03
vr, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
TYTSJERK - In de eerste helft kon De Wâlden zaterdagmiddag op het sportcomplex in Tytsjerk tegenstander Heerenveen nog redelijk bijhouden. Maar in de tweede helft bleken de gasten uit het Friese Haagje zonder meer een maatje te groot voor de equipe van coach Sake Koelma. Hij was na afloop dan ook teleurgesteld, niet zozeer over de nederlaag 'an sich', maar wel over de manier waarop zijn team zich had laten wegspelen: "Als ploeg kwamen we te kort", aldus Koelma.


Teleurstellende ouverture voor De Wâlden
Bij De Wâlden hadden ze het zich allemaal wat anders voorgesteld. De fusieclub uit Oentsjerk/Tytsjerk speelt na het kampioenschap van vorige seizoen nu een klasse hoger, in casu de overgangsklasse en dat betekent op voorhand sterkere tegenstanders en ook dat het lastiger wordt om echt veel doelpunten te maken. En juist dat laatste was een van de kroonjuwelen van de Trynwâldsters. En dat was meteen ook het pièce de résistance in het openingsduel tegen Heerenveen. Het was zoals coach Sake Koelma het na afloop met enige spijt en teleurstelling in zijn stem en op zijn gezicht moest concluderen: "Wij kwamen te kort, we scoorden te weinig, we speelden wel aardig, maar dat was tegen een ploeg als Heerenveen gewoon te weinig. Maar dat zal in deze competitie wel duidelijk worden: we zullen meer moeten scoren om het hoofd boven water te houden, dertien is te weinig, dat moet beter." Zoals gebruikelijk klopte de analyse van de ervaren coach precies: qua spel kon De Wâlden redelijk meekomen, met name in de eerste helft, maar omdat de thuisclub de opponent niet bij kon houden waar het de scores betrof, werd de kloof allengs breder en dieper. En eigenlijk was het zo, dat De Wâlden er in die tweede helft niet aan te pas kwam. Bij rust was het 8-12, alles nog speelbaar zeg maar, maar toen de thuisclub pas met nog 11 minuten op de hagelnieuwe stadionklok opnieuw kon scoren, na welgeteld25 minuten(!), was duidelijk waar het bij de Trynwâldsters aan schortte. De anders zo productieve aanvalslinie van De Wâlden, met name Johan Linthof bij de heren en Sjieuwke van der Veen bij de dames, liet het merendeels afweten, ofwel ze werden vrijwel lamgelegd door de verdediging van de gasten. Die gingen vrolijk verder met scoren en toen De Wâlden eindelijk de korf weer kon vinden, gaf de stand een tamelijk ontluisterende 8-20 aan. Game over uiteraard. Apart was wel, in ieder geval opmerkelijk, dat in die slotfase De Wâlden er plotseling in slaagde binnen 5 minuten vijf keer te scoren. Waarom lukte het toen wél en bijna de hele tweede helft eerst niet zou je zeggen. Maar dat zijn van die dingen die sport vaak onvoorspelbaar maken en daarmee ook zo zo attractief. Die opleving toonde overigens wel aan dat De Wâlden wel degelijk in staat is om te scoren, maar waarom dat dan niet gebeurt blijft een raadsel.

pittig potje
Ik heb eerst zitten kijken naar De Wâlden 2 tegen Heerenveen 2 en dat is een pittig potje. Elders op deze site leest u asap hoe dat ging. Ik ben dus al een beetje in de korfbalmodus na al dat wielrennen en skûtsjesilen en al die paarden. Ik hoef maar een paar meter te lopen om naar het hoofdveld te komen waar de eerste teams van De Wâlden en Heerenveen elkaar zullen treffen. Bij Heerenveen spelen voor mij twee 'oude' bekenden, Willemien Oenema en  Diana van Houten. De laatste komt even gedag zeggen en we hebben het even over 'the good old days', dan hebben we het over minstens twee decennia geleden. Bij De Wâlden is niet echt veel veranderd sinds het vorige seizoen. Sanne van Kammen is er nog niet bij en ook Lisette Henstra heeft een uitstekende reden om even niet mee te doen. 

scheidsrechter 
Ik krijg koffie van de voorzitter himself en als ik mij omdraai zie ik de scheidsrechter van deze middag en dat is Remco, ik kan nergens zijn achternaam vinden, maar hij zal het prima doen deze middag. Geen overbodig gedoe, kort, duidelijk en hij is de baas in het veld. De beide ploegen maken het hem ook niet echt moeilijk, maar dat heeft ongetwijfeld met zijn besliste optreden te maken. Als hij de wedstrijd op gang heeft gefloten is het Heerenveen dat middels Elwin Feddema dat op voorsprong komt. En als Johan Linthof vlak daarop gelijk maakt, lijkt de toon gezet voor dit duel. Dat blijkt later totaal anders uit te pakken, maar daar is nu nog niets van te zien. Henk Oenema, hij supportert deze middag voor zijn dochter Willemien en Mid Fryslân trainer Arnold Bouwmeester staan achter mij. De MF-coach is aan het scouten, volgende week speelt zijn ploeg tegen De Wâlden. Wij zijn het wel zo ongeveer eens met z'n drieën: Heerenveen is de iets betere ploeg in deze eerste helft, met name als team: "Hearrenfean is kompleter", vat Arnold Bouwmeester het kort samen. Aanvankelijk is het verschil niet echt groot, na 1-1 wordt het 2-2 en op 3-2, een strafworp van Bareld Bos, neemt De Wâlden zelfs een voorsprong. Tot 7-7 gaat het daarna gelijk op, maar dan, vlak voor de rust is dat, slaat Heerenveen een, wat achteraf het beslissende, gat zal zijn. Bij 7-11 is het inmiddels duidelijk dat De Wâlden 'klauwen' heeft om de opponent bij te houden, met name qua scorend vermogen. Het veldspel van de equipe van Sake Koelma ziet er niet slecht uit, maar door die oplopende achterstand wordt de druk op met name de aanval steeds groter en nadrukkelijker. De rust komt met  8-12 en theoretisch is het dan allemaal nog wel te doen voor de thuisclub, maar het zal een 'poepetoer' worden om die kloof nog te dichten.

tweede helft
Dat blijkt in de tweede helft ook zo te zijn, Heerenveen gaat gestaag en onverdroten door met het maken van doelpunten, waar De Wâlden steeds meer moeite krijgt om de kansen, die zijn er echt wel, te benutten. Het wordt, zoals al gememoreerd, 8-20 voor de thuisclub weer een treffer mag bijschrijven. Dat is een doelpunt van Johan Linthof en de collectieve verzuchting van het publiek is bijna voelbaar: 'hè, hè'. Want het hondstrouwe thuispubliek lijdt mee met de ploeg: het te frequente 'jammer, oare kear better', spreekt wat dat betreft boekdelen, de supporters willen de ballen er het liefst zelf ingooien. Ze zien hun team tobben en ze kunnen er niets aan doen. Afkeurende reacties hoef je van dit korfbalpubliek niet te verwachten, de thuistoeschouwers weten maar al te goed dat de ploeg zijn stinkende best doet. Maar deze onverwacht zonnige middag in Tytsjerk is dat simpelweg niet genoeg. Het wonderlijke fenomeen van die treffers op een rijtje in de absolute slotfase, is in de aanhef al besproken. Als de scheids voor het einde fluit staat er een toch wel teleurstellende 13-21 op het scorebord. Geen afgang, maar wel een behoorlijke tegenvaller, zoals coach Sake Koelma het na afloop omschrijft. Eén ding is zeker, De Wâlden zal zich moeten herpakken, maar net zo zeker is dat de ploeg beter kan dan deze openingswedstrijd.
Binne Kramer

{gallery}nieuws/dewalden11september{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie