14
di, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
OENTSJERK - In sporthal De Hege Wâlden werd woensdagmiddag het traditionele schoolkorfbaltoernooi gehouden. Om de zaak een beetje overzichtelijk te houden was het dit keer de beurt aan de groepen drie en vier van de Trynwâldster basisscholen. En dat betekende dat de sporthal de hele middag was omgetoverd in een ruimte die als poppodium niet zou hebben misstaan. En dat dan vooral vanwege het lawaai, de herrie en de drukte die het allemaal meebracht.


Master Fennema Skoalle wint korfbaltoernooi
Sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk stond woensdagmiddag bol van de sportieve activiteiten. Daar werd in de ene helft van de hal een schoolkorfbaltoernooi georganiseerd voor de groepen drie en vier en in de andere helft was er ruimte voor een spelletjescircuit voor de groepen één en twee. Al met al een heel 'ochheden', maar wel een sfeervol gebeuren waar het tegenwoordig zo noodzakelijke 'bewegen voor kinderen' centraal stond. Aan beweging was in ieder geval geen gebrek op deze woensdagmiddag, want er kwamen liefst 12 teams aan de start die in poules moesten uitmaken wie zich in de finale zou kunnen spelen. Daartoe moest eerst de poule worden gewonnen om daarna in twee halve finales uit te maken wie zich mocht melden voor de 'Grande Finale'. Niet dat het echt belangrijk was, 'it gie om de wille', maar bij een toernooi hoort nu eenmaal een wedstrijd en bij een wedstrijd hoort een winnaar, dat is een soort natuurwet. In die halve finale meldden eerst de Master Fennema Skoalle uit Tytsjerk en It Kruirêd uit Mûnein zich in het strijdperk. Het werd een eclatante zege voor de Tytsjerksters: 10-0.  De tweede halve eindstrijd ging tussen De Paadwizer 2 uit Oentsjerk en De Opstap, ook uit Oentsjerk. Dat werd een 3-1 zege voor De Paadwizer. In de strijd om de derde podiumplek versloeg It Kruirêd de Opstap met 4-2. En toen dus de apotheose van dit spannende gebeuren, de eindstrijd, de 'Grande Finale', tussen de Master Fennema Skoalle en De Paadwizer. Na de dikke overwinning in de halve finale won de Master Fennema Skoalle ook ruim van De Paadwizer: 5-0.

dikke pret
Ik ben uiterst vriendelijk, maar niet minder nadrukkelijk, door Sytske Hofstra van De Wâlden uitgenodigd om even te komen kijken bij het traditionele schoolkorfbaltoernooi van en voor de Trynwâldster basisscholen, met dit keer als min of meer 'vreemde eend in de bijt' een groep deelnemers uit Hurdegaryp. Het toernooi is al aan de gang als ik me meld in sporthal De Hege Fiif. Dat zie ik, maar ik heb het ook al gehoord, het is buiten al duidelijk dat er hier wat aan de hand is. Er wordt gespeeld op twee velden tegelijk en het format is dat van 'éénvaks-korfbal': twee korven en één vak. Zodat de hele ploeg kan aanvallen en verdedigen. Een prima wedstrijdvorm voor deze leeftijdscategorie, want zo voorkom je de beruchte 'stilstand', als het ene vak wel sterker is maar niet scoort. Hier gaat de hele meute meer naar voren en als een haas weer terug. Ik zoek een plekje langs de lijn vanwaar de beide kanten kan overzien. Aan spannende situaties geen gebrek, ik moet me inhouden, want anders is mijn opslagkaart in no time vol. Wat opvalt is het verschil tussen de verschillende teams in speelsterkte. Een paar teams beschikken over 'echte' korfballers, kinderen die op korfbal zitten en andere die die inbreng van deze 'profs' moeten ontberen. Het levert tamelijk grote uitslagen op, maar een kniesoor die daar op let. De vreugde als er gescoord wordt is immens, de hele ploeg danst en springt en de high fives en de boksen zijn niet van de lucht. Tranen om het verlies zijn her niet aan de orde, als de verliezende partij terugloopt naar de bankjes langs de lijn in afwachting van de volgende wedstrijd, zijn de meesten de uitslag al lang weer vergeten. De Wâlden tekent voor de, uitstekende, organisatie en levert ook de scheidsrechters. Die 'moatte omstean leare', want op dit niveau wordt niet gefloten voor 'lopen' of gedekt schieten. En dus wordt er maar mondjesmaat gefloten en laten de fluitisten zo veel en zo vaak mogelijk lekker doorspelen. Overtredingen zijn er nauwelijks en als ze er zijn vallen ze in de orde van grootte van 'per ongeluk'. 

ingetogen
Ik loop zo nu en dan even naar het andere veld, ik wil graag 'wat ferskaat' aan foto's en in één van die teams zie ik een meisje dat, laat ik zeggen, het niet zo heeft op al die drukte om haar heen. De meesten van haar ploeggenoten werpen zich zonder schroom in de strijd, maar zij is wat ingetogener, 'se is net sa dryst' zou je dat in 'geef Frysk' zeggen. Geen probleem natuurlijk, maar sommigen van haar ploeggenoten proberen haar nadrukkelijk bij het spel te betrekken, schitterend om te zien dat kinderen op deze leeftijd zoveel sociaal gevoel hebben. Die verdienen in feite een dikke pluim, veel volwassenen kunnen er een punt aan zuigen. 

basketball
In een van de teams is het een jongetje dat de aandacht op zich vestigt, niet zozeer vanwege zijn prachtig zwarte krullenkoppie. Hij heeft eerder aan sport gedaan en dat was hoogstwaarschijnlijk geen korfbal vermoed ik. Hij schiet niet met de dubbelhandige techniek van de echte korfballers, maar consequent met één hand, echte onvervalste 'onehanders' dus, zeg maar de basketbal-manier van schieten. En daarom denk ik dat hij heeft gebasketbald. Hij scoort aan de lopende band, hij staat constant vrij en schiet over al zijn tegenstanders heen. Niet af te stoppen eigenlijk, prachtig om te zien. 

tijd
Als ik voor het eerst op de klok kijk blijkt dat ik hier al bijna een uur zit te kijken en eigenlijk genoeg foto's heb om dit verslagje te kunnen illustreren. Méér dan genoeg eigenlijk, al moet je in deze slecht verlichte sporthallen veel foto's maken om een paar bruikbare over te houden. Ik hoop dat ze in de nieuw te bouwen Westermar in Burgum met dat soort dingen rekening zullen houden. Veel hoop heb ik overigens niet. Ik kijk nog even rond om nog wat andere kleuren shirts op de foto te krijgen en dan is het genoeg. Als ik de koffie die Sytske mij hoogstpersoonlijk komt brengen op heb, hou ik het voor gezien, ik ga naar huis om me voor te bereiden op de uitslag-avond van de verkiezingen, óók leuk, óók spannend, in feite óók een wedstrijd.

Binne Kramer

{gallery}Syta/oen23318{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie