dames 3 van de plaatselijke FC en het bezoekende TFS uit Drachtster Compagnie. Nu heb ik deze vrouwenploeg van de gloednieuwe Burgumer vereniging al een aantal malen zien spelen en daar bewaar ik prima herinneringen aan. Vandaar dat ik mij even voor het middaguur op het Koningsland in Burgum meld. In de kantine om precies te zijn voor het laatste nieuws en koffie natuurlijk. Ver hoef ik deze middag, het is nu nog ochtend trouwens, niet te lopen, er wordt op veld vijf gespeeld, het kunstgrasveld waar naast ze nu druk bezig zijn met het bouwen van de sporthal, die, niet echt verrassend, Nije Westermar gaat heten. Maar voordat we die kunnen gebruiken zijn we een dik halfjaar verder vermoed ik. Maar als ik een plekje zoek aan die westkant van het veld, zijn achter mij toch al een paar contouren van de nieuwe hal te zien, er zit schot in. De beide ploegen, FCBurgum vr. 3 en TFS vr. 1, zijn al bezig met de opwarming. Geen overbodige luxe, want het is koud met de pittige bries die over het kunstgras veegt. Een beetje in de luwte blijven zal het devies zijn, maar wonderlijk genoeg staat een deel van het overigens tamelijk schaarse publiek aan de overkant, 'fol mei de snuffert yn 'e wyn' dus.

eerste helft
De ploeg van coach Ronnie de Jong heeft te kampen met personele problemen, met andere woorden, hij mist een aantal vaste basisspeelsters. De opvulling van die vacatures gebeurt door speelsters uit de onder 17 heb ik begrepen, daar loopt volgens de Burgum-coach genoeg talent rond. "Mar it ploechferbân is der wat út mei safolle nije spylsters, de automatismen, de fêste patroanen binne noch net optimaal en ik tink dat wy it dreech krije fannemiddei", is hij toch wat somber over dit duel tegen TFS. Hij lijkt gelijk te krijgen als de gasten al na vijf minuten voor de openingsgoal zorgen met een schuiver waarop de FCBurgum-keeper geen zicht en dus ook geen antwoord heeft. Ik zit tussen de beide dug outs in en dat heeft als voordeel dat ik de onderlinge conversatie op de beide banken kan volgen. Er zijn hier, dat is al snel duidelijk, twee ploegen bezig die prima kunnen voetballen en die elkaar voorlopig nog weinig ontlopen. Dat blijkt nog geen vijf minuten later, want dan is het Helena van der Velde die voor de gelijkmaker zorgt: 1-1. En blijkbaar heeft die vroege achterstand bij de thuisclub gewerkt als een wake up call, want het zijn de Burgumer vrouwen die het initiatief in handen nemen. Dat resulteert in de 2-1 van Femke Hooghiemstra en als even later Gwynne de Jong een fout van de TFS-keeper koeltjes afstraft, lijkt FCBurgum de wedstrijd definitief in handen te hebben genomen: 3-1. Die veronderstelling wordt bewaarheid als het in deze eerste helft eerst 4-1, doelpunt Fenny Gros en even later ook nog 5-1 wordt door een treffer van Femke Hooghiemstra. Kat-in-het-bakkie zou je zeggen, maar eerlijk gezegd lijkt mij TFS niet echt een ploeg om het moede hoofd nu al in de schoot te leggen, dan wel de legendarische pijp nu al aan maarten te geven. Ik geloof er niets van, maar aan de andere kant: 5-1 is natuurlijk wel een behoorlijke marge.

tweede helft
Ik ga in de rust even koffie halen in de kantine en ook om mijn handen even weer tot leven te wekken, want die zijn inmiddels behoorlijk verkleurd en verkleumd. 'Net seure, hiest mar in fak leare moatten' heten dergelijke overpeinzingen onder vakgenoten, maar daar heb ik vanmiddag geen last van, die zijn er niet. Niet dat ik dat erg vind, ik vermaak mij prima met deze wedstrijd tussen twee vrouwenploegen. Als ik dan op de televisie zit te kijken naar de 'leeuwinnen', het Nederlands team dus, vraag ik mij wel eens af of sommige van de spelers die ik deze middag bezig zie, erg zouden misstaan in een oranje shirt. Ik kom ook regelmatig bij meisjeswedstrijden en ook daar 'tilt it op' van het talent, ik zie van die jonge meiden voetballen op een manier 'om duimen en vingers bij af te likken' zoals onze Vlaamse buren dat zo mooi omschrijven. Maar voorlopig hebben we hier op het Koningsland nog een hele helft tegoed van het duel tussen FCBurgum en TFS. En stiekem zit ik te hopen op een vorm van revival van de gasten, als Burgum er nu vlotjes 6- of 7-1 van maakt is het over en uit en is het geen wedstrijd mee. Ik eet niet waarom, maar mijn stille wens wordt, in elk geval gedeeltelijk, vervuld. Een hoog schot van een van de TFS-speelsters ketst onderkant lat in de goal en dat betekent 5-2. Niks aan de hand voor de ploeg van Ronnie de Jong, maar dat wordt toch een beetje anders als al te laconiek verdedigen leidt tot de 5-3. Er is nog tijd over voor de gasten die van deze twee tamelijk snelle doelpunten de nodige boost krijgen, wie weet zit er meer in, zoiets. Wat dat betreft is het maar goed dat Gwynne de Jong er, eindelijk mag je bijna zeggen, weer eens eentje inprikt: 6-3. Dat zou genoeg moeten zijn voor het sein 'brand meester', maar daar denken de gasten anders over. Als zij er in de slotfase 6-4 van maken lijkt het alsnog spannend te kunne worden. Maar de gasten slagen er ondanks alle moeite die ze doen, niet in om het felbegeerde 'Anschlusstor' uit de mouw te schudden. Maar ze zorgen, en dat mogen ze als een compliment beschouwen, wel degelijk voor dat dit een wedstrijd blijft die het aanzien meer dan waard is. Het blijft echter bij 6-4: 'Noch in pear en it hie wol wat like op in kuorbalútslach", aldus coach Ronnie de Jong die wel een verklaring heeft voor de opmerkelijke terugval van zijn team in het begin van de tweede helft: "Dat wie no wat it fan te foaren tsjin dy sei, se wiene as ploech efkes it paad bjuster, guon wisten net wat se dwaan moasten en wêr at se rinne moasten. Dat koste ús in ear doelpunten en gelokkich koe dat wol lije, mar oars hiene wy it noch swier krigen." Aldus de FCBurgum-coach, het is altijd een genoegen om hem te zijn ploeg te zien begeleiden: met de nodige humor, rustig, realistisch maar toch ook uiterst betrokken. Vooral zijn commentaar 'uit de coulissen', onhoorbaar voor de spelers en daar is het ook niet voor bedoeld, is vaak kostelijk in al zijn humoristische eenvoud.

Binne Kramer

{gallery}syta/2020/burgum15120{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie