16
do, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM - Lang leek Bergum alsnog een punt over te houden aan de confrontatie op het eigen Koningsland met het Groninger GRC. Totdat in de absolute slotfase de gasten alsnog aan het langste eind trokken middels de winnende 1-2. De ploeg van coach Jan Bruin speelde niet slecht, maar verloor het van de inzet en het venijn van de gasten uit Groningen. Bergum kwam met name aanvallende kracht te kort, de thuisclub had te veel moeite om de bal in de zestien te krijgen.


Duur puntenverlies voor Bergum
De intentie vooraf was duidelijk: Bergum zou het duel zondagmiddag tegen GRC uit Groningen moeten winnen om zich alsnog de nodige problemen te besparen. Dat had wel gekund, maar het kwam er niet van, de gasten uit Groningen wonnen met 1-2, een zege waarop niets was af te dingen, Bergum moest de hand in eigen boezem steken. De equipe van coach Jan Bruin speelde niet slecht, was ook overall niet minder dan GRC, maar toen het erop aan kwam, ontbeerden de Burgumers stootkracht voor de goal. Bergum, met andere woorden had veel te veel moeite om de bal in de zestien te krijgen. Goede voorzetten waren de op vingers van een 'houtzagerijhandje' te tellen en toen GRC in de slotfase met een oogstrelende counter over rechts alsnog op 1-2 kwam, was duidelijk dat Bergum opnieuw een nederlaag zou lijden. Een dure, want nu kan er nog van alles gebeuren en moet Bergum vrezen voor een scenario waarbij alsnog de nacompetitie dreigt. Iets waar het lange tijd in deze competitie niet naar uitzag. Maar een serie nederlagen betekenden dat Bergum steeds nadrukkelijker naar beneden moest kijken.

prachtig
Prachtig? Wat heet, het is schitterend weer op de laatste dag van april, het is zonnig en hoewel er een forse bries uit het oosten waait, is het in de luwte aan de oostkant van het Koningsland uitstekend toeven. De jas kan uit, niet dat ik dat doe, ik ben op dat gebied 'efkes takocht'. Maar dit is toch wat je graag wilt en dan het liefst tot en met eind oktober 'as't heal kin'. Prachtig voetbalweer ook en wat dat betreft is het aan de beide ploegen, Bergum en GRC, om er iets moois van te maken. De pupil van de week laat even zien hoe je een goal maakt en nu maar hopen dat de thuisclub goed heeft opgelet... Blijkbaar wél, want de eerste kans is wel degelijk voor Bergum, maar David Voigt ziet zijn inzet onschadelijk worden gemaakt door keeper Gerald van Nieff. We hebben er dan al acht minuten opzitten, acht minuten waarin beide ploegen wel zo ongeveer hebben laten zien wat ze in huis hebben. Ik denk dat we ons moeten voorbereiden op een typisch middenveld-duel, waarbij eigenlijk alles gebeurt op een strook van dertig-veertig meter diep. Daar worden de duels uitgevochten, daarvandaan moeten ook de lange ballen naar voren komen, daar worden ook de schaarse combinaties opgezet. En in die strijd geven de beide ploegen elkaar niet veel toe. De tweede memorabele kans van deze wedstrijd is voor de gasten, maar het schot is wel hard, maar gaat net naast de goal van Bergum-keeper Jesse de Boer. En dan is het eerste kwartier al voorbij. Op de volgende echte kans moeten we wachten tot de klok op 32 staat, want dan legt Bertus de Boer aan voor een schot van zeker 30 meter. Het ziet er hoopgevend uit, maar de snoeiharde bal zoeft nipt naast. Het lijkt een eerste helft te worden die op 0-0 eindigt, beide ploegen werken hard, voetballen in feite prima, maar slagen er niet of nauwelijks in zich doelrijpe kansen te creëren. Tot aan de 42ste minuut, want dan komt GRC een beetje 'out of the blue' op 0-1 als keeper Jesse de Boer uit moet komen op een snijdende lange bal vanaf het middenveld. Hij gaat het duel met de GRC-spits, tast mis en ziet vervolgens dat de vallende GRS-speler alsnog een tikje-breed kan geven dat door een van zijn ploeggenoten wordt binnen getikt. Een wat ongelukkige tegengoal voor de thuisclub, want nu moeten ze in de achtervolging en dus achterin ruimte weggeven. Die 0-1 wordt ook de ruststand en dus staat Bergum er niet echt geweldig voor.

tweede helft
De koffie maakt het plaatje compleet. "Sa kinst wol âld wurde", suggereert iemand achter mij en zo is het ook. Maar ik ben benieuwd wat we in de tweede helft te zien zullen krijgen, Bergum zal aan de bak moeten om in ieder geval gelijk te maken. Veel krachtsverschil is er niet, GRC maakt een wat fellere indruk, ze gaan de persoonlijke duels met wat meer inzet en overtuiging aan heb ik de indruk, maar Bergum is zeker niet kansloos. Bergum speelt nu in mijn richting, dus als er spannende situaties voor de GRC-goal komen zit ik eerste rang. Maar vooralsnog levert die vip-seat nog niet veel op. Bergum dringt wel degelijk aan, maar er gaat onderweg te veel mis, de communicatie hapert zo nu en dan nadrukkelijk en bovendien loert GRC op de mogelijkheden om te counteren. Met name die razendsnelle nummer 8, Davy Wilkens, is een permanente plaag voor de Bergum-defensie. In de eerste helft deed met name het rechter verdedigingsblok het prima met Douwe Heegstra en Ali Zahede, in de rug gesteund door defensieleider Bas van Nikkelen Kuyper. Ook in de tweede helft doen ze het prima, al heb ik daar nu minder zicht op vanaf mijn zitplaats. Maar de tijd tikt weg en Bergum doet wel verwoede pogingen om die gelijkmaker te scoren, maar slaagt daarin vooralsnog niet. De ballen komen niet voor de goal, de verdediging van GRC is van het type 'niet van dat benauwde' en daar heeft Bergum het moeilijk mee. In de 25ste minuut past coach Jan Bruin zijn eerste wissel toe. Hui Tran moet eruit ten faveure van Justus Boomsma in een poging de voorhoede vooral in de lucht te versterken.

eindelijk
We zijn het halve uur al voorbij als Bergum dan toch eindelijk die felbegeerde gelijkmaker kan scoren. Bertus de Boer legt de bal uit een corner van links precies op het hoofd van Bas van Nikkelen Kuyper en die knikt raak in de korte hoek: 1-1. Bergum is er uiteraard alles aan gelegen om in elk geval dat ene punt veilig te stellen, maar uiteraard lonken ook nog de drie punten. Daar helemaal vol voor gaan is listig tegen de snelle Groninger aanvallers die blijven loeren op de counter. Remco Bouius komt er in voor Roan Joostema om het middenveld nog wat meer kracht te geven, maar als iedereen zich eigenlijk al heeft verzoend met de aanstaande remise, is het die al genoemde Davy Wilkens die met een snelle rush en een puntgave ban 'over de hele' zijn meegekomen spits in stelling brengt. En tegen diens geplaatste en snoeiharde kopbal is keeper Jesse de Boer kansloos: 1-2. Dan zijn er nog maar drie minuten over van de reguliere speeltijd en daarin slaagt Bergum er niet in, ondanks verwoede pogingen, om gelijk te maken. En als het ook in de blessuretijd bij die 1-2 blijft, staat Bergum met lege handen. En dure nederlaag, want nu ontstaat er een scenario waarin nog van alles kan gebeuren, tot en met het verfoeide 'wcs', het 'worst case scenario', en dat is in dit geval nacompetitie voor klassenbehoud. En daar had eigenlijk niemand in het eerste deel van deze competitie rekening mee gehouden. De laatste twee wedstrijden zullen wat dat betreft beslissend worden.

Binne Kramer {gallery}Syta/bergum1517{/gallery} 

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie