×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
GARYP - Toen het na 20 minuten bij V en V tegen Franeker 0-1 werd en de thuisclub bovendien met een man minder kwam te staan, gaf eigenlijk niemand wat voor de kansen van de Garipers. De ploeg oogde aangeslagen en eigenlijk was het wachten op de definitieve knock down. Maar nee, het scenario schreef voor dat V en V niet alleen gelijk maakte, maar ook nog op voorsprong kwam. Tot aan de 95ste minuut, want toen mocht Franeker gelijkmaken vanaf de strafschopstip: 2-2.

Twee punten verloren, één gewonnen
Met tien man, met 0-1 achter en nog meer dan een uur te spelen, zie daar de uitgangspositie voor V en V na dik 20 minuten in het duel met Franeker. Een Franeker dat bovendien nog eens had aangetoond de iets betere ploeg te zijn, de ploeg met het meeste balbezit en ook de ploeg met de meeste kansen. V en V met andere woorden, had het moeilijk in die openingsfase en toen een noodrem-actie van keeper Feije Nijhuis hem een rode kaart en Franeker een penalty en man-meer-situatie opleverde, stonden de aandelen V en V er niet bijster florissant voor. Het leek een verloren middag te worden voor de ploeg en het omsittend laach dat juist zo 'noflik yn it sintsje' stond te kijken. Het leek toen een kwestie van tijd dat Franeker de wedstrijd in z'n definitieve plooi zou leggen. Maar dat kwam er wonderlijk genoeg niet van, V en V herpakte zich, rechtte de rug en noem alle bijpassende cliché's maar op, maakte gelijk en twee minuten later zelfs de 2-1 en die stand bleef verder de hele wedstrijd op het scorebord staan. "Dizze trije punten binnen foar ús", klonk het langs de lijn, maar dat was toch buiten de waard gerekend. Met andere woorden, Franeker wenste zich nog niet bij de nederlaag neer te leggen, ook niet toen de 90 minuten al lang en breed waren weggetikt. Het wachten was op het eindsignaal van de scheidsrechter van dienst, maar dat wachten duurde net een halve minuut te lang. In wat zo ongeveer de 95ste minuut moet zijn geweest raakte Marco Nijhuis in een ultieme poging een schot uit de hoek te keren de bal met de hand. Penalty, tot afgrijzen van alles wat V en V was, tot grote vreugde van de gasten die hun kans schoon zagen om alsnog een punt, een toch wel verdiend punt, dat dient gezegd, over te houden. De strafschop ging er feilloos in, stand-in doelman Pieter Bijlsma was kansloos en dus werd het 2-2, in plaats van de 2-1 waar het zo lang op geleken had. Een bizar duel, maar wel een wedstrijd die de gemoederen bezig hield, er gebeurde van alles, 'never a dull moment' zeg maar. Kwalitatief hield het bij tijd en wijle niet over, maar de attractiewaarde was hoog, beide ploegen gingen er vol voor en dat leverde nogal wat discutabele momenten en situaties op. Met andere woorden: een spannende en af en toe meeslepende voetbalmiddag in het zonovergoten Garyp. En alleen dat laatste was al genoeg voor een eervolle vermelding in deze toch tamelijk sombere aprilmaand.

beter
Als de pupil van de week in tweede instantie de Franeker-keeper heeft laten vissen, kunnen we beginnen aan dit duel dat de nodige belangen kent aan beide kanten. Als V en V wint zijn ze vrijwel veilig, Franeker kan, laat ik me vertellen, nog meedoen voor een periodetitel. Ik heb een plekje in de betrekkelijke luwte gezocht, heerlijk in de zon. Het is hier prima toeven en bovendien is de catering zoals hier gebruikelijk is, uitstekend verzorgd. Achter mij staat het merendeel van het publiek en dat zorgt voor een constante stroom commentaar en ander 'besteklik praat'. Dat laatste gaat overigens lang niet alleen maar over voetbal, je krijgt zo langs de lijn letterlijk van alles mee. Ze zijn het er spoedig over eens dat V en V het moeilijk zal krijgen, Franeker is een goede ploeg die bovendien gemotiveerd is. En dat blijkt ook uit de openingsfase: de gasten nemen de wedstrijd in handen, hebben het meeste balbezit en V en V heeft de nodige moeite om het achterin dicht te houden. Veel kansen krijgen de gasten niet, maar het zijn er meer dan de thuisclub, die moeite heeft de bal in de zestien te krijgen. Het duel is vanaf het begin pittig, vinnig zo nu en dan en de scheidsrechter heeft de klamme handen vol. Hij maakt de nodige fouten, althans als ik het achter mij staande publiek moet geloven. Die afkeuring bereikt zijn voorlopige hoogtepunt in de 20ste minuut als keeper Feije Nijhuis te lang treuzelt met uittrappen en die, als hij de bal kwijtraakt aan de noodrem moet trekken om de Franeker-spits van scoren af te houden. De scheids is onverbiddelijk: strafschop én een rode kaart op de koop toe. Dat levert hem verontwaardigde reacties op, van zowel de spelers als van het publiek. Dat vindt de dubbele straf te zwaar: én een strafschop, én een rode kaart. Bovendien verwijten ze hem dat hij de wedstrijd daarmee volledig op dood spoor zet. Toch doet hij niet anders dan de regels in dezen toepassen, ook al is over die regels het een en ander te doen de laatste tijd. Maar voor de wedstrijd als kijkspel is het natuurlijk dood zonde. Hoewel...

extra adrenaline
Want met 0-1 vóór en een man meer lijkt Franeker het duel in de knip te hebben, maar, zoals wel vaker, die underdog-positie geeft de thuisclub een extra adrenalinestoot. V en V herpakt zich en in plaats van zich te concentreren op het beperken van de schade, gaat de thuisclub vol overgave in de aanval.

gelijkmaker
V en V weigert om zich nu al over te geven en die instelling levert wel degelijk resultaat op. We schrijven de 35ste minuut als de gelijkmaker valt. Het is volgens mijn zegslieden Berend Wijmenga die het laatste zetje geeft in een onoverzichtelijke situatie voor de goal van de gasten. En het zou zo maar kunnen, want waar gevaar daar Berend Wijmenga: 1-1. Wie gedacht had dat V en dat ene aan de horizon glorende punt gaat koesteren, komt bedrogen uit: de thuisclub gaat vol in de aanval, gooit alles in de strijd en gaat met name de persoonlijke duels aan met een hartverwarmende inzet. Soms zoeken ze daarmee nadrukkelijk de grenzen op, maar de scheids is coulant, tenminste zo nu en dan en daarmee maakt hij het zichzelf niet echt gemakkelijk. Maar het levert wel degelijk resultaat op, want nog geen twee minuten na de gelijkmaker komt de thuisclub op voorsprong als Harmen van der Bij een schot precies tussen de paal en de Franeker doelman mikt: 2-1. En die onverwachte voorsprong zorgt er tevens voordat het thuispubliek weer helemaal bij de les is. Het geloof in de eigen ploeg is weer helemaal terug, al blijft het besef 'dat it noch in dreech ferhaal' zal worden om die voorsprong over de eindstreep te kunnen slepen. Maar aan de andere kant: met name die gelijkmaker doet wonderen, de ploeg heeft zijn zelfvertrouwen terug en onder leiding van Harmen van der Bij en Berend Wijmenga die nu een paar linies naar achteren is geschoven, proberen de Garipers overeind te blijven.

tweede helft
Het scenario voor deze tweede helft is duidelijk: Franeker zet alles op alles om in ieder geval gelijk te maken, V en V probeert dat met man en macht te voorkomen. De thuisclub krijgt nog een domper te verwerken als Melle Pebesma geblesseerd naar kant moet, hij wordt vervangen door Redmer Marra. De wedstrijd blijft spannend, hectisch af en toe, waarbij stand-in doelman Pieter Bijlsma zich kan onderscheiden door 'Kopf und Kragen' te riskeren in diverse confrontaties met de aanvallers van de gasten. Die hebben inmiddels in de gaten je beter niet al te dicht in de buurt van de geblokte doelman kunt komen. De klok tikt ondertussen langzaam de minuten weg, veel té langzaam naar de zin van het omsittend laach achter mij. Maar als de 90 in beeld komt groeit het besef dat V en V deze wedstrijd wel eens zou kunnen gaan winnen. En dat zou onder de gegeven omstandigheden een regelrechte stunt zijn. Dan zijn de 90 reguliere minuten om en is het aan de scheidsrechter om te bepalen hoeveel minuten extra erbij komen. Op de tv kun je dat dan linksboven in het scherm zien, maar hier is het afwachten. Wij gokken op minstens vier minuten, wat wissels, een paar blessures en nog wat ander oponthoud. Maar misschien ook wel meer, wie zal het zeggen. Achteraf duurt het net dertig seconden te lang voor de ref affluit. Want met een ultieme en desperaat ogende poging slingert Franeker de bal in de zestien van V en V. Er ontstaat een onoverzichtelijke situatie, de bal wordt alsnog ingeschoten en even lijkt hij er in te gaan. In een uiterste poging om dat te voorkomen raakt Marco Nijhuis de bal met zijn hand. Achteraf onnodig, de bal was er net niet ingegaan, maar niettemin is de scheids onverbiddelijk: penalty! En die gaat er onberispelijk in: 2-2. En dus eindigt dit uiterst attractieve duel alsnog in een gelijkspel, gezien de krachtsverhoudingen en de situatie mag V en V zich in feite het minst beklagen over het puntenverlies. Met andere woorden: V en V wint een punt en verliest er twee. Maar ja, als je er zó dichtbij bent. Dan is zo'n penal in de laatste minuut natuurlijk zuur. Later, onder het genot van een koel drankje op het terras van het clubgebouw zal het besef wel zijn doorgedrongen dat ze het in feite prima hebben gedaan, immers, na die vroege 0-1 en die rode kaart gaf eigenlijk niemand nog wat voor de kansen van de thuisclub.