02
do, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
vct291OENTSJERK - Het duurde zondagmiddag op het eigen Kaetsjemuoilân tamelijk lang eer VCTrynwâlden tegenstander ONB op de knieën had. Pas in de slotfase van de eerste helft werd het binnen een paar minuten 2-0 en daarmee was in feite de wedstrijd gespeeld. Zeker toen de ploeg van coach Jan Hulzinga in de tweede helft 'dien wurk' maakte door er 4-0 van te maken. Het laatste half uur had schriftelijk/aan-de-bar afgedaan kunnen worden, ONB kon niet, VCT hoefde niet.


VCT heeft niet al te veel moeite met ONB
Het was een tevreden coach Jan Hulzinga die na afloop zijn spelers complimenteerde met de ruime en dik verdiende overwinning op ONB uit Drachten. Verdiend, want: "Wy wiene de bettere ploech fannemiddei, it duorre efkes, mar doe't wy op 2-0 kamen wie dúdlik dat wy dit winne soene. En wy hawwe it yn de twadde helte goed útboud, eins kaam ONB der doe net mear oan te pas. Ik bin dik tefreden, wy hawwe de oerwinning fan foarige wike tsjin Jobbegea in passend ferfolch jûn. Oare wike moatte wy nei Harns en dat sil wol wat dreger wurden skat ik yn. Mar dit binne moaie punten", aldus de VCT-coach, die eigenlijk de hele wedstrijd redelijk ontspannen had kunnen toekijken, hoe zijn team tamelijk eenvoudig afrekende met ONB. Aanvankelijk bleven de gasten vrij eenvoudig overeind, al waren ook in die eerste helft de beste en de meeste kansen voor de thuisclub. Maar de virtuele klok moet zo ongeveer op 40 hebben gestaan eer de man aan het scorebord daadwerkelijk in actie moest komen. Toen met een paar minuten later 2-0 werd, was eigenlijk al wel duidelijk dat ONB een klein wondertje nodig zou hebben om de wedstrijd nog te laten kantelen. Dat gebeurde dan ook niet, wonderen zijn nu eenmaal zeldzaam in voetbal, en het was de thuisclub die de wedstrijd definitief naar zich toetrok met nog twee gave treffers. Toen was er nog een klein half uur te spelen, maar dat hadden spelers én het kleumende publiek beter aan de ongetwijfeld warme bar kunnen uitzitten. Want waar de Trynwâldsters niet meer zo nodig hoefden indachtig die ruime 4-0 voorsprong, daar was ONB onmachtig om nog wat aan 'Ergebniskosmetik' te doen, met andere woorden, de gasten slaagden er niet in die vermaledijde nul van het scorebord te vegen.

eerste helft
Het is droog en dat is al heel wat, als ik naar Oentsjerk rijd. Van de beide zondagsclubs is Bergum afgelast en dat weerhoudt mij van een 'geestelijk spagaat'. Bergum tegen Nieuw Buinen is afgelast vanwege het veld. Op dat nieuwe kunstgrasveld wordt blijkbaar niet gespeeld. Hier in Oentsjerk ligt ook kunstgras, maar daar wordt wél op gespeeld en dat gaat prima. Koud is het wel, 'it is teiwaar', aldus Piet, waarbij hij constant de klemtoon op de eerste lettergreep legt. Maar verder is het prima voetbalweer al is het niet echt 'útferkocht' op het Kaetsjemuoilân. Maar dit keer zal blijken dat de thuisblijvers ongelijk hebben. Als pupil van de week Yuen Terpstra, een meisje met voor de verandering eens een zwárte paardenstaart, heeft laten zien hoe je de ONB keeper met een prachtige 'Körpertäuschung' het Heemstra-bos in stuurt, laat scheidsrechter Struijs, hij zal het prima doen, het duel beginnen. VCT laat meteen zien wat de ambities zijn middels een paar goed uitgevoerde aanvallen, maar vooralsnog ontbreekt het aan scherpte en precisie om te scoren. Het publiek achter mij, rechts de VCT-aanhangers en links een paar ONB-adepten, weten haarfijn wat er aan het spel van hun respectievelijke favorieten ontbreekt. VCT ontbeert volgens de deskundologen precisie en scherpte: "Sy hâlde dy ballen fiersten te lang fêst, dan hellest it tempo derút." ONB heeft last, volgens de eigen supporters, van een hoog 'jammer-gehalte', met andere woorden, acties die net niet goed worden uitgevoerd waardoor het effect onder de maat blijft. "Jammer jonges, de folgende kear better", klinkt het dan. Maar al spoedig blijkt dat VCT qua voetbal het meest in de achterzak heeft, het spel wordt merendeels uitgevochten op het middenveld, vanwaaruit beide ploegen proberen hun aanvalsacties vorm te geven. VCT doet dat middels goed ogende combinaties over de beide vleugels, waar ONB het meer zoekt, noodgedwongen merendeels, in lange ballen over de defensie van de Trynwâldsters heen. Maar die staat prima opgesteld en veel kansen creëren de gasten dan ook niet. VCT krijgt een paar prima kansen, maar die gaan er voorlopig niet in. Daarvoor moeten we wachten op wat de 40ste minuut moet zijn, want dan is het Egbert Hulzinga die een lange aanval in derde instantie knap afmaakt met een venijnig schot waar de ONB-doelman geen vat op krijgt: 1-0. Een verdiende voorsprong zo vlak voor de rust, maar die voorsprong wordt nog mooier als Roland Schweigmann er twee minuten later 2-0 van maakt middels een schitterende vrije trap die hij hoog in de kruising jaagt. Dat wordt ook de ruststand en de peptalk in de kleedkamer van VCT zal kort kunnen zijn: 'sa trochgean', zal Jan Hulzinga gezegd hebben, vermoed ik.

tweede helft
En VCT neemt die goede raad ter harte, want het duurt niet al te lang in het tweede bedrijf eer de Trynwâldsters op 3-0 komen. Die goal komt op naam van Hessel Algra die een haarscherpe assist van Roland Schweigmann simpel binnen tikt. 'Game over' kan de conclusie zijn, want ONB lijkt niet in staat te zijn dit duel nog naar zich toe te trekken. Tenminste, ik zie het niet meer gebeuren, de moed is de gasten na die 3-0 wel behoorlijk in de schoenen gezakt zo lijkt het. Ze proberen het wel, aan inzet en werklust ontbreekt het de Drachtsters niet, maar hun pogingen stranden vrijwel allemaal op de soeverein heersende verdediging van VCT. Bovendien durft ONB niet massaal ten aanval te trekken en dus staan de eenzame aanvallers steeds tegen een numerieke overmacht aan verdedigers. Een mission impossible. Dat wordt nog duidelijker als Roelf van Foeken er met nog een klein half uur te spelen ook nog 4-0 van maakt door een corner prima achter de ONB-doelman te koppen. De resterende tijd gebeurt er eigenlijk niets meer, bij ONB ontbreekt het vermogen, bij VCT de ultieme motivatie. En dus blijft het bij die duidelijke en dik verdiende 4-0 zege voor de Trynwâldsters. Belangrijke pion in het spel is, naast de weer met listige en venijnige passjes strooiende Daan Smit, Roland Schweigmann: "Eén goal en drie assists, ik mag tevreden zijn", meldt hij na afloop, "eigenlijk hadden we niet al te veel moeite met ONB nadat we eenmaal op voorsprong waren gekomen. Dat duurde vrij lang ja, maar we bleven geduldig, bleven ons eigen spel spelen waarbij wij uitgingen van de combinatie. En toen die eerste goal eenmaal was gevallen, hebben we het prima afgemaakt. Volgende week naar Harlingen, dat zal wel wat lastiger worden vermoed ik." Mooiste opmerking van het omsittend laach achter mij is zonder twijfel de discussie over, hoe kan het anders bij voetbal, een wel-of-niet-buitenspelgeval. Gryt vindt het dik buitenspel, haar buurman vindt 'geen sprake van'. Jan is overtuigd van de eerste optie. Commentaar van 'buurman': "Dat sei my neat datsto fynst fan wol, do bist it no ienris wend om Gryt gelyk te jaan..."

Binne Kramer

{gallery}Syta/vct29117{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie