02
do, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
walden101HURDEGARYP - In een prima pot korfbal heeft De Wâlden 5 zaterdagavond in sporthal De Hege Fiif in Hurdegaryp gewonnen van V en V 2. Dat lijkt op het eerste oog een beetje vreemd: een vijfde team dat ruim wint van een tweede ploeg, maar in dit geval ligt dat ietwat genuanceerder. De Trynwâldsters hebben met hun vijfde een team geformeerd dat bestaat uit een mix van routine en kwaliteit. Het 'goud-van-nog-niet-zo-oud' dus. Maar het glansde zaterdagavond nog ouderwets.


Prima pot korfbal!
Je krijgt niet altijd de gelegenheid om een wedstrijd tussen twee 'lagere' teams te bekijken, maar in deze wat sportluwe periode van het jaar doet zich zo'n gelegenheid zo nu en dan voor, zoals zaterdagavond in sporthal De Hege Fiif in Hurdegaryp. Daar troffen De Wâlden 5 en V en V 2 elkaar als opwarmertje voor de topaffiche V en V 1 tegen De Granaet uit Dokkum. Ik kon dus gewoon een uurtje eerder afreizen naar Hurdegaryp en van dat extra uur hoefde ik achteraf bekeken bepaald geen spijt te hebben. Want de beide ploegen maakten er een prima wedstrijd van in een hoog tempo en met genoeg doelpunten om de volledige aandacht erbij te houden. Want in totaal 38 keer gleed de bal door de korven en dat is een uitstekende score. Maar: De Wâlden 5? En dan tegen V en V 2? Wordt dat geen walk over voor de ongetwijfeld betere Garipers? Dacht ik dus, maar dat bleek al heel snel een misvatting van behoorlijke proportie. Want De Wâlden bleek een ploeg met een aantal spelers die je gerust als 'golden oldies' mocht betitelen, al was dat 'oldies' misschien wat te veel van het goede. Maar de gemiddelde leeftijd lag toch een behoorlijk stuk hoger dan bij de Garipers. Routine in sport blijkt eigenlijk elke keer weer een kwaliteit te zijn en dat is dus in korfbal niet anders. Toch zat ik even met de ogen te knipperen toen er na nog geen tien minuten een 1-5 stand op het scorebord stond, in Trynwâldster voordeel wel te verstaan. Dat had ik niet zien aankomen, maar toen ik het team even onder de loep nam, was het helemaal niet meer zo onlogisch. Met spelers als Anton de Haan, Marijke Maat, Michiel Toonstra, en later ook nog Afke Zijlstra en Eddy de Jong beschikte De Wâlden over een potentieel aan ervaring en tactische know how om u tegen te zeggen. En dat waar V en V toch ook een team had samengesteld dat er wezen mocht. Maar tegen het 'goud van oud' van De Wâlden was V en V niet opgewassen.

begin
Als scheidsrechter Menco Bruining heeft laten beginnen, deze ref zal het prima doen, dit is dan weliswaar geen wedstrijd op topniveau, maar er wordt wel degelijk pittig gespeeld, blijkt al spoedig wat we deze avond te zien zullen krijgen. Het tempo ligt vanaf het begin hoog en het is Michiel Toonstra die het bal opent voor de Trynwâldsters: 0-1. Luut Peter Nieuwenhuis, LP voor intimi, maakt gelijk, maar dan neemt De Wâlden de touwtjes stevig in handen. Twee treffers van Marijke Maat op rij een rij en een doelpunt van Anton de Haan betekenen 1-4 en als Michiel Toonstra nog een keer raak schiet, staat er een toch opmerkelijke 1-5 op het scorebord. Op 3-5 doet V en V wat terug door Evert Duipmans en Pieter de Jong, maar Anton de Haan zorgt ervoor dat de driepuntsmarge in stand blijft. Dan al is duidelijk dat dit zeker geen gemakkelijk avond wordt voor thuisclub V wen V. Luut Peter Nieuwenhuis en Marijke Maat zetten de 4-7 op het bord en de 5-8 komt van respectievelijk Evert Duipmans en Anton de Haan. Marijke Maat, prima op schot deze avond, en Albert Kinderman bepalen de eindstand op 5-10 en dat betekent toch een forse marge en dat zou een aanzet moeten zijn voor V en V in de tweede helft.

tweede helft
En eigenlijk is die tweede helft nog attractiever dan de eerste en dat heeft mede te maken met het feit dat beide ploegen aanzienlijk meer treffers scoren dan in de eerste helft. Marijke Maat maakt er vlot na het begin van dit tweede bedrijf 5-11 van, waarna Ludolf van der Molen de 6-11 op zijn naam schrijft. De 7-12 komt van Anton de Haan en Evert Duipmans en dan is het gat nog altijd vijf treffers. V en V scoort wel lekker mee, maar slaagt er vooralsnog niet in om de marge substantieel te verkleinen. Op 10-13 is het verschil nog maar drie, maar op 10-15 is de marge weer vijf en is V en V dus nog niets opgeschoten. De Garipers hebben meer moeite om bij de korf te komen en bovendien ligt hun schotpercentage lager dan dat van de Trynwâldsters. Als Nynke Buis en Pieter de Jong hun ploeg op 13-15 hebben gezet is het momentum dáár, maar het typeert de Wâlden dat ze dat niet laten gebeuren. Twee treffers op rij van Anton de Haan zorgen ervoor dat met 13-17 het beeld van de hele wedstrijd weer hersteld is. Eddy de Jong en Evert Duipmans maken er 14-18 van en Nelly Wolters is goed voor 15-18, waarna Anton de Haan en Evert Duipmans met nog slechts een paar minuten te spelen voor de 16-19 zorgen. Dan is duidelijk dat deze wedstrijd in z'n definitieve plooi is gelegd en dat De Wâlden gaat winnen. V en V scoort nog één keer, goal van Ludolf van der Molen, waar De Wâlden nog even uithaalt met twee treffers, één van Marijke Maat en de laatste van Michiel Toonstra: 17-21. Saillant detail: Michiel Toonstra opende de score en sloot die ook af. En dus wint De Wâlden 5 ruim en verdiend van V en V 2 en weten we inmiddels dat dat cijfertje achter een ploeg lang niet altijd een hiërarchische betekenis heeft.

Binne Kramer

{gallery}Syta/walden10117{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie