09
do, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
sios1OENTSJERK - Vooropgesteld: het waren twee uitstekende ploegen die het tegen elkaar opnamen zaterdagmiddag in sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk. Daar ontving De Wâlden A1 het Wolvegaster SIOS, op voorhand al een duel om naar uit te kijken, omdat beide ploegen uit een prima jeugdopleiding komen en dus op papier wel zo ongeveer aan elkaar gewaagd leken. In de praktijk was dat ook zo, met dien verstande, dat SIOS efficiënter was dan de Trynwâldsters.

De Wâlden bijna gelijkwaardig aan SIOS
Het enige aspect waarop De Wâlden A 1 het zaterdag in de wedstrijd tegen SIOS A 1 moest laten afweten, was het maken van doelpunten. En dat is, hoe je ook naar korfbal kijkt, een essentieel onderdeel van dit spel. En dus was er op de zege voor de ploeg uit Wolvega niet zoveel, helemaal niets eigenlijk, af te dingen. Speltechnisch en -tactisch was de thuisclub zeker niet minder, maar in de korfzone waren de gasten beter, de uiteindelijke 16-22 was wat dat betreft illustratief. Het talrijke publiek op de tribunes van sporthal De Hege Wâlden kreeg een wedstrijd voorgeschoteld die kwalitatief behoorlijk hoog scoorde, beide ploegen lieten zien dat ze kunnen korfballen en dat de meesten van deze jongelui op termijn moeiteloos kunnen doorstromen naar misschien wel de eerste seniorenteams. SIOS werd gecoacht door Roland van Veen, hij heeft zelf op hoog niveau gekorfbald en wat dat betreft heeft hij nog niets van zijn betrokkenheid en fanatisme ingeleverd. Aan de andere kant functioneerde een coach-duo, Esther en Rutger Kloosterman en ook dat draaide prima zo te zien. Ik zat tussen de beide spelersbanken in en kreeg dus een heleboel mee van die coaching en af en toe ook van de zielenroerselen van de beide kanten.

opening
Het is André Mosselaar die het bal opent als hij vanaf de stip mag aanleggen: 1-0. Lang duurt die voorsprong niet, want SIOS komt vrij vlot op gelijke hoogte: 1-1. Na de 2-1 van Esther de Jong wordt het 2-2 en pas daarna kan De Wâlden een klein gaatje slaan door treffers van André Mosselaar en Jorrit van Dijk. Maar dan al is duidelijk geworden dat dit een gevecht is tussen twee vrijwel gelijkwaardige teams. Tot 5-4 is het de thuisclub die cijfermatig het commando voert, maar daarna neemt SIOS het over. Via 5-8 wordt het 6-8, doelpunt Fenna Kuiper, en dat is ook de ruststand. Deze eerste helft geeft niet direcht een indicatie waar het op uit zal draaien, maar het is duidelijk dat de gasten uit Wolvega wat makkelijker combineren en onder de korf wat meer lengte en fysieke kracht in de strijd kunnen werpen. Dat betekent veelal dat ze ook meer doelpogingen hebben en dus wat makkelijker en meer scoren. Wat dat betreft is die 6-8 bij rust wel in overeenstemming met het spelbeeld.

tweede helft
Een vroege strafworp voor de gasten, gegeven door scheidsrechter Van der Heide, hij leidt dit duel prima, betekent dat er een driepuntsmarge op het scorebord komt: 6-9. De Wâlden antwoordt met 7-9, maar op 7-10 kijken de Trynwâldsters nog altijd tegen die achterstand van drie treffers aan. Op 9-10, doelpunten van Jorrit van Dijk en Thomas Rozendal, gloort er hoop aan de horizon voor de thuisclub, maar die hoop wordt door SIOS meedogenloos de sporthalbodem ingeslagen door vier treffers op rij: 9-14. En dan wordt het toch wel een beetje problematisch voor de Kloosterman-equipe die constant in de achtervolging moet. De problemen worden groter als SIOS uitloopt naar 10-16, want we zijn inmiddels al halverwege de tweede helft en eerlijk gezegd zie ik De Wâlden niet meteen weer op gelijke hoogte komen. Daarvoor is de effciëntie bij de gasten te hoog en ligt het schotpercentage bij de thuisclub te laag. Thomas Rozendal doet een poging om zijn ploeg dichterbij te brengen, maar verder dan 12-16 reikt die poging niet. En op 13-18, treffer van Fenna Kuiper, is het gat opnieuw vijf punten. Eigenlijk moet je, gekke dingen daargelaten, concluderen dat deze wedstrijd gespeeld is, we moeten alleen nog even afwachten wat de einduitslag zal zijn. Een strafworp van André Mosselaar betekent 14-19, maar dat is niet genoeg, ook niet als Esther de Jong toch weer wat hoop in de Trynwâldster gelederen brengt met 16-19. Maar als SIOS moeiteloos een tandje bijschakelt, is het even later 16-21 en het zijn ook de Stellingwervers die de eindstand mogen bepalen op 16-22. Toch een tamelijk groot verschil gezien het feit dat De Wâlden in feite niet of nauwelijks onderdeed voor de gasten. Inderdaad, op één klein dingetje na dan... Coach Roland van Veen is na afloop uiteraard tevreden over de uitslag, maar, zoals het een kritische coach betaamt, niet helemaal over het spel van zijn ploeg: "Ik denk dat wij terecht hebben gewonnen, maar er zaten toch nog wel wat dipjes in bij ons, concentratieverval onder andere en eigenlijk mag dat niet gebeuren. Zeker niet tegen een ploeg als De Wâlden, want dat is een ploeg die niet gauw opgeeft." Rutger Kloosterman van De Wâlden is het eens met de conclusie dat zijn ploeg terecht heeft verloren: "SIOS wie de bettere ploech yn dy sin dat se minder kânsen nedich hiene om te skoaren. Dat wie by ús wol wat it swakke punt. Boppedat wie SIOS fisyk sterker, benammen yn de rebounds ûnder de koer."

Binne Kramer

{gallery}Syta/sios91216{/gallery}

 

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie