25
di, juni
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Volleybal
SUMAR - Ik moest bijna het spelregelboek ‘hoe speel ik volleybal’ erbij raadplegen, maar ik ben donderdagavond weer eens naar een heuse volleybalwedstrijd gaan kijken. In mijn eigen dorp nog wel, in casu de gymzaal in Sumar. Ik heb er goede herinneringen aan, ik ben daar ontelbare malen geweest toen ik voor de klas stond aan de Master De Vrieskoalle. Die school staat er nog wel, maar na de fusie met de bijzondere school heet hij nu ‘it Bynt’. En de wedstrijd waar het om ging was die tussen de vrouwen van SV Suameer en V058.


Suameer wint in spannend duel van VC058
Je moet een klein beetje ingevoerd zijn om te begrijpen waarom een volleybalvereniging zich VC058 noemt. Dat VC gaat nog wel, Volleybal Club uiteraard, maar dat 058 vereist enige ‘terreinkennis’. Het is, ik zal u uit de droom helpen, het telefonisch kengetal van Leeuwarden. Tja, het is weer eens wat anders dan simpelweg een plaatsnaam, of de Swette Switters of de Balkster Smashers. VC058 dus, de tegenstander van thuisclub sv Suameer op deze donkere donderdagavond in de gymzaal van Sumar. Niet echt een toplocatie, vanwege de geringe hoogte, maar bij ontstentenis van de Nije Westermar is het een redelijk alternatief. Bijkomend voordeel: het is voor mij persoonlijk dichtbij, ik schat het op slechts een paar honderd meter. Ik veroorzaak enige verwondering als ik de zaal binnen kom, de thuisclub ken ik grotendeels, en dat is wederzijds, bij de gasten uit Leeuwarden ligt dat anders. Die kijken ervan op, een fotograaf, dat zullen ze niet elke dag meemaken. Fotografisch is het geen toplocatie, het licht is uiterst matig en er is weinig ruimte om het veld heen. Ik heb mijn eigen stoeltje meegenomen, op die gymbanken zit je bijna op de vloer en er is geen rugleuning. Als ik daar een wedstrijd op moet zitten, kom ik morgenochtend mijn bed niet uit. Ondertussen zijn de beide teams al volop aan het in- dan wel warmspelen. Scheidsrechter Germ de Haan controleert alvast de spelerskaarten, er zouden eens illegalen stiekem mee willen doen nietwaar, maar goed, regels zijn regels. VC058 heeft niet de beschikking over een coach, Suameer heeft dat wel. Ik vraag mij af of dat echt significant verschil maakt.

eerste set
De gasten komen het best uit de startblokken en dat betekent dat het binnen een paar minuten 0-3 staat, merendeels door stopfouten van de Sumarder froulju. Die herpakken zich echter vlug en op 5-7 is de spanning terug. Toch duurt het tot 15-15 eer het evenwicht cijfermatig is hersteld. De thuisclub neemt daarna de leiding, het wordt 20-18 en op 24-21 lijkt Suameer de winst in deze eerste set voor het grijpen te hebben. Maar er gaat een gezegde rond in het volleybal dat als volgt luidt: ‘in volleybal kan een heleboel, in damesvolleybal kan alles’. Want in plaats van 25-21 wordt het 24-24 en dan is de spanning weer helemaal terug. Qua verhouding is dat wel terecht, deze beide teams doen in feite niet veel, helemaal niets eigenlijk, voor elkaar onder. Het wordt 25-25, 26-26 en pas op 28-26 kan de thuisclub het afmaken: 1-0.

tweede set
Ook in het tweede bedrijf van deze ontmoeting kan geen van beide ploegen bogen op een substantieel overwicht. Via 6-7 en 10-12 wordt het 16-16 en even later 19-19. Spannend dus en bij vlagen, want eigenlijk is dat altijd zo bij volleybal, want dat is technisch een moeilijke sport, wordt er goed gespeeld. En in volleybal betekent dat dat er goed uitgevoerde aanvallen worden opgezet, die aan het net worden afgemaakt middels een harde smash of een uitgekiende tactische bal. Maar de meeste punten worden toch nog altijd gescoord middels fouten: fouten in de service, de opslag dus, de receptie, het verwerken van de opslag van de tegenstander en de pass, de set up dus. Maar omdat beide ploegen elkaar ook op dat vlak niet veel ontlopen, blijft het spannend. VC058 slaat op 19-21 een klein gaatje, maar op 22-22 is het evenwicht hersteld. En dan is het de thuisclub die het heft in handen neemt. Middels 23-22, 24-23 wordt het uiteindelijk 25-23: 2-0 in sets dus. Er wordt nog wel een derde set gespeeld, 2-1 levert een punt op voor de verliezer tegenover twee voor de winnende ploeg.

derde set
En bovenstaande betekent dat er nog wel degelijk om de winst in die derde set wordt gespeeld, met name ook omdat de gasten liever niet ‘voor nul naar de kant willen’. En dus is het ook in deze derde set spannend, want nog steeds geven de beide ploegen elkaar maar weinig toe. Na 5-5 wordt het 7-7 en 9-9. Dan zakt Suameer even weg, de nonchalance slaat toe en dat geeft de gasten de gelegenheid om een gaatje te slaan naar 11-13 en 13-16. Op 16-17 is het bijna weer gelijk, maar dan laten de Ljouwerter froulju zien dat ze wel degelijk gebrand zijn. Het wordt 16-20 en op dat moment neemt de Suameercoach een time out. Niks te vroeg zou ik zeggen, want zijn team staat af en toe behoorlijk te knoeien, met name in de receptie en de passing. VC058 ziet en grijpt zijn laatste kans om alsnog een punt aan dit duel over te houden en dat lukt ook. Via 16-21, 19-23 en 19-24 wordt het uiteindelijk 19-25 en dus 2-1 in sets. Suameer wint in een wedstrijd tussen twee vrijwel gelijkwaardige en gelijkaardig spelende ploegen.

Binne Kramer

{gallery}syta/2020/vol12220{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie