02
do, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
walden231OENTSJERK - De A 1-junioren van De Wâlden, zeg maar de Trynwâldster beloften, verloren zaterdagmiddag in de eigen Hege Wâlden van LDODK A 2 uit Gorredijk. Het werd 12-14 en zoiets noem je een eervolle nederlaag, al hadden de jongelui uit Oentsjerk daar na afloop even geen boodschap aan. Ze hadden een beter resultaat binnen handbereik, maar het ontbrak de thuisclub op de beslissende momenten te veel aan scorend vermogen, ze hadden te veel kansen nodig.


De Wâlden verliest van slimmer LDODK
De Wâlden A1 verloor zaterdagmorgen voor eigen publiek in sporthal De Hege Wâlden nipt van LDODK A2 uit Gorredijk. Op die nederlaag was weinig af te dingen, niet alleen cijfermatig waren de gasten beter, 12 om 14, maar ook en vooral wat je in geef Frysk 'tûker' noemt. Slimmer, uitgekookter, professioneler zou je het ook kunnen noemen. Niettemin was het een wedstrijd met een hoge amusementswaarde omdat beide ploegen er vol voor gingen en eigenlijk geen van beide zich mocht beroemen op een substantieel surplus aan speelsterkte. Wat beide ploegen lieten zien was een samenballing van talent en motivatie, beide clubs lijken met deze generatie wel vooruit te kunnen, zeker als je beseft dat dit LDODK A2 was, de 'second best' dus uit Gorredijk/Terwispel. Het werd al met een prima schouwspel met voor het thuispubliek als enige dissonant de nipte nederlaag van de eigen favorieten.

eerste helft
Als scheidsrechter Bekkema, hij heeft geen moeite met dit pittige, maar sportieve duel, voor het begin heeft gefloten, is het LDODK dat het heft in handen neemt en al heel vlot op 0-2 komt. Pas dan kan Ester de Jong wat terugdoen (1-2), maar het zijn de gasten die meteen antwoorden: 1-3. De Wâlden moet aan de bak, de beide coaches Rutger en Esther Kloosterman wijzen hun pupillen daar ook met nadruk op, en dat gebeurt ook. De thuisclub komt terug tot 3-3 door twee treffers van Rixt Ybema op rij en als Ester de Jong opnieuw raak schiet, nu vanaf de stip, is het De Wâlden dat de dans leidt: 4-3. De gasten maken gelijk, maar André Mosselaar zorgt ervoor dat De Wâlden opnieuw aan de leiding komt: 5-4. Ook die voorsprong is geen lang leven beschoren en op 5-6 komt de ploeg uit Gorredijk weer op voorsprong: 5-6. Dan zijn we al zo ongeveer beland in de slotfase van deze aantrekkelijke en spannende eerste helft. Op 6-7 gaat LDODK nog steeds aan de leiding, maar als Fenna Kuiper er 7-7 van maakt, is De Wâlden nog altijd in de race. De tekening van deze eerste helft wordt toch iets anders ingekleurd, want met drie treffers op rij slaan de gasten een gaatje naar een ruststand van 7-10.

tweede helft
Fenna Kuipers blaast het geloof in een goede afloop weer wat leven in met haar 8-10, maar op 8-11 is de marge opnieuw drie punten. Het feit dat De Wâlden meer moeite heeft om de kansen af te maken dan de gasten, wreekt zich inmiddels steeds duidelijker, ook al kunnen Thomas Rozendal en André Mosselaar er 10-11 van maken. Op zo'n moment zou je als ploeg moeten kunnen doordrukken, zou je gebruik moeten maken van het momentum in de wedstrijd. De gelegenheid is dáár, de tijd is er rijp voor. Maar die daadkracht ontbeert De Wâlden op dergelijke cruciale ogenblikken. Nu kan LDODK uitlopen naar 10-12. Amarins Koster schiet de aansluitingstreffer door de korf, maar opnieuw komt de repliek van de gasten prompt: 11-13. En als LDODK vanaf de stip de marge mag verhogen naar drie punten (11-14), is het duidelijk dat zij dit duel zullen gaan winnen. Jorrit van Dijk smaakt het ietwat twijfelachtige genoegen om de eindstand te mogen bepalen op 12-14, maar dat verandert niets meer aan de zege voor LDODK. Een terechte zege, cijfermatig, maar ook op de in de aanhef al genoemde slimheid en professionaliteit. Een eigenlijk moet je constateren dat het De Wâlden ontbreekt aan scorend vermogen, twaalf doelpunten is niet slecht, maar ook niet echt goed, wil van een tegenstander als deze winnen dan zul je er toch meer moeten maken, vooral: je moet ze wat makkelijker maken.

suiker
Als de wedstrijd pas is afgelopen, ligt er plotseling, vlak bij mij, een van de speelster van de gasten languit op de grond. Ik heb geen overtreding gezien, ik heb ze ook niet zien vallen, maar ze ligt er toch wat vreemd bij, duidelijk is dat ze niet even ligt uit te rusten. Het blijkt dat ze het even kwijt is, flauwvallen is het niet echt, ze is wel aanspreekbaar, maar 'it is efkes gjin hûndert punten' zeg maar. De coach van de gasten ontfermt zich over haar en hij vertelt wat er aan de hand is. Ze heeft kort, té kort dus achteraf gezien, geleden bloed gegeven als donor. Prima uiteraard, alle lof, maar dat moet je dus niet doen als je even later een wedstrijd moet spelen waarin je je behoorlijk moet inspannen. Eigenlijk een bekend verhaal totdat het jezelf overkomt. Wat drinken en wat eten, dat is meestal het recept bij dit soort dingen. Drinken is geen probleem, 'it tilt op fan de fleskes' naast mij, maar eten? Gelukkig kan ik mij verdienstelijk maken, ik heb altijd druivensuiker bij mij en dus geef ik de coach het stukje van de rol die ik nog over heb. Druivensuiker werkt heel snel en ook in dit geval, ze krijgt weer kleur op de wangen en dan is het leed snel geleden. Speelster blij, coach blij en ik ook, helpen geeft altijd een goed gevoel.

Binne Kramer

{gallery}Syta/walden23117{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie