02
do, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
dewaldenOENTSJERK - Het was een gevecht op het scherp van de snede, het duel tussen De Wâlden en Drachten, zaterdagavond in sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk. Voor een overvolle tribune knokte de ploeg van coach Sake Koelma zich langs de gasten die wel goed begonnen, maar dat ritme en dat niveau niet de hele wedstrijd konden volhouden, tot verdriet van coach Hillebrand Diever.  Na een ruststand van 9-8 won De Wâlden uiteindelijk nog redelijk ruim met 18-15.


De Wâlden wint cruciaal duel van Drachten

Je kon zaterdagavond in sporthal De Hege Wâlden merken dat er iets op het spel stond, de vonken vlogen er bij tijd en wijle vanaf, van de wedstrijd tussen thuisclub De Wâlden en de kv Drachten. Geen wonder, het was voor beide ploegen áf- dan wel áánhaken in de competitie. Beiden ploegen staan mee bovenaan, samen met Hoogkerk en er is maar één ploeg die kampioen wordt en promoveert. Hoogkerk leidt de dans, en, saillant detail, dat is ook de ploeg die de volgende tegenstander van de Trynwâldsters wordt. Eigenlijk wordt de competitie hoogstwaarschijnlijk beslist in een drietal wedstrijden. Om bij te blijven moest De Wâlden zaterdagavond dus winnen van Drachten en voor datzelfde Drachten gold in principe hetzelfde. Vandaar dat de Hege Wâlden afgeladen vol zat voor dit 'Spitzenspiel'. Dat gaf het gebeuren een echte sportambiance en het was een decor dat de beide ploegen inspireerde tot een meeslepend gevecht dat pas in de tweede helft werd beslist ten faveure van de thuisclub. Het talrijke publiek kreeg een wedstrijd te zien die op het scherp van de snede werd uitgevochten, beide ploegen werden aangejaagd door een fanatieke coach, Sake Koelma aan Trynwâldster kant en Hilleband Diever bij de Drachtsters. Ik zat tussen beide banken in en in had spijt dat ik mijn oordopjes thuis had gelaten... Deze beide heren konden er ook wat van, mensenlief wat een lawaai. Het ging overigens wel degelijk tegen de eigen ploeg, de scheidsrechter was maar heel zelden hun doelwit. Die reageerde na afloop tamelijk laconiek: "Ja, ze waren beiden nogal luidruchtig, maar zolang het binnen de perken blijft vind ik het prima en dat deden ze, ik heb tenminste geen gekke dingen gehoord," aldus fluitist van dienst Harry Jonkers, een oude rot in het scheidsrechtersvak, een man die voor hetere vuren heeft gestaan en die ook dit duel soepel van zijn leiding voorzag. De persoonlijke duels waren pittig, soms op het randje, maar erover heen ging het eigenlijk nooit. En dus was dit een echte wedstrijd, 'kampfbetond', zoals onze oosterburen dat noemen, dus de wedstrijd werd getekend door strijd. En dus was en bleef het leuk om naar te kijken, en, vanwege de coaches, te luisteren.

start
Het is Drachten dat de beste start heeft. De Wâlden mag beginnen en bouwt gelijk aan een lange aanval, maar geen van de kansen die daaruit ontstaan wordt benut. En meteen uit de tegenaanval is het Drachten dat scoort: 0-1. Even later wordt het 0-2 en dat brengt Sake Koelma ertoe een paar van zijn spelers wakker te schudden, niet altijd even subtiel, maar wel effectief. Een van de spelers wordt er luid en en duidelijk op gewezen 'dat wy al begûn binne'. Die opmerking komt van co-coach Gerard de Haan die naast Koelma op de bank zit. Daar zit de hoofdcoach overigens maar heel incidenteel, hij staat merendeels en als zijn confrater Diever dan ook doet, zie ik vrijwel niets meer. Maar je kunt niet alles hebben. Het wordt eerst nog 0-3 eer De Wâlden wat terug kan doen middels een treffer van Hessel Kinderman: 1-3. Als het 1-4 en even later 1-5 wordt, begint het toch wat zorgelijk te worden, De Wâlden dreigt te worden weggespeeld en op een dusdanig grote achterstand te geraken dat herstel nauwelijks meer mogelijk is. Maar dat gebeurt niet en als de thuisclub aanhaakt middels treffers van Nynke Koster en Marije Jager, is het 3-5 en is De Wâlden weer in de wedstrijd, zeker als Johan Linthof er 4-5 van maakt. Hessel Kinderman mag vanaf de stip aanleggen en dat betekent 5-5. Het thuispubliek dat even helemaal stil is gevallen, slaakt een collectieve zucht van verlichting. Even lijkt het op een klassieke 'erop-en-erover' van de thuisclub, maar dat komt er even niet van, want Drachten slaat weer een gaatje naar 5-7. Twee doelpunten van Bareld Bos, hij geniet zichtbaar van dit soort duels-om-het-echie, waarvan één uit een strafworp, brengt De Wâlden weer op gelijke hoogte en als Hessel Kinderman er 8-7 van maakt, staat de thuisclub voor de eerste keer vóór in dit duel. De rust komt met een minimale voorsprong voor De Wâlden omdat Johan Linthof na 8-8 raak schiet. Het is duidelijk dat dit duel nog niet beslist is, leek het er in de openingsfase op dat Drachten de bovenliggende partij was, nu, bij de rust is dat voordeel helemaal weggeëbd, nu is het een open strijd tussen vrijwel gelijkwaardige ploegen. Interessant zou zijn om nu even een blik te kunnen werpen in de beide kleedkamers, beide coaches zullen ongetwijfeld het een en ander hebben te melden. Dat doen ze blijkbaar met minder decibels, want anders zou het hier in de hal te horen moeten zijn. Kijken wat de tweede helft oplevert, de Vlamingen omschrijven dat zo mooi met 'het is nog niet gedaan'.

tweede helft
De wedstrijd gaat in dit tweede bedrijf verder zoals het eerste is geëindigd: vol gas en in een hijgend hoog tempo. Het is opnieuw Drachten dat het best begint en op 9-11 is er opnieuw een marge. Dat duurt niet al te lang, want Johan Linthof en Marije Jager maken er 11-11 van. De 12-12, doelpunt voor de thuisclub van Hessel Kinderman, laconiek en stoïcijns als immer, maar uiterst nuttig, houdt de spanning en de spankracht er volledig in, maar als Sanne van Kammen, Johan Linthof en Brian Juckers de stand naar 15-13 tillen komt de thuisclub op een voorsprong van twee punten en dat met de slotfase zo dichtbij. Drachten mist een strafworp en als Hessel Kinderman, Johan Linthof en opnieuw Marije Jager, nu ze een basisplaats heeft afgedwongen speelt ze met steeds meer zelfvertrouwen, er 18-13 van maken is duidelijk dat Drachten een onvervalste Houdini-act nodig zal hebben om de dreigende nederlaag alsnog af te wenden. Dat lukt niet, al komen de gasten nog wel redelijk dichtbij: 18-15. Vlak voor tijd legt scheidsrechter Jonkers het duel op verzoek even stil om De Wâlden de gelegenheid te geven Sanne van Kammen uit te zwaaien. Ze stopt er tijdelijk mee, om een uiterst plezierige reden overigens: ze is zwanger! Ze wordt voor de laatste minuten vervangen door Lisette Henstra, die sinds dit seizoen de verzorging op zich neemt. Dan fluit de ref voor het einde, De Wâlden wint tot groot enthousiasme van het omsittend laach en uiteraard is ook de vreugde bij de ploeg groot. Ze beseffen dat dit een belangrijke overwinning is en ook dat ze nu nog meedoen om de felbegeerde titel. Volgende week uit bij en tegen Hoogkerk zal het tweeluik een passend vervolg moeten krijgen. Als De Wâlden daar wint van de ploeg van Jeha Mulder, is het verschil nog maar één punt. Maar winnen in Hoogkerk zal lastig worden. Wat dat betreft is deze overwinning tegen het toch wel gevreesde Drachten een 'stik bûter yn 'e brij'.

Binne Kramer

{gallery}nieuws/dewaldendrachten23jan{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie