×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
OENTSJERK - Velen zullen zaterdagavond in sporthal De Hege Wâlden hun ogen hebben uitgewreven toen er halverwege de eerste helft een onwaarschijnlijke 10-2 op het scorebord stond in de wedstrijd tussen De Wâlden en Noordenveld uit Roden. Maar er mankeerde niets aan de electronica van het scorebord, De Wâlden had op deze novemberavond een bliksemstart, vrijwel elke aanval leverde een treffer op. Het commentaar van coach Sake Koelma: "Dit moeten we vaker doen."

"Net te gek, ik kin it net mear byhâlde"
Dat was inderdaad het 'probleem' voor de mensen achter de wedstrijdtafel en ook van de verslaggevers die de wedstrijd tussen De Wâlden en Noordenveld waren komen bekijken. Noordenveld? Dat was toch traditioneel een ploeg waartegen het lastig winnen was? Daar bleek zaterdagavond in sporthal De Hege Wâlden dus helemaal niets van. Coach Jan Willem Venekamp, hij had het allemaal rustig zitten aan te kijken, legde na afloop uit hoe het mogelijk was geweest: "We hebben een heel jong team en dat betekent dat we tegen ploegen als De Wâlden routine te kort komen. Ze kunnen prima korfballen, maar tegen een ploeg als deze die het tempo heel hoog heeft liggen en die daarbij ook nog eens over een stel schutters beschikt waar je u tegen zegt, hebben wij het moeilijk. Dat was geen verrassing, dat wisten we, we moeten dit seizoen van elke wedstrijd leren en dit was zo'n moment. Niet dat we veel fout deden, we hebben hard gewerkt en toch zeventien doelpunten gemaakt, maar dat was veel te weinig tegen deze tegenstander. Ik kan mijn ploeg weinig verwijten, en dat heb ik ook niet gedaan, ik weet zeker dat we elke wedstrijd beter worden en daar houden we ons aan vast. Geen gekke dingen doen." Dat was inderdaad opmerkelijk, Noordenveld bleef korfballen, ook toen het gat echt substantiële proporties aannam. De scheidsrechter van dienst, Wiering, had eigenlijk geen kind aan dit uiterst sportieve duel: "Dat liket faaks sa, mar just yn sa'n wedstriid wêr't net echt in soad oertredings makke wurde en men elkoar kuorbalje lit, moatst de konsintraasje fêsthâlde." Dat lukte bij hem prima zo te zien, hij leidde uiterst rustig en beslist, hij viel eigenlijk niet op en dat is het grootste compliment dat je een ref kunt geven. En het publiek? Dat kreeg waar voor zijn geld, liefst 55(!) treffers vielen er te bewonderen, ze waren alleen wat ongelijk verdeeld: 38 voor de thuisclub, 17 voor de gasten. Met name het begin was spetterend: na vijf minuten was het 4-0 en pas na 5-0 kreeg Noordenveld de gelegenheid om cijfermatig wat terug te doen. Vele ploegen zouden na zo'n 'Blitzkrieg' het hoofd in de schoot hebben gelegd, bij de pakken neer gaan zitten, de pijp aan Maarten hebben gegeven', maar zo niet Noordenveld en eigenlijk was dat een zegen voor deze wedstrijd als kijkspel. Bij rust stond er een score op het bord die zomaar een einduitslag zou kunnen zijn geweest: 23-9. En even dreigde het gevaar dat eigenlijk ook wel logisch is als je zó ver voorstaat. Met andere woorden: De Wâlden, raakte de concentratie wat kwijt, ging rommelig spelen, ging te vroeg op de lauweren rusten, leunde achterover. Tot de te verwachten ergernis van coach Sake Koelma, hij verhief zich van de bank om zijn ploeg te wijzen op deze lakse instelling, hij wilde dat zijn ploeg het hoge tempo en het schotpercentage op peil hield, ondanks die grote voorsprong. Sake Koelma is nu eenmaal geen man van 'rustig aan jongens, morgen weer een dag', hij wil strijd zien, inzet en karakter, twee hele helften lang. Hij beseft dat er nog genoeg wedstrijden komen die alleen gewonnen kunnen worden met een voorbeeldige instelling en een optimale wedstrijdmentaliteit.

pikstart
Bij schaatsen heb je een pikstart, dat wil zeggen dat je 'in het schot valt'. Dat was wat De Wâlden zaterdagavond voor een volle Hege Wâlden doet in de wedstrijd tegen Noordenveld, een tegenstander die altijd model stond voor de categorie 'altijd lastig'. Maar als scheidsrechter Wiering de ontmoeting op gang heeft gefloten, spoot de thuisclub als een speer uit de startblokken, Johan Linthof scoort nog in de eerste minuut de openingstreffer en als de klok op 2 staat hebben Hessel Kinderman en Sjieuwke van der Veen er al 3-0 van gemaakt. Dat belooft, vraag is natuurlijk of dit nu een klassiek voorbeeld is van of 'de eerste klap die een daalder waard is', of 'het eerste gewin dat niet meer is dan kattengespin'. Die vraag wordt spoedig beantwoord, want De Wâlden dendert onverdroten door, Nynke Koster en Rinske Jager maken er 5-0 van. Eerst dan kan Noordenveld wat terugdoen: 5-1. Maar het is voor de gasten niet meer dan de clichématige druppel op de gloeiende plaat, want binnen een minuut hebben Matthijs Hooghiemstra en Bareld Bos de marge naar 7-1 getild voor de gasten weer scoren: 7-2. Dan zijn er amper vijf minuten gespeeld en eigenlijk zit ik me af te vragen hoe dit verder zal gaan. Nou, ook op die vraag krijg ik spoedig antwoord: De Wâlden gaat door, dendert door zou je kunnen zeggen, want zonder nu te worden weggespeeld, kijkt Noordenveld halverwege deze eerste helft tegen een 11-2 achterstand aan door treffers van achtereenvolgens Johan Linthof, Matthijs Hooghiemstra, Sjieuwke van der Veen en Hessel Kinderman.

demo
Tot dan is de wedstrijd een onvervalste demonstratie, met De Wâlden als demonstrerende partij, waarbij wel, nogmaals, moet worden opgemerkt dient te worden dat Noordenveld zijn rol van sparring partner met verve vervult. En nu, op de helft van de eerste helft, wijst niets erop dat De Wâlden na deze flitsende start moet uithijgen, de ploeg gaat gewoon door. Met nog negen minuten op de klok maakt Matthijs Hooghiemstra er 14-5 en ook de 15de treffer komt op zijn naam. In de laatste zeven minuten van de eerste helft vallen maar liefst 12 doelpunten!  Vier voor de gasten, acht voor de thuisclub: Hessel Kinderman, opnieuw Hessel Kinderman, Johan Linthof, Sjieuwke van der Veen, Matthijs Hooghiemstra, Hessel Kinderman, opnieuw Hessel Kinderman en één treffer die ik niet thuis kan brengen. En dat brengt de ruststand op 23-9, een gigantische marge dus.

tweede helft
Wat eigenlijk te verwachten valt bij zo'n ruststand, gebeurt ook daadwerkelijk. Het begint goed met doelpunten van Rinske Jager, Matthijs Hooghiemstra en Nynke Venema, maar daarna slaat het aanvalsspel van De Wâlden een beetje dood. Er gaan ballen verloren, er wordt minder scherp gespeeld, de gemakzucht slaat toe en er is een verbale eruptie van Sake Koelma voor nodig om de ploeg, met name het ene aanvalsvak, weer op de rails te krijgen. En als dat eenmaal een feit is, davert De Wâlden gewoon door. Bareld Bos maakt er 27-12  van en als Sjieuwke van der Veen er 28-12 van maakt is de kloof zestien doelpunten, een gat wat je niet vaak ziet op dit niveau. We zijn dan halverwege het tweede bedrijf en voor Noordenveld die 12 kan uitbreiden, heeft De Wâlden er al weer vier in liggen en dat hadden er vijf kunnen/moeten zijn, maar tot zijn eigen ergernis mist Hessel Kinderman een strafworp. Johan Linthof en Sjieuwke van der Veen scoren beiden twee keer en dat brengt de stand op 32-12, er zijn dan nog acht minuten te spelen.

bijna
Het publiek begint zachtjes 'veertig, veertig' te roepen, immers een kans daarop krijg je als ploeg en publiek niet zo vaak. Blijkbaar stimuleert de bemoeienis van de toeschouwers De Wâlden om nog even aan te zetten voor een slotoffensief. In de laatste vier minuten vallen er nog negen doelpunten, drie voor Noordenveld dat aldus op 17 treffers eindigt en zes voor de thuisclub. Twee voor Johan Linthof, één voor Bareld Bos en liefst drie voor Matthijs Hooghiemstra. Maakt al met al een einduitslag van 38-17, omgerekend bijna één treffer per minuut.  Uiteraard vraag ik aan Sake Koelma wat hij van zo'n bliksemstart vindt: "Dat moeten we vaker doen", is zijn antwoord, je kon er op wachten. Ook even vraag over die dip in de tweede helft: "Concentratieverlies, dan denken we te snel dat het allemaal wel een versnelling lager kan. Dan kon misschien vanavond wel, maar er komen wedstrijden waarbij dat dodelijk kan zijn. Ze moeten scherp blijven, twee helften lang en daar heb ik ze even op gewezen. En blijkbaar hielp dat, want de slotfase was weer in lijn met het begin. Of ik vannacht goed slaap? Ik slaap altijd goed, als ik dat niet meer doe en er geen plezier meer in heb, moet ik stoppen. Geef je me dan even een seintje?"