25
vr, okt
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
BURGUM - De grote zaal van De Pleats in Burgum zat vrijdagochtend stampvol. Het was duidelijk: hier stond iets te gebeuren, hier zou een feestelijke bijeenkomst plaatsvinden. En toen burgemeester Jeroen Gebben 'in vol ornaat', dus getooid met zij officiële ambtsketen, de zaal betrad was het duidelijk. Er zouden lintjes worden uitgereikt aan liefst vijf burgers van Tytsjerksteradiel. Die zaten al klaar voordat ze één voor één naar voren werd geroepen omdat het Zijne majesteit de Koning had behaagd enz. enz. enz.


'Het heeft de Konings behaagd'
Dat is het officieuze 'shiboleth' voor als de burgemeester een inwoner van zijn gemeente naar voren roept omdat hij of zij koninklijk wordt onderscheiden. Dat was vrijdagochtend het geval in de grote zaal van party centrum De Pleats in Burgum. Want daar zat een uitgebreid 'omsittend laach' in afwachting op wat komen ging. In die zaal was het format al duidelijk af te lezen aan de opstelling: vijf aparte tafeltjes voor 'het front der troepen' waaraan in dit geval vijf echtparen plaats hadden genomen. Voor de toeschouwers en genodigden was het geen verrassing wat er zou plaatsvinden, die verrassing was gereserveerd voor de betrokkenen, waarvan sommigen met een niet al te doorzichtige smoes naar de Pleats waren gelokt. 'Onder valse voorwendselen', zoals de burgemeester het noemde. 

vol
De zaal van De Pleats is eigenlijk al helemaal bezet als ik mij meld bij het organisatiecomité dat bestaat uit Theo en Ytie namens de gemeente. De enige stoelen die nog vrij zijn, staan helemaal vooraan en die zijn duidelijk bestemd voor de decorandi, zoals dat officieel heet. Ik heb de namen al even gecheckt, drie van de vijf ken ik. Dan is het zover, Jeroen Gebben gaat achter de microfoon staan en heet alle aanwezigen welkom: "Jimme sille njonkenlytsen wol yn 'e gaten ha wêrom wy hjir mei syn allen binne. Hjir sitte fiif boargers fan dizze gemeente dy't harren yn it besûnder ynset ha foar de mienskip." En daarna roept hij ze één voor één naar voren om ze de 'versierselen' zoals dat officieel heet op te spelden. Maar niet nadat hij ze persoonlijk heeft toegesproken. Hij begint met de heer Willem Fennema uit Hurdegaryp. Die was 25 jaar lang penningmeester van de Van Keimpema Stichting Hij voert ook de volledige financiële administratie van de Van der Meer-Boerema Stichting  die het cultureel sociaal en kerkelijk werk in de Trynwâlden wil bevorderen. Hij was oprichter van en vrijwilliger bij de Stichting Blessed Generation. Dat is  een Keniaanse organisatie die kinderen in nood opvangt en zorgt voor onderwijs.  

Tine
De tweede die een complete ode, een klassieke lofzang, over zich krijgt uitgestort, is mevr. Trijntje Hoekstra-Twijnstra uit Eastermar, ik ken haar als Tine, we hebben ooit samengewerkt bij Skewiel Trynwâlden. Tine heeft zich al meer dan 33 jaar ingezet als vrijwilliger bij de PKN kerk in Eastermar, ze was voorzitter en later bestuurslid van zangkoor 'Ta Gods Eare', leider van jeugdclubs, bestuurslid van een jonge vrouwengroep, leider van de kindernevendienst, lid van de bazarwerkgroep, bestuurslid van de jeugdraad, ouderling en lid van de beamerwerkgroep. Maar ze was ook voorzitter van de Personeelsvereniging van it Skewiel. En ze zet zich in als voorzitter van haar eigen buurtvereniging in Eastermar.

Eeuwe
Ik dacht al verrassend veel Aldtsjerksters in de zaal te zien zitten en die zijn gekomen voor Eeuwe de Vries, zijn markante kop is niet te missen tussen de 'slachtoffers'. Hij krijgt een lintje voor het feit dat hij onder andere sinds 1976 vrijwillig molenaar is op de Aldtsjerkster molen. Hij geeft er rondleidingen aan uiteenlopende groepen en hij heeft er mede voor gezorgd dat de molen voor het nageslacht bewaard is gebleven. Hij is betrokken bij de landijsbaan en hij is penningmeester van de Aldtsjerkster ijsclub geweest. Hij is bovendien initiatiefnemer en organisator van een wielergroep met deelnemers in de leeftijd van 40 tot 73 jaar. Ik ken Eeuwe persoonlijk al een decennium of vier, meestal kwamen we elkaar tegen in de sport, hij is wieler- en schaatsfanaat en elk jaar in het eerste weekend van september tref ik hem tijdens de Ronde van de Trynwâlden, dan zit hij samen met wat Trynwâldster pommeranten, zelfbenoemd uiteraard, want anders word je in Aldtsjerk geen pommerant, in de tuin bij een huis aan de route. Onder het genot van hapje-drankje zitten ze dan het koersverloop te becommentariëren dan wel te bekritiseren. Ik stop altijd even voor de laatste update, dan wel het 'besteklik praat' van de aanwezigen. En natuurlijk voor een drankje en een hapje. En als het winter is en er wordt geschaatst was hij altijd een van de gastheren in het legendarische ijshokje aan de boorden van de Aldtsjerkster Mar. En ook daaraan heb ik uitstekende herinneringen.

breien 
Dat breien, breidzje dus, nog eens zo'n belangrijke rol zou spelen in deze traditionele lintjesregen, was eigenlijk niet te bevroede. Maar het was wel degelijk zo, de ene mevrouw die was gelokt omdat de andere een lintje zou krijgen. De eerste die iets met breien heeft is mevr. Geertruida Schelhaas-Kraak uit Hurdegaryp. Zij was van 1975 tot 1983 lid van de Adviescommissie Hollandsche Maatschappij van Landbouw in Den Haag en van daaruit lid van de Onderwijsraad en provinciaal vertegenwoordiger voor de provincies Noord- en Zuid-Holland. Mevr. Schelhaas is van 1978 tot 2014 zeer actief geweest bij de Vrouwen van Nu in diverse bestuursfuncties en als organisator van verschillende activiteiten in Landsmeer en later in Hurdegaryp. Ze is zeer actief in haar eigen dorp, als lid van de Dorpsraad en als bestuurslid van de Hendrik Algraschool. Sinds 2008 is mevr. Schelhaas als medeoprichter en medevoorzitter een van de drijvende krachten achter het Beicafé De Steek in Hurdegaryp. De leden breien voor goede doelen en culturele uitingen waarbij gewerkt wordt met met gekregen en gebruikt materiaal. In 2015 ontving het Breicafé de Cultuurprijs van de gemeente Tytsjerksteradiel.

Anny
En omdat die mevr. Schelhaas een lintje zou krijgen was mevr. Annechien Buma uit Hurdegaryp naar De Pleats gekomen. Ik ken haar als Anny, en als eens van de allerbeste en meest betrokken 'ouderwetse' kleuterjuffen die ik ken. Dat ouderwets dient als kwaliteitskenmerk te worden gelezen. Maar voor die onderwijsjaren krijg je geen lintje, die krijgt je voor echt onvervalst vrijwilligerswerk. En daarmee begon Anny al in 1960 op de zondagsschool van de NH kerk in Zuidlaren. Als vrijwilliger bij Buurthuis De Wissel organiseerde zij activiteiten bij de peuterspeelzaal en ze hielp met huiswerkbegeleiding. Ze was actief bij Amnesty International als respectievelijk voorzitter en vrijwilliger. Ze richtte met anderen de Amnesty Theatergroep Fryslân op waarvan zij lange tijd voorzitter was. Ze is al bijna 30 jaar actief bij buurtvereniging Sinderhoven/ Jintewarren als bestuurslid, vrijwilliger en redactielid van de buurtkrant. Ze is actief als voorzitter, bestuurslid en vrijwilliger bij Vrouwen van Nu, afdeling Hurdegaryp. Samen met mevr. Geertruida Schelhaas richtte zij het al genoemde Breicafé De Steek op. Het breicafé is een sociale ontmoetingsplaats als tegenwicht  tegen eenzaamheid, waardoor de gemeenschapszin onderling wordt bevorderd. Saillant detail: mevr. Buma, Anny dus, breit zelf niet... 

feestelijke chaos
Na het officiële gedeelte, afgesloten met een heildronk op de decorandi, met oranjebitter uiteraard, is het tijd voor een groepsfoto en daarna de feestelijke chaos van iedereen die iedereen feliciteert. En dus bleef het nog wel even onrustig in De Pleats in Burgum. Maar we hebben er weer vijf leden in de Orde van Oranje Nassau bij!

Binne Kramer

{gallery}Syta/lint26419{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie