×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM - Met nog zeven minuten op de klok leken maandagavond de beste papieren voor Drachtster Boys in de wedstrijd tegen Herauten 3. En een zege voor de gasten zou terecht zijn, want de Boys waren met name individueel-technisch de betere ploeg. Maar zoals wel vaker gebeurt leidt zo'n surplus aan voetballend vermogen niet altijd tot een overwinning. Ook deze keer was dat het geval, Herauten kwam op gelijk hoogte en maakte het prima af met twee treffers in de slotminuut.

Herauten wint in doelpuntrijk duel van Drachtster Boys
Aan treffers geen gebrek, maandagavond in sporthal Westermar in Burgum bij het duel tussen Herauten en Drachtster Boys, liefst 16 keer moesten de beide keepers in totaal 'vissen'. Helemaal 'eerlijk' verdeeld werden die goals niet, Herauten won met 9-7. Dat was een knappe prestatie voor de Burgumers, want in principe waren de gasten de betere ploeg vooral op basis van hun individueel-techische kwaliteiten. De Boys hadden een paar voetballers in de gelederen uit een categorie die het gemiddelde van deze klasse ver ontsteeg. Maar in zaalvoetbal komt dat wel vaker voor, die wedstrijden worden bijna allemaal op avond gespeeld en voor mensen met heel verschillende banen kan dat wel eens lastig zijn. En 'hoger' spelen is soms ook geen optie vanwege de vaak langere reistijd. Of dat hier aan de orde was, weet ik niet, feit was dat de gasten een prima team mee hadden gebracht naar Burgum. De Herauten misten Floris van Onselen: "Dy is stoppe op syn hichtepunt", aldus een van zijn teamgenoten met een ietwat sardonische grijns, daarmee refererend aan de 'wondergoal' van diezelfde Floris, vorige week. En dus waren een paar youngsters ingevlogen in de personen van Gerard Weiland en Eize Storm en dat bleek bepaald geen verzwakking. Twee prima voetballers die met hun snelheid en wendbaarheid achteraf een aanzienlijk deel van het succes op hun naam konden schrijven. Het werd een bijzonder attractief duel, waarbij qua speelsterkte geen van beide ploegen kon bogen op een substantieel overwicht. Nogmaals, Drachtster Boys was gezegend met een paar voetballers uit de hors categorie, maar Herauten zette daar een sterk collectief tegenover en op die manier ontstond er een soort machtsevenwicht. Voeg daarbij een spannend scoreverloop en de hoge amusementswaarde is verklaard.

eerste helft
Pas na vijf minuten wordt deze wedstrijd cijfermatig geopend, want dan is Herauten-keeper Ronald Jansen kansloos op een schot vanuit zo ongeveer de derde lijn: 0-1. Die voorsprong houdt niet lang stand, nog in dezelfde minuut is het Eize Storm die met een paar oogstrelende schijnbewegingen de complete Drachtster verdediging het bos in stuurt en vervolgens de doelman uit een lastige hoek knap passeert: 1-1. Dit ziet er niet slecht uit, dit zou best eens een leuke wedstrijd kunnen worden. Dat wordt het ook, al moeten we op het vervolg van de scores even wachten. Zes minuten om precies te zijn, want dan is het Mark Kruisselbrink die uit de rebound van een schot van Eize Storm raak schiet: 2-1. Maar Drachtster Boys antwoordt prompt met een prachtig doelpunt van Boys nr. 7: een tegendraads schot uit de draai: 2-2. De volgende drie minuten zijn productief: drie goals vallen er in die 180 seconden. Het wordt 2-3 uit een prima combinatie en als Herauten even niet oplet, is het meteen raak. De 3-3 komt op naam van Gerard Weiland, die met een subtiel stiftje de Boys-keeper klopt. Hij is het ook die Herauten op voorsprong zet als hij in z'n eentje goed doorzet en twee verdedigers en de keeper verslaat. (zie foto) Maar ook die voorsprong is geen lang leven beschoren want met de klok op negen maakt Drachtster Boys gelijk: 4-4. En het zijn de gasten die met een voorsprong mogen gaan rusten middels een schot uit de tweede lijn van nummer negen, samen met zeven het eerder genoemde duo 'mei in fin mear as in bears'. Die 4-5 is ook de ruststand en dan is wel duidelijk dat deze wedstrijd nog zeker niet gedaan is.

tweede helft
Dat blijkt ook in dit tweede bedrijf dat in feite op dezelfde voet verder gaat. Het tempo ligt hoog, er wordt prima gevoetbald en de scheids van dienst heeft het geen moment moeilijk. Als er acht minuten verstreken zijn is het Eize Storm uit een corner van Mark Kruisselbrink de 5-5 binnen schiet. Twee minuten later is een identieke situatie en een dito rolverdeling goed voor 6-5. Maar er zijn dan nog altijd 15 minuten te spelen en dus is het veel te vroeg om op een gelijkspel te gokken. Dat past ook helemaal niet bij deze wedstrijd en ook niet bij de wedstrijdmentaliteit van deze beide ploegen. Meteen na die 6-5 maken de Boys opnieuw gelijk als nummer 7 een fraaie solo uit de heupen schudt en Herauten verzuimt om de laatste man rugdekking te geven: 6-6. Dan duurt het even voor er opnieuw gescoord wordt, het zijn de gasten die met een schot uit de tweede lijn op 6-7 komen. Op dat moment ziet het er tamelijk zorgelijk uit voor de thuisclub, Drachtster Boys domineert, met name als de veldbezetting bij de Burgumers niet optimaal is. Als die bezetting weer is hersteld, is het Eise Storm die met een vliegend schot de Boys-keeper geen schijn van kans geeft: 7-7. Dan staan er nog drie minuten op de klok, maar in plaats van genoegen te nemen met één punt gaan beide ploegen vol voor de overwinning. Toch lijkt die remise aanstaande als er nog één minuut te spelen is. Maar het is uiteindelijk Herauten dat er met de winst vandoor gaat. Mark Kruisselbrink zet Herauten opnieuw op voorsprong met een verdekt schot van heel ver dat de keeper te machtig is: 8-7. Hij is het ook die de wedstrijd in zijn definitieve plooi legt, als hij een puntgave assist van Eize Storm op waarde schat: 9-7. En dus wint Herauten toch wel lichtelijk onverwacht dit uiterst amusante duel. Onverdiend kan het nooit zijn als je meer doelpunten maakt dan de opponent, maar de, gelukkig virtuele, jury zou zonder twijfel hebben geopteerd voor een gelijkspel. Maar, zoals gezegd, gelukkig is voetbal geen jurysport. Deskundigen genoeg, dat zeker, maar objectieve deskundigen zijn met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid met een lantarentje te zoeken. 'Moai sa litte' dus.