28
do, mrt
0 Nieuwe art.

Voetbal
BUITENPOST - Buitenpost heeft zaterdag met 1-0 verloren bij Winsum. Met het verlies komt een einde aan een lange ongeslagen reeks. De vorige verliespartij was op 3 december toen in Steenwijk Olde Veste met 2-1 te sterk was. Buitenpost had het in Winsum lastig tegen de compact spelende thuisploeg, met de grote, sterke spits Rick Schaaphok en de snelle aanvaller Wouter Bloem. Toch kreeg Buitenpost in de eerste helft een uitgelezen kans om op 0-1 te komen. Echter het slaagde helaas niet.

Afgelopen zaterdag wachtte in de Eerste Klasse E voor Buitenpost een uitwedstrijd in het Groninger Winsum, tegen de gelijknamige fusieclub. Tóch waren de eigen supporters vooraf positief gestemd, te meer ook omdat het alweer een tijdje was geleden, dat er was verloren. Dat gebeurde op drie december jongstleden bij ‘d Olde Veste ’54 in Steenwijk (2-1). Bij de thuisclub ontbrak Heinze Andringa in verband met een schorsing. Bij Buitenpost ontbraken Halbe Mossel (geschorst), Aaron Boekhout (studie) en Pieter Henstra (knieblessure). Voor beide ploegen een belangrijk duel vandaag. De Grunnegers stonden vooraf zesde in de rangschikking en de Friezen op een vijfde stek. Beide ploegen ontlopen elkaar dus niet zoveel, dit seizoen. Op de bank zaten naast tweede keeper Ricky Miedema ook de aanvallers Joop Pijnacker, Simon Schreiber en Rik Weening. De arbiter van vandaag heette de heer M. van Munster uit Hellendoorn en hij werd daarbij geassisteerd door de heren Sven Dorsthorst en Joey Wannet.

(door Anne de Haan)

Blauwkes goed uit de startblokken
“We begonnen uitstekend aan de wedstrijd, speelden geconcentreerd positiespel. Met Rob (Dijkstra – AdeH) en Berend Jan (Schootstra – AdeH) kwamen we veel aan de bal. Daarnaast speelden Rudmer (Loonstra – AdeH) en Joran (Olijve – AdeH) om en om goed tussen de linies. We wisten waar de kwaliteiten van Winsum lagen. Een grote kopsterke spits, Rick Schaaphok, en een beweeglijke spits (Wouter Bloem) er omheen. We deden dat in het begin prima”, aldus Buitenpost-trainer René van der Weij. Danny Boersma, Marco van Leijen en Berend Jan Schootstra hadden genoemde heren goed in bedwang. Er kwamen mogelijkheden. Eerst voor Winsum, toen middenvelder Roy Streppel een corner verdiende via Buitenposter Marco van Leijen. Keeper Robert van der Laan was echter bij de les en kon eenvoudig redden. Toen aan de andere kant Buitenposter Jorrit Terpstra een corner kreeg, via het been van Winsum-verdediger Niels van Dalen, kopte Rob Dijkstra net over het doel van de Winsumer sluitpost Germen Bouwman. Buitenpost deelde nu de lakens uit en voor de meegereisde aanhang was het wachten op een openingsdoelpunt.

Gemiste kans op voorsprong
Dat wachten leek te worden beloond, toen Joran Olijve na uitstekend doorzetten een penalty verdiende. Winsum-keeper Bouwman kon nog redden, maar na een duel met verdediger Hans Zwakenberg, wees arbiter Van Munster gedecideerd naar de stip: strafschop. Olijve belastte zichzelf met dit klusje. Daar waar hij normaliter een hoek kiest, schoot hij nu matig en door de midden in en kon keeper Bouwman eenvoudig redden. Zo bleef het 0-0 en werden ook de Winsumers gevaarlijker. Een tweetal corners, waarvan de eerste in een klutssituatie eindigde en een corner restte. De tweede eindigde met een knal, die in de Buitenposter defensie werd gesmoord. Enkele minuten later, na ruim een half uur, namen de Grunnegers een voorsprong. Er ging foutief opbouwen van Buitenpost aan vooraf. Danny Boersma leed balverlies en tegenstander Rick Schaaphok deponeerde de bal achter de Buitenposter verdediging, waar de lepe Wouter Bloem keeper Robert van der Laan verschalkte, 1-0. Zo leek ook de rust te worden bereikt, maar had het ook zomaar 2-0 kunnen staan. Doelpuntenmaker Wouter Bloem schoot echter hoog over, na slap verdedigen van Wim de Vries. “We helpen Winsum in het zadel. Ik dacht ook, dat we in het uitverdedigen volwassener waren geworden. Maar we geven de goal gewoon weg. Winsum kan in hun spel komen, het veld klein maken en op de counter spelen”, zag Van der Weij. Zoals gezegd: de rust werd bereikt met een minieme voorsprong voor de thuisclub, 1-0.

Buitenpost zoekende
“In de rust heb ik ook gezegd: Jongens het is ongelooflijk, je speel goed, maar beloond jezelf niet”, sprak Van der Weij naderhand. “De tweede helft beginnen we best goed, we komen goed uit de kleedkamer. We krijgen een 100%-kans via Martijn (van Roeden – AdeH) en daarna voor Rudmer (Loonstra – AdeH), die keeper Bouwman redt. We geloofden er absoluut nog in, dat we het tij nog konden keren.” Buitenpost wisselde driemaal aanvallend en ging alles of niets spelen. Alleen gebeurde er voorin te weinig, iets wat eigenlijk niet zo vaak voorkomt. Het ontbrak aan overtuiging om de goal te maken en alles te willen doen om de gelijkmaker te maken. “En dus”, sprak Van der Weij “verlies je. Winsum had het verdedigend goed staan, de linies dicht op elkaar. Daar hadden we vandaag geen antwoord op.” Dat bleek ook na de thee. Ondanks het inbrengen van drie aanvallers ten koste van twee echte verdedigers ontbrak vandaag het laatste zetje. Voor Winsum dus een pluim, want zij deden het vandaag dus beter. Mogelijkheden kwamen er wel, de echte kansen ontbraken of werden niet benut.

Winsum vergroot voorsprong niet
In de slotfase verhoogde Buitenpost de druk wel, maar was Winsum het dichtste bij een doelpunt. Spits en routinier Rick Schaaphok schoot echter keihard op de paal en twee minuten later was er nog een uitstekende redding van Buitenpost-keeper Robert van der Laan. Zo bleef Winsum eigenlijk toch relatief makkelijk overeind en verdienden ze dus de punten. Al hoe jammer het ook was voor de meegereisde supporters uit Buitenpost. Meer zat er vandaag niet in en besloot arbiter Van Munster na vier minuten extra tijd de wedstrijd te beëindigen. Eindstand 1-0.

“Volgende week thuis tegen Drenthina”
We moeten nu komende zaterdag tegen Drenthina laten zien wat we kunnen. Ik vind nog steeds, dat we ontzettend goed kunnen voetballen. Maar er wordt meer gevraagd dan alleen in balbezit spelen. We krijgen over het algemeen weinig doelpunten tegen, maar moeten zelf meer en veel sneller scoren en afstand nemen van onze tegenstander. Wanneer wij het eerste doelpunt maken, dan winnen we de wedstrijd. Dat weet ik zeker. Volgende week een nieuwe ronde, met nieuwe kansen. Ik geloof in de jongens en in hun kwaliteiten!”

Zaterdag 25 maart a.s. speelt Buitenpost dus thuis tegen Drenthina uit Emmen. Onze Drentse gasten staan op de veertiende en laatste plaats op de ranglijst en lijken aan het eind van dit seizoen af te moeten dalen naar de Tweede Klasse. Maar – zoals jullie allen weten - biedt dat geen garanties voor een overwinning! De wedstrijd op sportpark De Swadde in Buitenpost begint om 14.30 uur! (Jeltingalaan 80, 9285 WL). Ik zeg nog steeds: KOMT ALLEN! FORZA BLAUWKES!

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121