×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM - Herauten verloor maandagavond van Futsal Dragten en achteraf gezien had dat niet gehoeven. Maar de Burgumers beseften te laat dat er meer gevraagd werd dan ze in de eerste helft lieten zien tegen de felle en technisch uitstekend onderlegde Drachtsters. En dus stond het bij rust 1-4 voor de gasten en leek de wedstrijd al vroeg in z'n definitieve plooi te zijn gelegd. De tweede helft liet een ander, een dynamischer Herauten zien dat er niettemin net niet slaagde de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Voetballen zonder 'Kempe'
Ze misten hem, maandagavond, Steffen Kempe, in het eerste team van Herauten. Ze misten vooral zijn dynamiek, zijn drijvende kracht, zijn niet aflatende strijdlust en zijn onverwachte en kiezelharde schoten uit alle hoeken en gaten. En uiteindelijk natuurlijk zijn doelpunten. Hij zat geblesseerd op de tribune te kijken naar hoe zijn ploeggenoten met name in de eerste helft tegen Futsal Dragten te kort kwamen. De gasten waren toen de betere, de sterkere ploeg en toen vlak voor rust de stand op 0-4 werd gezet, leek dit duel beslist en de strijd beslecht. Met name dat laatste, want Herauten kwam in dat eerste bedrijf gewoon kwaliteit te kort, eigenlijk op alle fronten. De Drachtsters waren, met andere woorden, baas op het veld, ze hadden het meeste balbezit, wonnen de meeste persoonlijke duels en creëerden derhalve de meeste kansen. Daartegenover kon Herauten in principe maar weinig stellen, de Burgumers kwamen simpelweg te kort, ze kwam maar mondjesmaat oog-in-oog met de keeper van de gasten, omdat de meeste pogingen al strandden voor het echt gevaarlijk werd. Herauten speelde te veel de obligate lange bal en daar hadden Drachtsters niet veel moeite mee. Maar omdat het in zaalvoetbal nu eenmaal snel kan veranderen, was het in de rust met een 1-4 stand uitkijken naar het tweede bedrijf. En dat was, zeker van Herauten-zijde, van een totaal andere orde. Wat coach Walter de Boer gezegd heeft zullen we nooit weten, misschien heeft hij ook helemaal niets gezegd, misschien heeft hij alle spelers wel even in de spiegel laten kijken. Of héél, héél misschien heeft hij ze wel een klein stukje uit een vorig verslag voorgelezen, daar waar sprake is van een soepel draaiend Herauten dat de tegenstander zijn wil op legt, dat domineert en excelleert, kortom een Herauten dat winnend voetbal speelt. Hoe dan ook, het was een heel ander Herauten dat na de pauze terug kwam in de zaal van sporthal de Fûgelkamp in Harkema. Meer agressie, meer duelkracht, betere combinaties, meer dynamiek, samengevat: beter, winnend, voetbal. Voor dat winnen was in de eerste helft de achterstand te hoog opgelopen, maar het werd in ieder geval een echte wedstrijd tussen twee ploegen die uitstekend zaalvoetbal speelden.

eerste helft
Bas van der Leij staat weer tussen de palen en dat is een goede zaak, niet zozeer omdat zijn vervanger Bertus de Boer geen goede stand in zou zijn, maar Herauten kan Bertus beter gebruiken als 'Dreh- und Angelpunt', met andere woorden: als spelverdeler en aanjager van het team. Maar de Burgumers missen nog altijd Steffen Kempe die met zijn ongebreidelde inzet en werklust altijd belangrijk is en die, het is al gememoreerd, ook de nodige doelpunten meepikt. De wedstrijd wordt geleid door mevr. Hadders en dat leiden doet ze prima, al is niet altijd iedereen het met haar eens. Maar dat hoort nu eenmaal bij voetbal en zeker bij zaalvoetbal, waar immers iedereen alles ziet, zo groot is zo'n veld niet. Het duurt even voor de wedstrijd ook cijfermatig wordt opengebroken, maar na 12 minuten is het zover, dan scoort Futsal Dragten, nee die 'g' is geen schrijffout, vroeger schreef men in inderdaad Dragten in plaats van Drachten, uit een snelle break de 0-1. En als het twee minuten later 0-2 wordt middels een hard en verdekt schot uit de tweede lijn, wordt het tijd voor de thuisclub om maatregelen te nemen. Maar dat komt er voorlopig niet van, het wordt zelfs 0-3 en even later zelfs 0-4. Die laatste goal is een prachtig staaltje 'tikkie-takka-voetbal', een doelpunt uit het Tsjokke Boek met oogstrelende treffers. Als de klok op één staat, slaagt Herauten erin de nul op het scorebord uit te wissen middels een listige schuiver van Joeke de Vries: 1-4. Dat geeft de burger, in dit geval de supporters op de tribune, toch weer wat moed, want met die tegentreffer doet Herauten weer mee.

tweede helft
Vraag is natuurlijk hoe het nu verder zal gaan in de tweede helft, met andere woorden: slaagt Herauten erin de achterstand substantieel te verkleinen of scoren de gasten vlot nog een handvol treffers en gooien ze de wedstrijd daarmee in het slot. Maar het is vanaf het eerste fluitsignaal van dit tweede bedrijf duidelijk dat Herauten uit een ander vaatje gaat tappen. De thuisclub pakt een deel van het initiatief terug en er ontplooit zich een spelbeeld dat er heel anders uitziet dan dat van de eerste helft. Toch is het Futsal Dragten dat scoort, een fel omstreden goal, omdat alles wat Herauten is heeft gezien dat er hands is gemaakt en dat de treffer eigenlijk niet zou moeten gelden. Maar de VAR-zit-aan-de-bar, is dus niet alert en dus telt de goal: 1-5. Maar blijkbaar is die 1-5 de ultieme wake up call voor de Burgumers, want als de klok op 14 staat wordt het 2-5, al is er een eigen doelpunt van de gasten voor nodig. Maar het is in elk geval een wedstrijd aan het worden en Herauten slaagt er nu wel in de Drachtsters onder druk te zetten. Dat levert nog geen minuut later de 3-5 op en het is Bertus de Boer die uit een vrije trap de bal kiezelhard achter de kansloze doelman jaagt. Dat biedt perspectief en eigenlijk is in die fase het wachten op het 'Anschlusstor'. Herauten is er een aantal keren dichtbij, maar de paal en de uitstekende keeper voorkomen dat die 4-5 op het scorebord komt. En als de gasten met nog vijf minuten op de klok er met een razendsnelle counter 3-6 van maken, is duidelijk dat het pleit beslecht is. Herauten lijdt een nederlaag die misschien, het is per slot van rekening zaalvoetbal, voorkomen had kunnen worden als de ploeg van Walter de Boer wat eerder in zichzelf zou zijn gaan geloven. Met andere woorden, als in de eerste helft met de zelfde overtuiging was gespeeld als in de tweede.