16
do, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM - Rijperkerk had zaterdagmiddag moeten winnen van ONT uit Opeinde om alsnog een kans te maken op promotie middels de nacompetitie. Maar uitzicht op dat scenario hadden de Ryptsjerksters maar heel even. Dat was toen ze de razendsnelle openingsgoal van de thuisclub binnen een paar minuten elimineerden. Toen hadden ze het af moeten maken, maar dat kwam er niet van en dus nam ONT het heft in handen, speltechnisch en -tactisch en ook cijfermatig. Het werd 5-1.


Rijperkerk laat nacompetitieplek glippen
Het scenario vooraf was duidelijk, nou nee, eigenlijk was het helemaal niet duidelijk. Eén ding was dat wel en dat was als Rijperkerk zaterdagmiddag in Opeinde de wedstrijd tegen ONT zou moeten winnen. De sterren voor Rijperkerk stonden aan de ene kant gunstig, immers, ONT speelde eigenlijk nergens meer voor. Maar aan de creditzijde stond dat Rijperkerk twee van zijn beste spelers moest missen: Joris Bakker en Diederik Andringa. En dat gemis deed zich naarmate de wedstrijd vorderde steeds nadrukkelijker voelen. Daar kwam nog bij dat Rijperkerk al veel te snel de greep op de wedstrijd verloor. ONT kreeg veel te veel ruimte van de ver naar voren spelende defensie van de gasten en daarvan maakten ze gepast misbruik. Rijperkerk deed te weinig terug om er echt een spannende wedstrijd van te maken en omdat achterin de gasten niet echt alert en scherp waren, kreeg ONT veel te gemakkelijk de doelpunten. Rijperkerk had begrepen dat er aangevallen moest worden, maar verzuimde daarbij de gapende gaten in de achterhoede tijdig te dichten. En dat kwam de blauw-witten te staan op een duidelijke 5-1 nederlaag, een verliespartij waar in feite niets op was af te dingen.

prima
Het is uitstekend voetbalweer als ik naar Opeinde rijd, de zon schijnt regelmatig, de temperatuur is prima en de ons in het vooruitzicht gestelde buien houden zich nog even gedeisd. Als ik door hek van de kaartjesverkoper loop roept hij me achterna: "Wa binne jo?" Ik ga terug, hij kent mij niet en dat kan ik hem natuurlijk niet kwalijk nemen. Ik leg uit dat ik voor Kanaal 30 op pad ben, maar dat kent hij niet zegt hij. Ik, 'zwaar' teleurgesteld: "Echt net, hoe kin dat no?" Hij grijnst: "Ik ha jo wolris earder sjoen, rin mar troch, de bestjoerskeamer is hielendal rochts oan de ein." In die bestuurskamer is het erg rustig, sterker nog, er is niemand. een vriendelijke mevrouw die mij ziet zoeken, wijst me op de ruimte ernaast: "Dêr sitte se, en dêr is ek kofje". Wie wie is krijg ik niet helemaal mee, maar het zullen bestuursleden van ONT en Rijperkerk zijn vermoed ik. Maar dan loopt het tegen half drie en dus ga ik naar buiten om een plekje te zoeken op de fraaie accommodatie van ONT, dat staat voor Opende-Nijega-De Tike. Het ziet het er hier trouwens prima uit moet ik zeggen, de hele entourage is tip top en spic en span. Ik ga tussen de dug outs in zitten, een veilige plek, want ik heb geen idee hoe de krachtsverhoudingen zullen liggen in dit duel, ik heb ONT in geen jaren zien spelen. Het is hier heerlijk met de zon en de wind in de rug, het enige dat mij lichtelijk zorgen baart is die hoge lichtmast in mijn rug. Hadden ze het niet over de kans op onweer? Maar gelukkig blijkt dat alleszins mee te vallen.

aderlating
Rijperkerk moet het doen zonder twee van zijn sterkhouders, Joris Bakker en Diederik Andringa en dat is niet meer of minder dan een aderlating. Maar dat zijn zaken waar je als ploeg niets aan kunt veranderen, het zal met deze elf moeten gebeuren. Maar het begin is bepaald niet hoopgevend voor de gasten uit Ryptsjerk, want binnen de minuut is het al 1-0, als het linker verdedigingsbloc van de gasten zwaar in de fout gaat en ONT-spits Dennis Bakker kan profiteren, hij laat keeper Redmar Jorna kansloos. Een Feyenoord-begin, maar dat weten we dan nog niet, die wedstrijd is pas morgen... Gelukkig voor Rijperkerk herpakt de ploeg zich snel, er zijn nog geen vier minuten gespeeld als Mark Hendriks er 1-1 van maakt. Niks aan de hand dus, alles is nog mogelijk. Naast mij ergert ONT-coach Uilke Damstra zich aan het gemak waarmee die gelijkmaker kan worden gescoord. Maar: het is 1-1 en de wedstrijd lijkt weer helemaal open te liggen. Toch is dat schijn, want het is wel degelijk ONT dat het initiatief in handen neemt. De thuisclub speelt makkelijker, combineert soepeler en wint ook de meeste persoonlijke duels. Af en toe lijkt het alsof niet Rijperkerk, maar ONT hier wat te winnen heeft.

beslist
Eigenlijk wordt dit duel nog in deze eerste helft beslist. Binnen twee minuten scoort ONT twee keer en beide keren is het een kwestie van niet adequaat verdedigen van Rijperkerk dat ten grondslag ligt aan de treffer. In de 43ste minuut wordt een knappe aanval over meerdere schijven koeltjes afgerond door Oebele Twijnstra en nog geen twee minuten later is het 3-1 uit een identieke situatie, nu heet de doelpuntenmaker Teake van der Hoek. In principe betekent dat einde wedstrijd, zeker gezien de aanvallende onmacht van Rijperkerk, waar Mark Hendriks zich een slag in de rondte werkt, maar op weinig steun van zijn mede-aanvallers kan rekenen. Johannes Meijer krijgt weinig bespeelbare ballen zoals hij ze graag wil hebben en ook Anne Epema komt niet uit de verf tot zijn eigen frustratie. Nee, Rijperkerk zal, wil het deze wedstrijd nog laten kantelen, in de tweede helft meer moeten laten zien, als het zo doorgaat is het gedoemd tot een fikse nederlaag.

tweede helft
Ik blijf lekker zitten, ik had ook naar de bestuurskamer kunnen lopen natuurlijk. Ik ben wel benieuwd of Rijperkerk nog een andere draai aan deze wedstrijd kan geven, maar echt hoopvol ben ik dienaangaande niet gestemd, zeker ook gezien het voorafgaande. Maar wat ik al een beetje vreesde, komt uit in dit tweede bedrijf: het is opnieuw ONT dat het beeld van dit duel bepaalt. De thuisclub kan vrijuit voetballen, doet dat ook en daar heeft Rijperkerk het moeilijk mee. Té moeilijk, want eigenlijk moet je constateren dat de gasten er niet of nauwelijks aan te pas komen. Zeker als het in de 62ste minuut 1-4 als een lange bal over de te 'hoog' staande defensie keurig wordt afgerond door Otto Kooi. Dat lijkt lange tijd ook de eindstand te worden, maar ook het slotaccoord is voor ONT. In de 85ste minuut is een fraaie kopbal 'in twee tijden' van zoals ze dat in Vlaanderen zeggen, van opnieuw Teake van der Hoek keeper Redmar Jorna te machtig: 1-5. Bij Rijperkerk zijn dan Jacob Bosma en Erwin Born Erwin Veenstra en Friso Jorna komen vervangen. Maar ook zij kunnen dit duel niet meer een positieve draai geven, Rijperkerk weet dat het gaat verliezen en dat de nacompetitie definitief uit het zicht is verdwenen. En als scheidsrechter Agricola voor het einde fluit, hij heeft het naar behoren gedaan, stapt ONT als winnaar van het veld en likt Rijperkerk zijn wonden. Oud-speler Stefan Jeurink, hij zit tegenwoordig op de bank van Rijperkerk, schudt met zijn hoofd als we samen het veld aflopen: "Het zat er niet in deze middag, eigenlijk geen moment hebben we uitzicht gehad op de overwinning die we nodig hadden. ONT was de betere ploeg, maar we maakten het hen ook wel érg gemakkelijk, zeker op
de manier waarop we de doelpunten weggaven. Jammer, volgende keer beter."

Binne Kramer  

{gallery}Syta/ont15517{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie