15
wo, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM - "We zijn er", verzuchtte een opgeluchte FVC-coach Johan Wijnsma na afloop van de wedstrijd zondagmiddag tegen Bergum. "Maar", voegde hij er aan toe om aan welke speculatie dan ook meteen een einde te maken, "we hebben het niet cadeau gekregen vanmiddag, integendeel, zo nu en dan leek het alsof Bergum speelde alsof het nog kampioen kon worden, echt volle bak. Maar we hebben het op eigen kracht gered en daar ben ik hartstikke blij om."  FVC won met 1-3.


FVC toont karakter
Het was zondagmiddag broeierig warm op het Koningsland in Burgum, waar vvBergum bezoek kreeg van het Leeuwarder FVC. Dat zijn meestal pittige en attractieve duels en daar paste deze editie van mei 2017 naadloos is. De uitgangspositie was duidelijk: Bergum had zich vorige week middels een overwinning op en in Erica veilig gespeeld, maar de Leeuwarders moesten persé winnen om klassenbehoud te waarborgen. En dat betekende dat de thuisclub een uiterst gemotiveerd FVC tegenover zich vond. Maar ook Bergum ging er vol tegenaan, coach Johan Wijnsma refereerde daar in de aanhef al aan, de thuisclub wilde elke schijn van onsportiviteit vermijden. Dat laatste lukte, niemand van de schouwers zal hebben geconstateerd dat Bergum voor sinterklaas speelde. Dat FVC won was te danken aan hun inzet en karakter en te wijten aan af en toe niet adequaat verdedigen bij Bergum. Bovendien had de ploeg van coach Jan Bruin moeite om de bal voor de goal te krijgen. En dat betekende dat de voorhoede van de thuisclub nauwelijks potten kon breken, het aantal echte doelrijpe kansen was minimaal. FVC had de meeste en de betere kansen op basis van meer inzet, het feller ingaan van de persoonlijke duels en het meeste balbezit. Toch duurde het bijna een half uur eer de wedstrijd werd opgebroken. Het was FVC dat de openingsgoal voor z'n rekening nam en toen vroeg in de tweede helft de voorsprong werd verdubbeld, leek dat de beslissing in dit pittige duel. Het werd alsnog spannend toen Bergum halverwege de tweede helft het belangrijke 'Anschlusstor' scoorde en toen leek het er even op dat Bergum kon doordrukken naar een gelijkspel. Pas in de 83ste minuut kon FVC de wedstrijd definitief in het slot gooien. En dus was na afloop de vreugde bij de Leeuwarders groot, vreugde die vooral ook was ingegeven door opluchting dat de dreigende nacompetitie, die nu eenmaal vaak allerlei onverwachte ontwikkelingen kent, was voorkomen.

warm
Hoe is het mogelijk: vorige week was het nog bitter koud en kon de winteroutfit nog aan als toeschouwer op een voetbalveld, deze zondagmiddag schijnt regelmatig de zon en tikt de temperatuur gemakkelijk de 20 graden aan. Maar als ik naar Burgum rij heb ik vanaf de brug een goed zicht op de wolkenpartijen die zich in het zuidwesten samenballen en die er toch wel een beetje dreigend uitzien. En dus neem ik mijn paraplu, ooit gekregen van een korfbalclub (!), mee. Dat levert me hoongelach op van Schelte: "Wat hasto dêr no by dy?" vraagt hij smalend. Ik pareer met wat ik onderweg heb gezien: "Wy krije rein." Hij verklaart me voor gek, maar ik ken hem langer dan 'hjoed en juster', hij zit me te jennen. "Wachtsje mar ôf", zeg ik, "foardat it ôfrûn is reint it." Jammer dat ik hem na afloop niet kan ontwaren in de drukte op het plein voor de kantine, ik had verhaal kunnen halen, want geloof het of niet, vijf minuten voordat scheidsrechter Alberts affluit begint het te regenen. Zo te zien hebben niet veel toeschouwers dit scenario zien aankomen, want ik zie nauwelijks paraplu's. Gelukkig zit er geen onweer in deze bui, want daar heb ik het niet op met zo'n stalen reling vlak achter me.

pupil
Ik zoek een plekje tussen de beide dug outs, een veilige keuze meestal, omdat je dan niet voor een stek achter een van de beide goals hoeft te kiezen met het risico dat het spel zich merendeels aan de overkant afspeelt. 'Sitst oan de ferkearde kant bûke' is een opmerking die ik al vele malen heb moeten slikken. Het is hier warm in de zon en de luwte, maar verder zit ik hier prima. De pupil van de week is vanmiddag Femke Westerhof en zij doet even voor hoe je een doelpunt maakt. Ze slalomt als Alberto Tomba door de complete FVC-defensie en laat keeper Sander Schaafsma volstrekt kansloos met een even fraaie als venijnige schuiver.

begin
Dan kunnen we beginnen en al snel wordt duidelijk dat er voor met name de gasten grote belangen op het spel staan. FVC probeert meteen het initiatief in handen te nemen en de persoonlijke duels op het middenveld zijn gelijk pittig. De scheidsrechter moet een paar keer ingrijpen, wat hij volgens de Bergum-bank niet altijd volgens de regels van Vrouwe Fortuna doet. Maar: hij wordt geacht om objectief te oordelen, de bank van Bergum wordt daarentegen evenzeer geacht om dat niet te zijn. Vandaar het verschil in opvatting. Het is redelijk druk langs de lijn, al heb ik wel eens meer FVC'ers gezien op het Koningsland. Zouden ze er niet zoveel fiducie in hebben? FVC blijft vooralsnog de ploeg die het meest indruk maakt, gezien de uitgangspositie ook wel begrijpelijk. Maar ik krijg geen moment de indruk dat Bergum er met de pet naar gooit, het is vandaag duidelijk geen 5 december... En zo hoort het ook natuurlijk, dat heet 'sportieve plicht'. De beide coaches houden zich gedeisd, noch Jan Bruin, noch zijn collega Johan Wijnsma zijn 'lautstark' aanwezig op de bank. Op een wat lager geluidsniveau wordt er op beide banken wel degelijk gepraat en ik kan het meeste verstaan vanaf mijn in dat opzicht strategische zitplaats.

voorsprong
De wedstrijd is qua kansen wel zo ongeveer in evenwicht als we een kwartier hebben gespeeld en wat dat betreft komt de openingsgoal min of meer uit de lucht vallen. Het is een kopbal van Robin Hollander die keeper Jesse de Boer te machtig is in de 27ste minuut: 0-1. Bergum baalt, vooral bij monde van Spielmacher Bertus de Boer die vindt dat de organisatie achterin bij zijn team te wensen overlaat. Dat is niet dodelijk als je dan zelf maar scoort, maar dat zit er in deze eerste niet in voor Bergum. De spaarzame kansen en kansjes leveren niets op en bovendien staat FVC-keeper Sander Schaafsma prima te keepen. Het blijft dus in de eerste helft bij die 0-1: nog niets beslist en nog van alles mogelijk dus.

tweede helft
Tjeerd de Jong regelt de catering deze middag en bovendien geeft de pauze de gelegenheid om even met hem van gedachten te wisselen. En met Tjeerd is er nooit gebrek aan gespreksstof. Vlak voor ons lopen Hui Tran en Marinus Hoekstra alvast warm, al zal het naar later blijkt nog wel even duren eer zij erin komen. De tweede helft begin in feite zoals de eerste is geëindigd: twee ploegen die er vol ingaan en die beide willen winnen. En dat betekent voor de langs de lijn van het fraaie lenteweer genietende toeschouwers een schouwspel dat het bekijken wel waard is. Niet altijd even 'fan it boppeste buordtsje', maar de spanning en de inzet vergoeden veel van het eventuele gebrek aan kwaliteit.

tik
De ambities van de thuisclub om gelijk te maken krijgen al in de 48ste minuut een behoorlijk tik als FVC op 0-2 komt. Het is Kalvin Robert die zijn ploeg na een knappe actie in winnende positie brengt. Want die 0-2 zal toch wel genoeg zijn? Hoewel, er is dan nog bijna een hele helft te spelen en er kan dus nog van alles gebeuren. De bank van FVC is er duidelijk ook niet gerust op, coach Johan Wijnsma wijst zijn spelers er met nadruk op dat ze alert en scherp moeten blijven. Dat is niet voor niets, want af en toe komt Bergum gevaarlijk in de buurt van keeper Sander Schaafsma. En dat leidt in de 63ste minuut wel degelijk tot de 1-2. Het is overigens een omstreden goal, want omdat er (nog) geen doellijntechniek is op het Koningsland, zullen we nooit weten of die kopbal van Bas van Nikkelen Kuyper nu wel of niet de doellijn helemaal is gepasseerd. Niet verrassend: bij Bergum weet iedereen 'op zeker' van wel, bij FVC is het compleet tegengesteld. Maar de scheids, hij heeft het waarschijnlijk niet kunnen zien wegens te grote afstand, gaat af op het oordeel van zijn grensrechter en die kent geen twijfel: doelpunt. En dus is het 1-2 en daarmee is de spanning weer helemaal terug. Bergum zet aan, coach Bruin vervangt Justus Boomsma en Mark Bosma door Hui Tran en Marinus Hoekstra in een poging om alsnog die gelijkmaker te forceren. Er ontstaan af en toe hachelijke toestanden voor de FVC-goal, maar gescoord wordt er niet. De wedstrijd wordt uiteindelijk definitief beslist door een goal van Rick van Loon. Ruurd Algra profiteert vanaf het middenveld van het in de fout gaan van twee Bergum-verdedigers op rij middels een felle rush en legt de bal panklaar voor Rick van Loon die de bal alleen maar langs keeper Jesse de Boer hoeft te tikken: 1-3. Game over, want er zijn dan nog maar een kleine tien minuten te spelen en FVC heeft al aangetoond dat het karakter en strijdlust genoeg heeft om die voorsprong over de eindstreep te trekken. Bergum probeert het nog wel, maar de desperate pogingen van de thuisclub leveren geen tastbaar resultaat op en dus wint FVC deze met name voor hen zo belangrijke wedstrijd. De vreugde is dan ook groot na afloop in het Leeuwarder kamp en dat is begrijpelijk: FVC hoeft nu niet de Russische roulette te spelen die nacompetitie heet. In de kantine draait Greate Geart zo te horen alvast warm voor een feestelijke afsluiting van het seizoen.

Binne Kramer  

{gallery}Syta/bergum15517{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie