02
do, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
walden15117BURGUM - De wedstrijd tegen Oerterp zaterdagavond in sporthal De Wier in Ureterp, was voor De Wâlden-coach Sake Koelma een tussenstation. Weliswaar belangrijk in die zin dat er geen punten verspeeld mochten worden, maar eigenlijk keek hij na afloop al vooruit naar de wedstrijden die daarna kwamen.  Die gaan tegen Drachten, volgende week thuis in Oentsjerk en Hoogkerk de week daarna uit. Dan moet het gebeuren volgens de coach, dan wordt waarschijnlijk deze competitie beslist.


De Wâlden blijft op koers met zege op Oerterp
Oerterp staat onderaan waar De Wâlden zich mag verheugen in een keurige derde plaats achter koploper Hoogkerk en Drachten. En dus zou je mogen concluderen dat de uitwedstrijd van de Trynwâldsters in sporthal De Wier in Ureterp geen al te grote problemen zou mogen opleveren. Maar: een kat in het nauw.... En, het dient gezegd, Oerterp maakte het de bezoekers uit Oentsjerk bepaald niet gemakkelijk, het duurde opvallend lang eer De Wâlden echt een substantieel gat kon slaan en eigenlijk bleef de thuisclub constant in het spoor. Mede daardoor bleef dit duel attractief en toch ook redelijk spannend. Coach Sake Koelma erkende dat ook. "Of ik tevreden ben? Ja, met het resultaat, en wat minder met het spel. Het was niet slecht, maar af en toe gebeuren er toch dingen die we niet moeten doen. Nu vloeide daar geen bloed uit, maar de twee volgende wedstrijden zullen we van de eerste tot en met de laatste minuut op scherp moeten staan tegen Drachten en Hoogkerk. Die beide ploegen straffen fouten en foutjes gelijk af. Als wij mee willen blijven doen, en dat willen we, zullen we echt ons beste korfbal uit de kast moeten halen." Zijn collega Rob Verra van Oerterp was uiteraard teleurgesteld: "Ja, uiteraard, we hebben verloren en we hebben de punten meer dan dringend nodig. Maar ik ben niet zozeer teleurgesteld in mijn ploeg, we hebben eigenlijk best wel goed gespeeld. Maar op de beslissende momenten was De Wâlden gewoon beter, zo reëel moet je zijn. Maar als je ziet hoeveel kwaliteit we, vooral bij de dames zijn kwijtgeraakt. Een van onze beste dames, Jildou Slagmann is zwanger, hartstikke mooi natuurlijk, maar het komt voor ons op een lastig moment. Nu hadden we voor haar een goede vervanger gevonden en wat denk je? Inderdaad, óók zwanger. Nogmaals, we zijn hartstikke blij voor hen, maar het betekent wel dat je weer moet improviseren in een periode dat je het al zo moeilijk hebt." Verra stopt aan het eind van dit seizoen: "Ik ben hier nu twee jaar bezig, twee prachtige jaren en die zou ik dolgraag willen afsluiten met klassenbehoud. Dat kan nog wel, maar dan moeten we wel punten pakken, te beginnen volgende week tegen Exakwa. En het is zoals jij zegt, we spelen helemaal niet slecht, we maken vanavond ook weer twintig doelpunten. Maar daar koop je niets voor als de tegenstander er 26 maakt, dat is eigenlijk ons probleem 'in a nutshell'." De analyse van de beide coaches klopte in feite precies, het verschil was zaterdagavond niet echt groot, maar na 8-8 had Oerterp eigenlijk geen moment uitzicht op meer dan een nederlaag. Een eervolle nederlaag, dat zonder meer, maar daar heb je als verliezende ploeg zonder punten weinig aan, helemaal niets eigenlijk.

eerste helft
he is Jisse van der Schaaf die Oerterp op voorsprong zet, maar Marije Jager, prima op dreef deze avond, elimineert die achterstand binnen no time: 1-1. Middels een strafworp, uitgedeeld door de prima leidende scheidsrechter Stoit, hij heeft het niet moeilijk en het wordt hem ook niet moeilijk gemaakt, is het Hessel Kinderman die De Wâlden aan de leiding brengt: 1-2. Dan gaat het een hele tijd gelijk op na de gelijkmaker van Oerterp. Marije Jager en Jisse van der Schaaf zetten de 3-3 op het bord, waarna het volgende duo doelpunten van Selma Boersma en Nynke Koster komt: 4-4. Bareld Bos, ik vind hem steeds beter worden nu hij zijn plek lijkt te hebben gevonden zorgt voor 4-5, maar ook die achterstand wordt weggepoetst door de thuisclub: 5-5. Het wordt 6-6, De Wâlden-treffer van Hessel Kinderman en 7-7 door Sanne van Kammen en Jisse van der Schaaf. Op 8-8 met een Trynwâldster goal van Hessel Kinderman uit een strafworp, is er nog altijd geen licht tussen beide ploegen. En eigenlijk is er op dat moment ook geen aanwijsbaar verschil in speelsterkte tussen beide teams, zelfs de beide coaches houden er een zekere synchroniteit op na in hun aanwezigheid langs de lijn. Rob Verra heeft een korte aanvaring met de tweede scheidsrechter die wat overdreven reageert als Verra verhaal haalt. Maar de 8-9 van Johan Linthof, zijn eerste treffer in dit duel, laat voor zijn doen, blijkt achteraf cruciaal. Want ook de 8-10 is van hem en als Nynke Koster voor 8-11 zorgt is het gaatje geslagen. Oerterp doet er alles aan om het kloofje te dichten, maar vooralsnog lukt dat niet. Het zijn de vrouwen die het verschil maken ten faveure van de gasten uit Oentsjerk. Niet zozeer vanwege de doelpunten die ze maken, maar ze zijn als collectief beter dan het Oerterp-kwartet, niet veel, maar genoeg om onderscheid te kunnen aanbrengen in het verloop van de wedstrijd. Het wordt 9-14, niet toevallig, zie boven, door doelpunten van Marije Jager, Sanne van Kammen en Nynke Koster en dan is duidelijk dat Oerterp 'klauwen' zal krijgen om deze wedstrijd nog te laten kantelen. De ruststand wordt op 11-14 bepaald, cijfermatig geen onoverkomelijke marge, maar wel degelijk illustratief voor het verschil tussen beide teams.

tweede helft
Het tweede hoofdstuk van dit verhaal begint met een treffer van Johan Linthof: 11-15. Oerterp antwoordt met twee treffers op rij, maar als Johan Linthof na de wissel weer voor de korf verschijnt, is het in no time 13-17. Twee strafworpen, De Wâlden-goal van Hessel Kinderman, betekenen 14-18 en als Johan Linthof en Bareld Bos er 14-20 van maken, lijkt het pleit wel beslecht. Toch krijgen we nog liefst twaalf doelpunten te zien, eerlijk verdeeld: elk zes. Hessel Kinderman en Nynke Koster zorgen voor een maximale voorsprong voor De Wâlden en als Sjieuwke van der Veen haar eerste treffer laat aantekenen betekent dat 16-23. In de slotfase wordt nog even driftig gescoord, een bijna gebruikelijk verschijnsel in korfbalwedstrijden die in principe al lang en breed beslist zijn. Voor Oerterp zijn er twee treffers te bewonderen van Jisse van der Schaaf en voor de gasten zijn het Sanne van Kammen en opnieuw Sjieuwke van der Veen die raak schieten. Dat brengt de eindstand op 20-26 en hebben we wel degelijk 46 doelpunten gezien, in zestig minuten korfbal, voorwaar geen slechte score. Oerterp blijft door deze nederlaag met lege handen staan, terwijl De Wâlden blijft meedoen in de top. Maar zoals Sake Koelma het aangaf: de beide volgende wedstrijd zullen bepalen of zijn team inderdaad mee kan doen om de prijzen, want, zoals het in wielerjargon heet: die prijzen zijn 'op de meet'. En Oerterp? Oerterp verdient beter dan dat akelige 'Schlusslicht' te zijn.

Binne Kramer

{gallery}Syta/walden15117{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie