23
za, nov
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
DROGEHAM - In een loods aan de Jan Gerkeswei in Drogeham werd de laatste 2 jaar gewerkt aan de restauratie van het beurtschip Dorp Grou. In een loods aan de Jan Gerkeswei in Drogeham werd de laatste 2 jaar gewerkt aan de restauratie van het beurtschip Dorp Grou. Het staalwerk is bijna klaar en zo halverwege de bouwvak vakantie zal het schip verhuizen naar het Skûtsje museum in Earnewâld waar het schip verder afgebouwd zal worden. In Earnewâld zal het houtwerk gedaan worden. Volgend jaar mei moet volgens planning het schip klaar zijn en daarna zal het schip Sneek als thuishaven krijgen.


Al eerder was ik in de loods van Wadro in Drogeham, toen werd het schip ‘gepresenteerd’.Al eerder was ik in de loods van Wadro in Drogeham, toen werd het schip ‘gepresenteerd’.Zwaar verroest en eigenlijk was het toen een troosteloze aanblik maar de vrijwilligers die er aan gingen werken waren erg enthousiast en zagen de mogelijkheden om het schip weer helemaal origineel te krijgen.Het schip gebouwd in 1910 kent een rijke historie, natuurlijk begonnen als beurtschip laten verbouwd tot garnalen vissersschip en zelfs als plezier jacht.In 2011 kocht een groep liefhebbers het schip met als doel om weer het beurtschip in oude ere te herstellen.In de afgelopen 2 jaar werd er in de loods gewerkt aan het staalwerk door een groep personen die juist door deze werkzaamheden én ervaring weer een kans op de arbeidsmarkt zouden krijgen. Bij een flink aantal is dat ook gelukt, meerdere personen werken nu met succes in het bedrijfsleven.

Het enige wat nu nog gedaan moet worden is het aanbrengen van de laatste van de ruim 4000 klinknagels. Het werd deze middag even gedemonstreerd hoe de roodgloeiende nagels bevestigd werden. Een warme, luidruchtige, maar prachtige klus. Overigens het hele schip is geklonken.  Ook zal het in deze loods nog gestraald worden en in de primer gezet worden.   
De wethouders Sjon Stellinga (Achtkarspelen) en Houkje Rijpstra (Tytsjerksteradiel) Hadden ook de eer om een aantal diploma’s uit te reiken aan de personen die aan het schip gewerkt hadden en een las-cursus met goed gevolg hadden afgelegd. Deze wethouders droegen eerder al ook symbolisch het schip aan elkaar over, van Drogeham in Achtkarspelen naar Earnewâld in de gemeente Tytsjerksteradiel waar het schip dus afgebouwd zal gaan worden. Beide gemeentes hebben ook een mooie financiële bijdrage geleverd om deze restauratie te kunnen betalen. Ook andere sponsoren en bedrijven leveren goederen of personeel tegen gereduceerd tarief.

Het schip zal na oplevering gehuurd kunnen worden door belangstellenden, om dan te kunnen zeilen met een origineel gebouwd beurtschip. Het enige niet originele is de geplaatste motor in het schip, ‘daar kunnen ze niet zonder’ aldus één van de vrijwilligers die aan het schip werkte.
Als u binnenkort in Earnewâld bent bezoek dan ook ‘even’ het Skûtsje museum. U kunt dan waarschijnlijk ook de verdere bouw van het beurtschip volgen. Een erg mooi museum waar ook de ‘Aebelina’ ligt. De Eabelina was de wat kleinere houten ‘voorloper’ van dit stalen beurtschip. Dit schip is enkele jaren geleden, uiteraard helemaal origineel, en dus van hout, nagebouwd.

Jan Kamminga

{gallery}Syta/boot26717{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie