×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
heraut1217BURGUM - Met een gedegen 3-0 voorsprong in de kontzak leek Herauten 3 tegenBuitenpost eigenlijk weinig meer te kunnen gebeuren, zeker omdat er nog maar 14 minuten te spelen waren. Maar de gasten zetten aan, maakten gepast misbruik van de wat laconieke houding van de thuisclub en kwamen alsnog op gelijke hoogte. Even leek het een klassieke  'erop-en-erover' te worden, maar Herauten herpakte zich net op tijd en stelde met twee doelpunten de slotfase de zege alsnog veilig.

Ietwat benauwde zege Herauten 3 op Buitenpost
Er leek geen vuiltje aan de lucht maandagavond in sporthal Westermar in Burgum toen Herauten 3 met 3-0 leidde in het duel met Buitenpost met nog minder dan een kwartier te spelen. Blijkbaar dachten de Burgumers er zelf ook zo over, en die houding kostte hen bijna de overwinning. Want Buitenpost rook zijn kans, kwam op 3-3 en toen 'stiene de kânsen fan de Herauten efkes hiel faai'. Buitenpost leek te gaan profiteren en als het toen 3-4 was geworden had de thuisclub duidelijk een probleem gehad. Dat gebeurde niet, net niet, om precies te zijn, de Burgumer formatie herpakte zich net op tijd. Toen de orde in de wedstrijd hersteld was, waren twee treffers van Herauten genoeg om alsnog de zege in de wacht te slepen. Eigenlijk moest de conclusie luiden dat de Burgumers het zichzelf onnodig moeilijk hadden gemaakt. Onze oosterburen hebben daar een plastische omschrijving voor, zij noemen dat fenomeen 'Bruder Leichtfuss', zeg maar een combinatie van lichtzinnigheid en gemakzucht.

eerste helft
Het is een steeds weerkerend verhaal: de verwarrende verkeerssituatie in Burgum maakt het met name de gasten wel heel lastig. Zijn het meestal de bezoekende ploegen die te laat zijn, dit keer is het de scheidsrechter die met oponthoudt wordt geconfronteerd. Er vloeit geen bloed uit, maar de eerste tien minuten zijn al om eer we kunnen beginnen. Dat begin is tamelijk voorzichtig van beide kanten, zowel de Herauten als Buitenpost kijken eerst nadrukkelijk en langdurig de kat uit de boom eer ze er vol tegen aan gaan. Dat betekent dat deze eerste helft tamelijk traag oogt en dat er voor beide ploegen maar enkele schaarse kansen ontstaan die bovendien niet worden benut. De meeste aanvalsacties van beide kanten stranden in de verdedigingslijn van de tegenstander en daarna ontspint zich aan de overkant een identiek scenario. Weinig opwinding derhalve en ik zit mij af te vragen of we op weg naar wat dan zo mooi heet 'een bloedeloze nul-nul'. Pas als de klok op één staat komt er verandering in die dubbele nulstand. Dan is het Mient Beukema die met een gave assist-op-de-stropdas Johan Elzinga bedient die geen enkele moeite heeft om de bal achter de Buitenpost-doelman te tikken: 1-0. Dat is tevens de ruststand en dus kan Herauten met een voorsprong, zij het een minimale, aan de tweede helft beginnen.

tweede helft
Die begint zoals de eerste is afgelopen, namelijk met een thuisclub die duidelijk het initiatief pakt. Met Johan Elzinga en Eize Storm als meest gevaarlijke en technisch begaafde pionnen creëren de Burgumers zich de meeste en de beste kansen. En al na twee minuten levert dat de 2-0 op, het is een snelle break op die door Eize Storm prima wordt afgemaakt met een venijnige schuiver in de verste hoek. Die stand blijft bijna tien minuten op het bord staan, Buitenpost doet er van alles aan om wat terug te doen, maar vooralsnog slagen de de gasten daar niet in, ook al vanwege het uitstekende keeperswerk van Ronald Jansen. Als de klok op 14 staat, bijna halverwege de tweede helft dus, lijkt Herauten op rozen te zitten als een assist van Mark Kruisselbrink door Johan Elzinga soepeltjes wordt benut: 3-0. Dat lijkt op de definitieve beslissing, ook al gezien de aanvallende onmacht van de gasten tot nu toe. Herauten schakelt een tandje terug en denkt dat het varkentje al wel gewassen is. Dat is een misvatting en eentje die bovendien helemaal verkeerd had kunnen aflopen voor de Burgumers. Want nog in diezelfde 11de minuut komen de gasten op 3-1 middels een fraaie en razendsnelle rush over rechts, die wordt afgerond met een vliegend schot waar keeper Ronald Jansen geen zicht en dus ook geen greep op heeft. Niks aan de hand, nee, maar dat wordt anders als de gasten op 3-2 komen als de klok op vijf staat. Het is een oogstrelende één-twee die als een mes door de Herauten-boter snijdt. Ja, dat verandert de zaak substantieel uiteraard, maar Herauten is het even kwijt en dat geeft Buitenpost de gelegenheid om ook de gelijkmaker te laten aantekenen: 3-3. Die derde goal is een even fraai als simpel stiftje waar geen verweer op mogelijk is. Herauten laat zich aftroeven en lijkt even op weg naar een toch wel ontluisterende nederlaag. Maar Herauten pakt zichzelf onder de arm en in plaats van te blijven verdedigen, zoekt de ploeg de aanval. Het is niet uit een van die aanvallen dat de 4-3 op het bord verschijnt. Het is een doelpunt uit de 'hors categorie', wat je feitelijk een wondergoal-uit-de-doos-van-Pandora zou moeten noemen. Floris van Onselen slaagt erin vanaf de cornerstip de bal met een wonderbaarlijke curve in één keer langs een handvol verdedigers achter de verbouwereerde Buitenpost-doelman te krullen: 4-3. De schutter is zelf nog het meest verbaasd om zijn trefzekere trap, maar hij beseft terdege dat dit best eens de winnende zou kunnen zijn. Dat wordt het niet, omdat met de klok op één Eize Storm een combinatie met Johan Elzinga keurig afrondt: 5-3. En als de scheidsrechter, hij heeft geen moeite met dit sportieve duel, voor het laatst fluit, is het Herauten dat alsnog met een 5-3 zege van het veld stapt. Verdiend, zonder meer, maar het had zomaar heel anders kunnen aflopen.