×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
EASTERMAR - De wedstrijd Wêz Handich/DOW tegen Kios uit Meppel was er een uit de categorie 'onvoorstelbaar en onvoorspelbaar'. Dat had met name te maken met het uiterst grillige scoreverloop. Aanvankelijk leek het voor de thuisclub een zaak van 'appeltje-eitje' te zullen worden, want in no time stond het na 1-1 plotseling 6-1. 'Alles ging erin', heet dat in korfbaljargon, maar aan die euforie kwam heel snel een einde. Bizar, maar attractief!

WH/DOW komt dip niet meer te boven
In kort bestek: Wês Handich/DOW begon uitstekend, zondagmiddag in het eigen Dúnoard in Houtigehage. Binnen het kwartier stond er een 6-1 op het scorebord, so far so good. Maar toen nam Kios het over, zo maar, van het ene op het andere moment. En de thuisclub kwam er niet meer aan te pas, eerst op 6-12(!) kwam WH/DOW weer eens aan een doelpunt toe. Onvoorstelbaar dat een wedstrijd in zo'n korte tijd zo drastisch kan kantelen. De thuisclub leek toen, iets over de helft van de eerste episode, 'heading for disaster', maar dat gebeurde dan ook weer niet. Kios stond bij de rust op een 11-17 voorsprong en de ploeg uit Meppel kwam in feite in de tweede helft ook niet meer in de problemen. Maar wonderlijk genoeg bleef het tot aan het einde een echte wedstrijd, waarin beide ploegen qua score nog even flink uithaalden, getuige de eindstand: 27-35. Met andere woorden: WH/DOW werd niet weggespeeld, het werd geen vreselijke veegpartij, maar de nederlaag was duidelijk genoeg.

koud
Op deze miezerige en grijze zondagmiddag in december is het koud in Dúnoard in Houtigehage. Ik ben blij met mijn extra trui: 'it siicht hjir altyd'. De vorige wedstrijd is nog bezig en dus moeten we even wachten. Tegenstander KIOS wordt gecoacht door Rob Verra en hij komt even langs om dag te zeggen. Ik ken hem al jaren lang, eerst als speler van naar ik meen SIOS en later als coach. Nu traint en coacht hij dus Kios, een ploeg die het de laatste jaren prima doet. Ik ben benieuwd wat Wêz Handich/DOW, de fusieclub uit Rottevalle/Eastermar, het er vanaf zal brengen. De ploeg van coach Ljibbe Kuipers heeft tot nu toe twee punten uit drie wedstrijd en bevindt zich daarmee toch wel in de buurt van de gevarenzone. Kios staat een paar plaatsen hoger met vier uit drie. De winnaar kan vanmiddag dus uitstekende zaken doen op de ranglijst. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Hut, ik ken hem niet, jonge vent nog, maar hij zal het, in mijn optiek althans, prima doen. Gedecideerd, strak, geen overbodig gepraat, met andere woorden: niks mis mee. Af en toe, met name in de hectische en uiterst rumoerige slotfase, lijkt hij af en toe een van de weinigen die binnen de lijnen de rust bewaart. En dat is maar goed ook, want de duels zijn stevig, ravissant zo nu en dan zelfs en soms lijkt het duel echt buiten zijn oevers te gaan treden. Dat gebeurt niet gelukkig en beide ploegen verlaten 'door één deur' gezamenlijk de hal.

begin
Het is de thuisclub die de bomvolle sporthal meteen laat zien wat de ambities en intenties zijn met een vroege voorsprong: 1-0. Die houdt niet lang stand, want even later is Kios op gelijke hoogte: 1-1. Prima begin, twee aanvallende ploegen die er vol voor gaan, het tempo ligt hijgend hoog en dit begin belooft het een en ander voor het vervolg. Dat vervolg is tamelijk verrassend, want WH/DOW drukt gelijk door en dat betekent een toch wel opzienbarende 6-1 voorsprong voor we een kwartier bezig zijn.

kanteling
Maar plotseling, eigenlijk out of the blue, kantelt het duel. De oorzaak blijft hangen in de 'mysterieuze krachten in de sport', maar feit is dat Kios het commando compleet overneemt. En als de kruitdampen zijn opgetrokken, we zijn dan een tien minuten verder, kijkt iedereen vol verbazing naar het scorebord: dat vermeldt een onwaarschijnlijke 6-12, met andere woorden: de gasten hebben de wedstrijd compleet op z'n kop gezet met een serie van liefst 11 treffers op een rij! Hoe is het mogelijk op dit niveau ben je geneigd te denken. Dan pas kan WH/DOW wat terug doen en daarmee komt tevens de productie van de thuisclub weer langzaam maar zeker op gang. Dat levert een ruststand op van 11-17, nog altijd een gapend gat, maar het is vooral die kanteling die opzien baart. Ik zit me alvast af te vragen in de rust wat ik van een wedstrijd als deze, met dergelijke ingrijpende plotwendingen, moet maken, maar ik wacht eerst maar af wat er in het tweede bedrijf nog voor leuke dingen op stapel staan.

tweede helft
Dit tweede bedrijf is best het aanzien waard, mede omdat de thuisclub zich nog lang niet bij de dreigende nederlaag heeft neergelegd. Maar Kios is niet van plan een tempo lager te gaan spelen en dat betekent dat er opnieuw op het scherp van de snede wordt gespeeld. Het wordt 14-20 en op 15-21 is de marge nog altijd vijf punten. Misschien kan WH/DOW eenzelfde stunt uithalen als Kios in de eerste helft, maar erg waarschijnlijk lijkt mij dat niet. Daarvoor zijn de gasten te sterk, ze zijn niet meer oppermachtig, maar ze zijn ook niet van plan met wat minder inzet de thuisclub in de kaart te spelen. Het blijft, ondanks het gat dat er nog steeds is, een echte wedstrijd, met alles erop-en-eraan. Soms zit er zelfs wat te veel 'op-en-aan', want zo nu en dan nemen de emoties het even over van het gezonde boerenverstand. Dan moet de ref ingrijpen en dat doet hij ook, zonder aarzelen, het is mede aan hem te danken dat de duels niet escaleren.

beslist
Op 18-24 is duidelijk dat de wedstrijd qua uitslag beslist is, maar afgelopen is hij nog zeker niet. Beide ploegen blijven in een hoog tempo aanvallen en dat levert in de tweede helft van de tweede helft nog een paar handenvol treffers op. WH/DOW haalt de twintig op 20-27 en daarmee is meteen het probleem van de thuisclub benoemd: ze scoren wel, maar Kios antwoord meestal meteen. Die ploeg is duidelijk van plan om de dertig te halen en dat lukt ook. Op 22-30 is dat doel bereikt. En nog is de honger naar treffers van beide ploegen niet gestild. Die eindigt pas op 27-35, maar liefst 62(!) treffers hebben we, de bomvolle tribune en ik, kunnen aanschouwen en dat betekent omgerekend ietsje meer dan één doelpunt per minuut. Voorwaar geen slechte score. Meestal win je met 27 doelpunten de wedstrijd, maar niet van Kios dus op deze zondagmiddag in december. Qua spel kon WH/Dow Kios wel bijhouden, maar de gasten wonnen de wedstrijd op hun schotpercentage, dat lag significant hoger dan dat van de thuisclub. Voor de objectieve toeschouwers was het een attractief en uiterst amusant gebeuren, voor de WH/DOW adepten was de uitslag teleurstellend en voor de gasten uit Meppel was het een feestje.