04
za, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Overige sporten
gym241BURGUM - Sporthal de Wetterstins in Burgum was zaterdag het toneel voor wedstrijden ritmische gymnastiek en dat betekende dat een groot aantal meiden hun technische vaardigheden met en zonder materiaal onder bewijs konden stellen ten overstaan van een deskundige jury. Want je moet echt ingevoerd zijn in deze tak van sport om in de vele deelnemers onderscheid aan te brengen. RSG is een melange van technisch kunnen, artistieke interpretatie en vooral uitstraling.


Van Chopin en Tsjaikovsky tot Bill Haley en Roy Orbison
Dat was zaterdagmorgen zo ongeveer de bandbreedte van de muziek waarop de deelnemers aan de wedstrijd ritmische gymnastiek hun oefeningen uitvoerden. Die muziek geeft aan die oefeningen een extra dimensie, zeker als er een groot verschil is tussen de gekozen muziek. Ritmische gymnastiek wordt gedaan door individuele deelnemers, -sters allemaal, mannen zie je niet in dit wereldje, maar ook in groepen en er kunnen verschillende 'materialen', zoals dat heet, gebruikt worden, zoals knotsen, lint, hoepel en bal. Maar het kan ook zonder en dat maakt het enerzijds makkelijker, er kan niks wegrollen, in de knoop raken of wat voor ander malheur nog meer, maar anderzijds ook lastiger, want dan moet het helemaal van de beweging komen en de interpretatie van de muziek. Alleen daarom al is het kijken naar een dergelijke wedstrijd leuk, vooral ook vanwege de uitstraling van de verschillende deelnemers. Het zijn stuk voor stuk jonge meiden, in de bandbreedte van kinderen tot jong volwassenen. Het heeft duidelijke raakvlakken met ballet, alleen wordt er niet op spitzen gedanst, maar op een soort gymschoentjes. Moeilijk, áártsmoeilijk, deze tak van gymnastiek en bovendien moet je als gymnast om kunnen gaan met de druk van het gegeven 'allein auf weiter Flur', met andere woorden: helemaal alleen met aller ogen op je gericht. En met een veelkoppige en uiterst kritische jury langs de kant is het verbloemen van fouten en foutjes er niet bij. Ik ben zaterdag voor u gaan kijken in sporthal Wetterstins in Burgum.

Sjanie
De eerste die ik tegen het lijft loop, en dat kan ook bijna niet anders, is Sjanie Hellema, het 'Dreh-und Angelpunkt' van deze sport hier in Burgum, maar eigenlijk mag je dat gerust uitbreiden naar heel Fryslân. Aan het eind van deze lange wedstrijddag zal blijken dat haar vereniging OBQ alle hoofdprijzen in de wacht heeft gesleept. (de uitslagen staan elders op deze site) Nu gaat het mij daar niet echt om, ik ben niet genoeg ingewijd in het jureren van deze sport om daar een oordeel over te kunnen vellen en dat doe ik dus ook niet. Ik ben eigenlijk gekomen om te kijken hoe die meiden omgaan met de uiterst lastige bewegingen die ze moeten maken, samen met hoe ze hun oefeningen combineren met de muziek, de choreografie zeg maar. En dan zie toch wel degelijk verschillen.

groepen
Het eerste gedeelte van het programma, het is net begonnen als ik in de Wetterstins arriveer, bestaat uit een lange rij van groepen die met ballen en hoepels in de weer zijn. Moeilijk, want er moet niet alleen gedanst, want dat is het in feite, worden, maar ook nog gegooid en gevangen met die soms uiterst weerbarstige hoepels. Die hoepels zijn ongeveer wat wij vroeger hoela hoops plachten te noemen. Die dingen moest je met je heupen draaiende zien te houden. Sommigen waren daar heel goed in weet ik nog vanuit merendeels niet al te succesvolle herinneringen.

kleding
Bestaat de kleding van 'gewone' gymnastiek, turnen dus, meestal uit een pakje zonder al te veel opsmuk, hier bij de ritmische variant is dat anders, hier zijn glitter en glamour ruimschoots vertegenwoordigd, veelal uiterst kleurrijk, waarbij de pasteltinten de overhand hebben. De muziek? Dat is heel verschillend, maar de Latin versies van bekende nummers maken een groot deel uit van de keuze die de gymnastes hebben gemaakt. Hele dansbare muziek uiteraard, samba, rumba en salsa, maar anderen hebben ook Russische volksmuziek gekozen en zelfs Tsjaikovsky's Zwanenmeer komt voorbij als ik goed heb geluisterd. Een van de wat oudere meiden draagt een t-shirt met Nirvana erop en dus vraag ik haar of ze die muziek nu ook gaat gebruiken voor haar oefening. Dat zou best wel eens leuk zijn denk ik, want wat ik mis en wat mij eigenlijk wel verwondert, is de eigentijdse muziek, hip hop, funk, dance en rap. Misschien kom je dan te dicht in de buurt van de street dance, zeg maar de wat minder gestileerde, de wat rauwere vorm van bewegen op muziek. Maar er zullen bij deze meiden toch echt wel een paar van die 'dwarsdenkers' zijn die met heel wat nieuws durven te komen. Maar misschien is dat zoiets als 'vloeken in de kerk'. Ondertussen komt de ene na de andere groep in actie, het tempo zit er prima in. Ik krijg steeds meer bewondering voor die groepen die niet alleen hun eigen bewegingen moeten controleren, maar dat ook nog eens moeten coördineren met hun andere groepsleden. Er zijn er bij die dat allemaal vrijwel feilloos uitvoeren. Lichaamsbeheersing, dat is waar het om draait bij deze sport en iedereen die aan sport doet of heeft gedaan weet hoe moeilijk dat is. En dan ook nog met het publiek dat naar jou zit te kijken, nee makkelijk is anders.

individueel
Als alle groepen zijn geweest is het tijd voor de individuele deelnemers. Dat lijkt me nog lastiger, bij een groep kun je een klein foutje nog wel eens onder het tapijt schoffelen, maar als je er letterlijk alleen voor staat, gaat dat niet. Maar deze meiden hebben al eerder met dit bijltje gehakt kun je zien, die weten hun zenuwen, die bij sommigen ongetwijfeld door de keel gieren, prima te verbloemen. 's Middags ga ik nog een keer kijken en dan zijn de A-klassen aan de beurt, de gevorderden zeg maar. En inderdaad, je kunt het verschil zien: de oefeningen zijn moeilijker, het tempo ligt hoger en de uitstraling speelt een grotere rol. Gratie heet dat met een lichtelijk archaïsch woord, zeg maar technisch vermogen vertaald in soepele bewegingen op de gekozen muziek. Deze meiden kunnen er wel wat van, daar hoef je geen deskundige voor te zijn.

Binne Kramer

{gallery}Syta/gym24117{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie