20
do, jan
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
HURDEGARYP - Kunstfotograaf Johannes Bosgra uit Hurdegaryp heeft de ‘Kultuerpriis Tytsjerksteradiel 2020’ gewonnen. Uit handen van cultuurwethouder Tytsy Willemsma ontving hij zaterdag 19 september de prijs, bestaande uit een cheque ter waarde van € 1.000. Cultuurlab Het Achterland uit Burgum won de ‘Oanmoedigingspriis jong talint Tytsjerksteradiel’. Het was de eerste keer dat deze prijs uitgereikt werd. Wethouder Willemsma overhandigde Dirk Bruinsma een cheque ter waarde van € 500.

Vakmanschap en passie ontmoeten elkaar
Johannes Bosgra zijn werk kenmerkt zich door dromerige taferelen, geïnspireerd door natuur die aangeraakt is door mensenhanden. Vanaf ongeveer 2014 richtte Johannes zich steeds meer op de fotografie, waarin hij langzamerhand een heel eigen signatuur heeft ontwikkeld. Als beeldend kunstenaar zet Johannes de luiken ook open voor samenwerking met andere cultuurdisciplines, zoals muziek en podiumkunst. De jury kijkt naar zijn werk en ziet dat hij het credo van ‘less is more’ aanhangt: hoe simpeler, hoe beter. “Wat Johannes doet is met volharding dát decor kiezen dat overeenkomt met zijn innerlijke drijfveren en daar vervolgens de beheersing van de fototechniek op loslaten”, aldus de jury. Beide zijn onontbeerlijk vindt de jury. “Vakmanschap en passie ontmoeten elkaar, dat is zichtbaar in het beeld.” De jury ziet veel potentie in zijn werk.

Het Achterland is een ‘brûsplak’ voor jong talent
Wethouder Willemsma: “Dirk Bruinsma falt net daliks yn dy doelgroep, mar hy is jong fan geast en soarget mei syn kollega’s yn it kultuerlab foar in brûsplak dêr’t jongerein út de gemeente en fiere omkriten de kâns kriget harren talinten te ûntwikkeljen.” Het Achterland is een plek voor zelf-ontdekking, waar kinderen en jongeren uitgedaagd worden hun eigen sterke punten te ontwikkelen en persoonlijk te groeien met de eigen identiteit, vaardigheden en motivatie op cultureel terrein.

De jury
De jury bestaande uit Marian Hulshof (beeldend kunstenaar), Paula Voorthuijsen (secretaris Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel) en Henk Kloosterman (voorzitter van het Observeum in Burgum), heeft alle genomineerde beoordeeld. Andere genomineerden voor de ‘Kultuerpriis’ waren Elza Zijlstra, oud-inwoner Burgum (maakt kunst van afval), Jan Popkema, Burgum (actief voor taal en cultuur in Fryslân, Tytsjerksteradiel en Burgum) en toneelvereniging Kom mar op!, Suwâld.

De cultuurprijzen zijn voor diegenen die prestaties of verdiensten op cultureel terrein hebben geleverd. Dat kan op verschillende terreinen, zoals beeldende kunst, podiumkunst, literatuur en Friese taal en cultuur. De prijzen worden eens per twee jaar uitgereikt en beschikbaar gesteld door de gemeente.

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie