17
vr, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Sport
TYTSJERK. Voor de 21e keer organiseerde Wim Jousma mede namens kv De Wâldklappers het Pearke keatsen in Tytsjerk. In de A klasse 14 pearkes en in de B klasse 16 pearkes. Stipt 13 uur begonnen de wedstrijden en rond 18.30 uur waren de finales gespeeld. In de B klasse wonnen Esther Poelstra en Richard van der Meer en bij de A klasse wonnen Esther Turkstra en Fedde Durk Kingma. Uiteraard waren er voor deze 4 prachtige kransen. Een sportieve erg mooie kaats dag met prachtige partijen en uitstekende winnaars ……

Het kon dus toch nog doorgaan …… corona gooit ‘hier en daar’ best veel roet in het (sportieve) eten. Grote evenementen mogen niet doorgaan en ook veel sport is er (nog) niet. Het ‘traditionele’ pearke keatsen in Tytsjerk op de zaterdag na de PC kon en mocht wel. Die zelfde PC mocht niet omdat daar heel veel publiek komt en die 1,5 meter afstand echt niet mogelijk was.

Na een korte opening van Mevr. Geke Bloembergen, ze is voorzitster van KV De Wâldklappers, kon in 12 perken (!!) het kaats feest beginnen.
Gelijk vielen er weer wat prachtige dingetjes op. Bij het pearke keatsen is en eigenlijk altijd 1 dame en 1 heer. Eigenlijk altijd een ‘deskundig’ kaatser en een soms 100% onbekende met deze sport. Deze keer ook in de B groep een vader en 12 jarige zoon. Uiteraard mag dat.
Ook viel mij op dat sommige dames 20 seconden voor de wedstrijd nog even uitleg kregen hoe ze moesten opslaan. In die zelfde 20 seconden werden ook de spelregels ‘even’ uitgelegd ……..
Ook de jongeman die op zijn 15e stopte met kaatsen was prominent aanwezig. Hij wilde zijn leeftijd niet zeggen maar 35 jaar na zijn laatste kaats partij stond hij weer in het perk. De kleding van deze jongeman was normaal. Net als zijn ‘schoenen’ …… nee, meneer had geen schoenen aan hij speelde op sokken, echte geitewollen sokken. Volgend jaar doet hij misschien wel weer mee. Dan hoop ik en vele anderen in de lange ‘baaien’ onderbroek en weer op sokken. De foto zal op redelijk groot formaat geprint worden en naar deze meneer als presentje gebracht worden !

De eerste ronde werd gespeeld en zowel de winnaars als de verliezers speelden verder. Natuurlijk in een winnaars ronde en in een verliezers ronde. Het was ondertussen 13.35 uur geworden en de eerste partij in de B klasse was al klaar. Het verliezende duo was zeer tevreden, ze hadden gekaatst en zelfs punten gescoord.
‘We keapje der yn op’ was het verdiende resultaat. Het eerste flesje bier werd gedopt …….

Onder prachtige omstandigheden werd er verder gekaatst. Zelf ging ik even naar huis.
Toen de halve finales begonnen werd ik gebeld door meneer Wim en ik ondernam voor de 2e keer op de elektrische fiets de ‘barre tocht’ van Hurdegaryp naar het kaatsveld in Tytsjerk. Toch altijd nog 6 minuten fietsen ………
En het waren in de A klasse 2 prachtige gelijk opgaande halve finale partijen. Van zowel de dame als de heer echt hoogstaand kaatsen. In beide wedstrijden stond er 5-5 op de telegraaf.
Eigenlijk verdienden deze wedstrijden dan ook geen verliezers. Heb je bij voetbal de mogelijkheid dat er een gelijkspel komt, het kan bij kaatsen helaas niet ….
De winnaars in die halve finale van de A klasse werden uiteindelijk Esther Turkstra en Fedde Durk Kingmaen het koppel Miranda Scheffer en Bart Sobel.

Voor deze 2 pearkes stond dus de finale op de rol. En ook nu weer een echt schitterende partij. Steeds gelijk opgaand en opvallend veel punten werden gescoord door fouten en foutjes van de tegenstanders. Opslagen die ‘voor’ waren maar ook ‘kwea’ kwam regelmatig voor.
Natuurlijk ook een aantal 'boppe' slagen en erg mooie ‘trik trak’ situaties waren te zien. De uiteindelijke winnende slag was er eentje net voorbij een kaats. De winnaars blij en de verliezers …… blij dat ze zover kwamen maar dan op één zo’n ‘rot’ kaats verliezen is erg sneu. Bij de prijsuitreiking waren ze toch wel blij hoor. Gehoopt op een prijs en dan de 2e plek is eigenlijk nog niet zo slecht. De winnaars daarentegen waren ‘út de skroeven’ de eerste prijs bij het pearke keatsen is er dan ook eentje die op je persoonlijke cv kan staan …. De krans aan de muur is een grote eer !

Uiteraard was het voorzitster Geke Bloembergen die na een zeer complimenteuze toespraak een aantal personen bedankte. Organisator Wim Jousma werd zeer terecht als eerste bedankt. Al 21 jaar organiseert hij deze kaats dag op de zaterdag na de PC, die er dit jaar niet was natuurlijk …..
Wim regelde alles aldus de voorzitster, ‘op vrijdag even helpen met het uitzetten van de 12 perken’ was eigenlijk het enige waarbij Wim hulp kreeg. Het applaus welke Wim kreeg was dan ook meer dan terecht, zijn prijs ? een bon om heerlijk vlees te halen.
Zonder veel woorden werd geopperd om nog een aantal jaargangen pearke keatsen toe te voegen aan deze 21 eerdere edities. Wim ging lachen, die komen er dus wel ……..
De beide scheidsrechters, Hendrik Bloembergen en Stefan Jeurink werden terecht ook in het zonnetje gezet. Voor deze ‘spelers’ een foutloze dag …..
Ook alle deelnemers en zelfs ik werden bedankt en ‘iedereen die ik vergeten ben’ werden ook nog bedankt door de voorzitster.

Een prachtige dag met erg mooi kaatsen, erg mooi weer en uitstekende catering van de dames die er namens Dorpshuis Yn e Mande aanwezig waren. Heerlijke friet en snacks, prima geregeld !! Dat er ook bier (en andere drankjes) was verhoogde de feestvreugde na afloop …….

De volledige uitslag

A groep
1e prijs Esther Turkstra en Fedde Durk Kingma
2e prijs Miranda Scheffer en Bart Sobel.
3e prijs Ingrid van de Veen en Peter Talsma

B groep
1e prijs Esther Poelstra en Richard van der Meer
2e prijs Sandra Korporaal en Wybe Idema
3e prijs Linda Tamminga en Sipke De Graaf

In beide poules was ook een verliezers ronde ook voor deze deelnemers waren er voor de eerste drie geklasseerden prachtige prijzen.

Jan Kamminga

{gallery}Luc/2020/pearke{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie