15
wo, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
NOARDBURGUM - Het werd 1-1 en dat zou kunnen wijzen op een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige ploegen. Maar dat was zaterdagochtend in Noardburgum waar de O-11 ploegen van Noordbergum en VCTrynwâlden  elkaar troffen, niet het geval. De gasten uit Oentsjerk waren zonder meer de betere ploeg, maar een fikse portie onverzettelijkheid en een keeper van het type 'over my dead body' maakten dat de thuisclub een knap punt uit het vuur sleepte in dit spannende duel.


Noordbergum houdt sterker VCT op 1-1
Dat het tenslotte eindigde in een remise (1-1), lag eigenlijk helemaal niet in de lijn der verwachtingen. Immers, VCTrynwâlden O-11 was als bezoekende ploeg sterker dan thuisclub Noordbergum O-11, daar waren vriend en vijand het wel over eens. Maar het adagium dat 'de beste ploeg niet altijd wint' was ook in Noardburgum op deze koude en tamelijk winderige zaterdagmorgen van toepassing. Toen de Trynwâldsters al tamelijk vroeg in de eerste helft vlotjes de 0-1 scoorden, leek dat de ouverture tot een reguliere en misschien wel ruime overwinning. Het ging anders, zoals dat in een voetbalwedstrijd kan gaan, Noordbergum herpakte zich, stroopte de mouwen op en gooide een stuk onverzettelijkheid in de strijd die maakte dat er van de gevreesde walk over geen sprake was. De gasten waren beter, zowel individueel-technisch als team-tactisch, maar ze slaagden er niet in om de voorsprong uit te breiden. En dat was niet in de laatste plaats te danken aan Hille de Boer, de keeper van Noordbergum, een doelman van het het type dat 'Kopf und Kragen' riskeerde om de aanvallers van VCT van scoren af te houden. En daar waren toch situaties bij waarvan je eigenlijk zou zeggen 'dit moet een doelpunt opleveren'. Nee dus, de man tussen de palen bij Noordbergum wenste 'út noch yn' niet mee te werken aan Trynwâldster succes. En toen de thuisclub nog in de eerste helft op gelijke hoogte kwam, was de wedstrijd plotseling in een geheel andere plooi gelegd.

hete koffie
Als ik naar Noordbergum rij heb ik er al een rondje om de Burgumer Mar opzitten. Ik heb een wedstrijd op mijn planning staan in Eastermar, maar die blijkt op het laatste moment niet door te gaan. Een alternatief is Noordbergum O-11 tegen VCTrynwâlden O-11 en dus ga ik daar kijken. Dat betekent wel een 'ommelânske reis' over Kootstertille, die brug bij Skûlenboarch ligt er nog steeds uit. Maar ik ben ruim op tijd en dat betekent in Noardburgum maar één ding: hete koffie! De wedstrijd wordt gespeeld op het achterste veld en daar geven de wat iele boompjes nog niet al te veel luwte. Ik zit naast de Trynwâldster goal en dat is niet vanwege het te verwachten spelbeeld, maar vanwege de noordoostenwind. Die maakt het koud, maar als af en toe de zon zich heel voorzichtig even laat zien, scheelt dat aanmerkelijk. Het is VCT dat meteen duidelijk maakt waar het voor gekomen is: de Trynwâldsters gaan meteen vol in de aanval en dat betekent dat bij Noordbergum alle hands aan dek moeten. Toch duurt het maar een paar minuten eer de openingsgoal valt, een snelle aanval wordt afgerond met een schot hoog in de hoek, onbereikbaar voor keeper Hille de Boer, hij zal nog van zich doen spreken. Maar het staat wel degelijk 0-1 en het lijkt erop dat de thuisclub het moeilijk zal krijgen. Die snelle openingstreffer lijkt de voorbode voor een ruime zege voor de gasten. Maar dat loopt toch even anders, al weten we dat dan nog niet.

gelijkmaker
Noordbergum moet het voorlopig hebben van snelle uitvallen en lange rushes langs de zijkanten. En we schrijven pas de 10de minuut als Pieter de Jong uit een onoverzichtelijke situatie voor de VCT-goal de 1-1 binnen schuift. Een beetje onverwacht, deze gelijkmaker, maar het geeft de wedstrijd die op weg leek om tamelijk eenzijdig te worden, een andere aanblik. VCT kan niet achterover leunen in het besef dat de goals toch wel zullen vallen en Noordbergum krijgt een extra boost: scoren kan dus wel tegen deze tegenstander.

beter
VCT is zonder meer de betere ploeg, heeft een paar spelers 'hors categorie' in huis, met name die jongen met dat lange blonde haar en dat meisje, ook met lang blond haar, maar zij is het enige meisje in het veld, dus dat maakt het onderscheiden sowieso gemakkelijk. Prima voetballers, snel, technisch uitstekend onderlegd en met overzicht. Hun enige nadeel is, en dat zie je wel meer bij hele goede voetballers, dat ze wel eens wat te veel alleen willen doen. En achterin bij Noordbergum staan een paar mannetjesputters die niet benauwd zijn om het duel vol in te gaan. Maar niettemin blijven de gasten de meeste persoonlijke duels winnen en eigenlijk zit ik te wachten op meer Trynwâldster doelpunten. Kansen krijgen ze genoeg, maar tussen de palen bij de thuisclub staat ene Hille de Boer en die is niet van plan mee te werken aan een Trynwâldster feestje. Met andere woorden: hij ranselt het ene na het andere harde schot uit zijn goal en ook in de typische scrimmages die meestal ontstaan na een corner of een vrije trap, toont hij niet alleen zijn kwaliteiten, maar ook zijn onverschrokkenheid. Hij is een regelrechte sta-in-de-weg voor de Trynwâldster aanvallers en hij is er in niet geringe mate verantwoordelijk voor dat het bij rust, tegen de verhouding in, nog altijd 1-1 staat.

tweede helft
VCT speelt nu naar mij toe en dat betekent dat ik foto's kan maken van de snelle rushes van de gasten, maar ook dat ik Hille de Boer van dichtbij in actie kan zien. Eigenlijk verandert het spelbeeld in deze tweede helft niet: VCT is de ploeg met het meeste balbezit, met ook de meeste en de beste kansen, maar gescoord wordt er niet. Noordbergum moet het hebben van schaarse uitvallen, maar die zijn wel degelijk gevaarlijk. De thuisclub is een paar keer dichtbij een toch wel verrassende 2-1, maar die winnende goal valt niet, ook niet aan Trynwâldster zijde overigens. De wedstrijd blijft attractief en spannend, VCT zet alles op alles, maar slaagt er niet in een bres te slaan in de hechte en vastbesloten defensie van Noordbergum. En dat betekent dat de thuisclub een zwaar bevochten, maar zeker niet onverdiend punt uit het vuur sleept.

Binne Kramer  

{gallery}Syta/vct8517{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie