25
vr, okt
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
BUITENPOST - Jim binne de gearwurkers, helpjouwers, muorrebouwers, hânútstekkers en brêgebouwers. Zomaar een zin uit het prachtige gedicht ‘Ridders sûnder harnas’ van gemeente dichter Arjan Hut tijdens de uitreiking van de lintjes in Achtkarspelen. Er werden 5 personen door burgemeester Oebele Brouwer tot Lid in de orde van Oranje-Nassau gedecoreerd. Mevr Hinke v/d West-Fokkens uit Buitenpost, Dhr. Jelte Kooistra en zijn echtgenote Mevr. Anna Wijtske Kooistra-v/d Veen, Mevr. Maaike Terpstra-Wijnalda en Dhr. Jan Stienstra.


Al rijkelijk vroeg was ik in het gemeentehuis in Buitenpost, het zou wel eens druk kunnen worden. 5 personen kregen een lintje. Achteraf had ik wel iets later kunnen komen maar wetende dat de koffie (deze dag met gebak) daar altijd lekker is heb of had ik daar geen spijt van. In de raadszaal stonden veel stoelen klaar, achteraf iets te veel maar dat was natuurlijk niet erg. In de raadszaal maar 4 personen die gedecoreerd werden, de 5e persoon zou later vrijdagochtend zijn lintje in Haersmahiem in Buitenpost uitgereikt krijgen.Mevr Hinke v/d West-Fokkens uit Buitenpost, Dhr. Jelte Kooistra en zijn echtgenote Mevr. Anna Wijtske Kooistra-v/d Veen, Mevr. Maaike Terpstra-Wijnalda kregen het lintje uitgereikt in de raadszaal en Dhr. Jan Stienstra later in Haersmahiem. 

Net als altijd en waarschijnlijk overal waar lintjes uitgereikt worden verbazing en een vreemde vorm van blijdschap. De eerder genoemde dames en heren waren natuurlijk met een smoesje naar het gemeentehuis gelokt en waren zeer verrast. Ze zaten voor in de zaal en inderdaad iedereen was voor deze 4 gekomen Burgemeester Oebele Brouwer had zich uitstekend voorbereid en had na het welkom aan iedereen een korte ‘algemene’ toespraak. Zo vertelde hij dat Dhr Stienstra de oudste gedecoreerde was van Fryslân.Ook dat er nu 4 lintjes opgespeld zouden worden en gelijk na deze bijeenkomst nog eentje in Haersmahiem.Al snel ging hij over naar een korte persoonlijke toespraak richting de 4 in de zaal die steevast eindigde in ‘het heeft Zijne Majesteit behaagd’   

Mevr. Hinke v/d West-Fokkens kreeg haar lintje voor o.a 4 jaar diaken bij de PKN kerk in Buitenpost, ze is voorzitster van Christelijke Plattelandsvrouwen in Buitenpost maar ook mantelzorger voor haar vader en moeder en nu nog steeds voor haar moeder. Ze was ook 8 jaar secretaris bij het PCBO en was ze jarenlang lid van het schoolbestuur van CBS De LichtbronNu is ze nog steeds wijkassistente bij de PKN kerk.
Dhr Jelte Kooistra uit Drogeham kreeg zijn lintje voor o.a. zijn vrijwillige inzet bij de Bethelkerk in Drachten. Samen met zijn echtgenote Anna Wijtske Kooistra-v/d Veen kregen ze beide een lintje voor bijna 20 jaar het organiseren van de 'Jeugd van vroeger 55+ bijeenkomsten' waar elke keer wel 100 personen kwamen.Ook waren ze gastheer en -vrouw bij deze bijeenkomsten waar nog meer vrijwilligers bij hielpen. Ook gingen ze wel op huisbezoek bij deze mensen.Ook zijn de heer en mevrouw Kooistra jarenlang actief als reisleiders bij busreizen naar Oostenrijk en Duitsland en tijdens boottochten met het schip ‘De Siloam’. Twee keer per jaar organiseerden de heer en mevrouw Kooistra deze vijfdaagse bootreizen. Aan boord hadden ze de leiding en verzorgden allerlei activiteiten. Een weekje weg met zo'n reis betekende veel voor de deelnemers.Dhr. Kooistra is ook nog dirigent van het koor ‘Uit het hart’ Mevrouw verzorgde dan de koffie (en meer) tijdens de oefenavonden.

Mevr. Maaike Terpstra-Wijnalda uit Kootstertille zet zich al 40 jaar in voor de EHBO vereniging van Drogeham en Kootstertille. Al sinds 1978 is ze bestuurslid en penningmeester.Binnen deze vereniging verricht ze vrijwillig vele taken, zo beheert ze het ledenbestand, regelt ze jeugd EHBO lessen en deed ze veel administratief werk.Ook was ze vele jaren vrijwilliger bij basisschool de Merlettes waar ze lees en luizenmoeder was.Ook bij de gereformeerde kerk was ze actief, lid van de com. van beheer, hulp koster en hielp ze bij het jeugdwerk. Bij Uitvaart vereniging De Koaten was ze jarenlang actief met de laatste verzorging van overledenen.

Uiteraard werd er een prachtige bos bloemen uitgereikt en ware er felicitaties van de burgemeester. Gemeente dichter Arjan Hut kreeg het woord en had speciaal voor deze gelegenheid een gedicht geschreven. Een echt prachtig gedicht welke perfect aansloot bij de reden dat iedereen in het gemeentehuis was en dan in het bijzonder de gedecoreerden natuurlijk. Op de laatste foto onder dit bericht is dit prachtige gedicht te zien en te lezen. Toen ik die foto maakte dacht ik er gelijk aan ‘Mooi … nog geschreven met een echte typmachine’. Het klopte ‘met een heel mooie Olivetti machine’ antwoorde Arjan.
De Burgemeester nam voor even afscheid van de aanwezigen in het gemeentehuis en ging naar Haersmahiem waar familie en vrienden van Dhr. Jan Stienstra al in een zaaltje zaten te wachten. Ook hier weer koffie …. met gebak.

We moesten even wachten en ‘lang om let’ kwam Dhr. Stienstra binnen. Als ‘reden’ was het dat er een overlegje zou zijn van de WMO raad was. Ook nu weer ‘niets van waar’ een volle zaal en burgemeester Brouwer zaten er. Toen Dhr. Stienstra op een stoel zat was hij stil en ingetogen ‘ze komen voor mij dus’ Het klopte Ook nu weer een korte persoonlijke toespraak van de burgemeester en een korte opsomming van de reden van het lintje. Zo was Dhr Stienstra vrijwilliger, voorzitter en bestuurslid bij sportclub Kootstertille. Ook 5 jaar koster van de gereformeerde kerk. Hij hielp jarenlang zijn buren en ook de zorg voor buurtgenoten werd gedaan.Nu wonende in Haersmahiem maar nog steeds actief bij het helpen van zijn ‘huisgenoten’ op velerlei gebieden. Natuurlijk spelde Burgemeester Brouwer ook bij hem het meer dan verdiende speldje op. Ook nu dus weer ‘Het heeft Zijne Majesteit behaagd’   
Ook nu las Arjan dat prachtige gedicht weer voor. Eigenlijk was het nu nog mooier, hij las het ogenschijnlijk alleen voor Dhr. Stienstra voor, ondanks het volle zaaltje.

Weer terug naar het gemeentehuis voor ……. het werd een kort gesprekje met een aantal wethouders, de burgemeester en nog een aantal. De gedecoreerden waren samen met familie en vrienden al naar huis ……het feest in, het feest van ‘in ben Lid in de orde van Oranje-Nassau’ 

Jan Kamminga 

{gallery}Syta/acht26419{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie