15
wo, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM - Woensdagochtend was het Koningsland in Burgum het toneel van een uniek gebeuren: een kleine 30 mannen die allen de leeftijd des onderscheids reeds lang gepasseerd waren, die met een opmerkelijk fanatisme achter een bal aan liepen. Nee, niet holden, want daarin voorziet de tak van voetbal die zij demonstreerden nu juist niet. Het ging om een clinic 'walking football', gegeven door een stel Leeuwarders die opereren onder de passende naam 'Old Stars'.


Clinic laat zien hoe walking football gaat
Je kunt natuurlijk lang en breed praten óver walking football, maar het beste is om te laten zien hoe het er in de praktijk uitziet. Dat gebeurde woensdagmorgen in Burgum op het gloednieuwe kunstgrasveld van het Koningsland, waar een walking football-team van Leeuwarder Zwaluwen, spelend onder de toepasselijke naam ‘Old Stars’, een demonstratie gaf, een clinic, om te laten zien wat je je eigenlijk moet voorstellen bij deze nieuw tak van voetbal.


belangstelling
De ochtend begint, uiteraard, met koffie-met-cake, met alvast het nodige ‘besteklik praat’, gelardeerd met fraaie staaltjes van voetbalhumor en een woord van welkom door Bokke de Groot, een van de initiatiefnemers van dit project. Dat is erop gericht om in Burgum en omstreken ook het walking football van de grond te krijgen. De vraag is natuurlijk of er genoeg belangstelling is van potentiële deelnemers en om die interesse te testen en eventueel aan te wakkeren, was deze clinic georganiseerd. Het loopt bepaald nog niet storm, maar het is zoals een van de initiatiefnemers, Arent Bekhof, het verwoordt: “Dit soort initiatieven heeft tijd nodig, je kunt niet verwachten dat de liefhebbers in rijen van vier staan te dringen om mee te doen. We gokken op een stuk of tien deelnemers als we in september van start gaan en dan hopen we dat ‘it yn ‘e rûnte praat’.”

clinic
De clinic speelt zich af op het nieuwe kunstgrasveld, een ideale ondergrond voor deze vorm van voetbal die in feite in het leven is geroepen voor een doelgroep die bestaat uit 60-plussers. Vandaar dat het walking football een paar specifieke spelregels kent. Niet hard lopen, het is letterlijk ‘wandel-voetbal’ en soms levert dat situaties op waarbij spelers een bal proberen binnen te houden en daarbij een soort snelwandelen gebruiken. Er mag ook niet door de lucht worden gespeeld, in die zin, dat de bal onder heuphoogte moet blijven. De groep van de Leeuwarder Old Stars laat zien dat ze de specifieke eigenschappen van walking football al prima onder de knie hebben. Met name in de afsluitende onderlinge partijtjes is goed te zien hoe walking football in principe gespeeld moet worden. Aanvankelijk, zo hadden ook de Old Stars gemerkt, wordt er vaak wat lacherig gedaan over deze tak van voetbal, maar als mensen zien wat er gebeurt op het veld en hoeveel plezier dit geeft, kijken ze er met hele andere ogen naar. En met name dat plezier, niet alleen binnen, maar zeker ook buiten de lijnen, is een wezenlijk onderdeel van walking football. Af en toe schalt er een homerisch gelach over het Burgumer kunstgras en de spelers sparen elkaar verbaal ook bepaald niet. Maar stuk voor stuk zijn ze vol lof over dit initiatief: “Het is goed voor je, je bent bezig, lekker in beweging, zonder dat dat het te belastend is, het is bovendien gezellig, met name ook na afloop. En je kunt dat aflezen aan de opkomst op de training, iedereen die maar enigszins kán, is elke keer aanwezig. Het is voor de meesten van ons een ideale manier om achter die vervelende geraniums vandaan te komen en te blijven. We kunnen het iedereen aanraden.”

De sessie wordt afgesloten met een kort gesprek op het veld en daarna is er voor de deelnemers een speciale sportlunch in de kantine van vvBergum. Als alles verloopt zoals de organisatie het graag ziet, dan is er een officiële ‘kick off’ in september.

Binne Kramer  

{gallery}Syta/foof11517{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie