×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
buiten241BURGUM - Pas in de slotfase ging Herauten 2 maandagavond in sporthal Westermar er vol voor tegen Buitenpost. Maar dat slotoffensief kwam te laat, Herauten kwam weliswaar dichtbij met 3-4, een schot op de paal en een enorme, gemiste, kans, maar de gelijkmaker viel niet. En dus verloren de Burgumer jongelui van het geroutineerde Buitenpost dat met name verdedigend stevig in elkaar stak. Herauten speelde aanvankelijk te lichtzinnig om de gasten te kunnen weerstaan.

Herauten missen daadkracht tegen Buitenpost
De nederlaag was nipt: 3-4. Maar eigenlijk was de wedstrijd al eerder beslist, dat was toen Buitenpost, de tegenstander van deze maandagavond, in de laatste minuut van de eerste helft op een 1-3 voorsprong kwam. Beslist, omdat Herauten tot dan toe wel degelijk goed voetbal had laten zien, maar ook had aangetoond dat het hen aan dat beetje extra daad- en stootkracht ontbrak in de zône voor de goal. Wat Herauten miste was ervaring en toch ook een beetje de duelkracht om het de gasten echt lastig te maken. Herauten was te gemakzuchtig, leefde zich wel degelijk uit in prima combinaties, maar de handbal-verdediging van de gasten stond prima opgesteld en daar sorteerden de hakjes en de balletjes-onder-de-voet van de thuisclub onvoldoende effect. Pas toen Herauten in de tweede helft doorkreeg dat er meer moest gebeuren om dit duel nog te laten kantelen, werd het een wedstrijd op het scherp van de snede en toen ook bleek dat Herauten wel degelijk kon knokken. Dat betekende dat het alsnog spannend en in die allerlaatste minuten had Herauten met een beetje geluk alsnog de gelijkmaker op het bord kunnen schieten. Nu bleef het bij een uiterst nipte nederlaag, maar wel met de nasmaak dat er meer in had gezeten voor de Burgumer beloften.

eerste helft
Buitenpost neemt, nadat de scheidsrechter van dienst, hij leidt dit duel soepel, heeft laten beginnen, het initiatief in handen, maar het is de thuisclub die het bal opent met een listige schuiver na een snelle overname: 1-0. Dan is echter al duidelijk dat Buitenpost het er niet bij zal laten zitten, de gasten beschikken over meer fysieke kracht, meer cohesie in de ploeg en vooral over meer ervaring. Toch duurt het tamelijk lang eer ze erin slagen om de gelijkmaker te laten aantekenen. Goed doorzetten en een ouderwets prikballetje staan aan de basis van deze 1-1. Daarna domineert Buitenpost, maar we moeten op de slotfase wachten voor er weer wordt gescoord. Met de klok op acht wordt het 1-2 als Buitenpost een soepel lopende aanval afrondt met een tegendraads schuivertje. En in de allerlaatste minuut van deze eerste helft wordt het 1-3 middels een knappe en razendsnelle counter. Herauten slaagt er nog in dezelfde laatste minuut de marge te verkleinen tot 2-3 middels een fraai schot uit de tweede lijn waar de Buitenpost-keeper geen zicht en dus ook geen greep op krijgt.

tweede helft
Herauten heeft blijkbaar begrepen dat het zo niet verder kan en dat, als de ploeg zo lichtzinnig blijft spelen, Herauten 'heading for disaster' is. Met andere woorden, dan wordt de dreigende nederlaag alleen maar groter. En, het dient gezegd, dat besef geeft niet alleen de thuisploeg een extra boost, maar ook de wedstrijd als geheel. De duels worden vinniger, er is meer strijd en het venijn sluipt binnen. En dan komt ook naar voren dat het met de conditie van deze jongelui wel goed zit. Ze zijn in staat om een tandje bij te steken en dat betekent een hoger tempo en meer inzet. Maar het is Buitenpost dat na zes minuten in dit tweede bedrijf de marge weer op twee treffers brengt als een snelle aanval over meerder schijven prima wordt afgerond: 2-4. Dan ziet het er toch tamelijk zorgelijk uit voor de thuisclub, zeker omdat de tijd in het voordeel van de gasten wegtikt. De laatste tien minuten zijn net begonnen als het alsnog 3-4 wordt. Een slimme vrije-trap-in-drieën wordt met een simpele voetbeweging achter de uit positie gespeelde keeper getikt. En dat betekent dat Herauten op jacht kan en gaat naar de gelijkmaker. Buitenpost moet terug en kan alleen nog gevaarlijk worden met een paar schaarse counters, maar aan scoren komen de gasten niet meer toe. Herauten zet alle op de aanval, de doelman gaat mee naar voren en er ontstaan kansen. Een bijna niet te missen kans wordt met de klok op acht om zeep geholpen door een overdaad aan gretigheid en een ziedend schot uit de tweede lijn levert niet meer op dat die karakteristieke klonk van het aluminium. En dus blijft het bij 3-4 en gaan de punten mee naar Buitenpost. Op die zege van de gasten is niets af te dingen, maar gezien de toch wel verschuivende krachtsverhoudingen in de tweede helft had er voor Herauten meer ingezeten. Maar: dan hadden eerder moeten beginnen met vol gas te geven. Gallery play is mooi, maar alleen als je dik voorstaat.