29
ma, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
HURDEGARYP - De 36ste editie van het Tytsjerksteradiel Korfbal Toernooi werd voor het eerst in de lange geschiedenis van het gebeuren, niet gespeeld in sporthal Westermar in Burgum. Deze keer was de plaats van handeling sporthal De Hege Fiif in Hurdegaryp en het was Quick'21 uit Oudega dat er met de toernooiwinst vandoor ging. De Oudegasters wonnen de Bertus Hoogland Bokaal door alle drie wedstrijden van de halve competitie te winnen.


Quick wint alle drie de wedstrijden
Het was eigenlijk wel een beetje vreemd: de enige ploeg die eigenlijk een beetje een 'Fremdkörper' in dit Tytsjerksteradiel toernooi is, Quick'21 uit Oudega, won. Vreemd, omdat dat nu juist de enige ploeg was die níet uit deze gemeente komt. Maar aan de andere kant toch ook weer niet, want de Aldegeasters zijn al jaren een graag geziene gast op het door de PKKT, voluit de Promoasje Kommisje Kuorbal Tytsjerksteradiel, georganiseerde voorbereidingstoernooi op de zaalcompetitie. Het was de 36ste editie van dit toernooi, maar helaas was de vertrouwde sporthal Westermar nu niet de plaats van handeling. De Westermar is niet meer, hij brandde een aantal weken geleden tot de grond toe af en dus moest de organiserende commissie omkijken naar een alternatief. Dat werd sporthal De Hege Fiif in Hurdegaryp, ook een prima speellocatie, maar toch misten velen de sfeer van de Westermar, met die tribune die zo mooi aansloot op het speelveld, met de fraaie en gezellige kantine en met die prachtige ruime speelvloer. En natuurlijk speelde de nostalgie in die perceptie ook een belangrijke rol. Zesendertig keer in de Westermar, die herinneringen poets je niet zo maar even uit.

opzet
De opzet van het toernooi had ook een nogal ingrijpende verandering ondergaan: werd er tot nu toe in poules gespeeld en werd het toernooi traditioneel afgesloten met een demonstratiewedstrijd tussen, meestal, twee league ploegen, deze keer was dat laatste onderdeel geschrapt en was ook het speelschema aangepast. Dat betekende dat de vier deelnemende ploegen, De Wâlden, V en V, DOW/Wêz Handich en Quick'21, nu een halve competitie speelden, waarbij ze elkaar dus allemaal één keer ontmoetten. Het betekende in de praktijk dat het hele programma een stuk korter was en daar had niemand eigenlijk problemen mee. Die demo was altijd wel heel leuk om naar te kijken, maar het werd dan wel laat en dat betekende dat een aanzienlijk deel van het publiek het voor gezien hield. Dus eigenlijk was deze nieuwe opzet wel degelijk voor herhaling vatbaar. Wat natuurlijk ook anders was, maar dan om heel andere reden, was dat de naamgever van de beker voor de winnende ploeg, Bertus Hoogland, niet meer zijn eigen bokaal kon uitreiken. Bertus is ons ontvallen in het voorjaar van 2017 en dat mag je zonder meer een gemis noemen. Bertus was zo ongeveer de ultieme vrijwilliger die zijn habitat in sporthal Westermar in Burgum had, zo'n vrijwilliger die pas opvalt als hij er niet meer is. Hij kwakkelde de laatste jaren met zijn gezondheid, maar dat belette hem niet altijd aanwezig te zijn. We zullen hem missen, maar gelukkig leeft zijn nagedachtenis voort in de Bertus Hoogland Bokaal. Die werd zaterdagavond uitgereikt  aan Quick'21 uit Oudega, dat al z'n drie wedstrijden won en daarmee ook het toernooi.

pittig
Voor mij is het deze keer een bezoekje in twee delen, ik ga 's middags bij het begin even kijken en ook 's avonds nog een keer. Daartussen door plan ik een snelle maaltijd, Hurdegaryp is nu eenmaal niet zo ver van Sumar. Als ik kom staat het toernooi op het punt van beginnen met de wedstrijd tussen DOW/Wez Handich uit Eastermar/Rottevalle en De Wâlden uit Oentsjerk, in feite ook een fusieclub, ontstaan uit het samengaan van DFD uit Oentsjerk en Tietjerk uit Tytsjerk. Dat wordt een pittig potje korfbal, beide ploegen geven elkaar geen centimeter toe en het gaat er zo nu behoorlijk heftig aan toe vind ik, het verbale geweld tegen de scheidsrechter van dienst 'davert sa no en dan yn't rûn'. Een onsje minder had voor mij ook gemogen. Wat opvalt dat in zo'n voorbereidingstoernooi bij beide ploegen nogal wat heen en eer gewisseld wordt, ik stel me zo voor dat bijvoorbeeld De Wâlden aanstaande zaterdag als de competitie begint, niet met de formatie zal aantreden die het nu opneemt tegen de ploeg van coach Ljibbe Kuipers. Dat maakt het allemaal niet altijd even overzichtelijk en bij tijd en wijle wat rommelig. Attractief is het wel, spannend ook, want beide ploegen zijn wel zo ongeveer tegen elkaar opgewassen. Je mist hier toch de wisselwerking tussen ploegen en publiek van de Westermar, het publiek zit hier een paar meter boven het speelveld en eigenlijk is alleen de voorste rij zichtbaar. Dat doet een beetje afbreuk aan de sfeer en de ambiance, al zorgen met name de DOW/Wêz Handich-supporters er wel voor dat ze gehoord worden. Zij smaken het genoegen om hun team na een fikse achterstand steeds dichterbij te zien komen en hun geluk kan niet op als hun ploeg in de slotseconden ook nog wint: 15-14.

Quick'21
De volgende ontmoeting, die ik overigens niet zie, is die tussen Quick'21 en V en V. De ploeg uit Garyp komt er tegen de fanatiek spelende Aldegeasters bij lange na niet aan te pas, Quick'21 laat geen spaan heel van de ploeg van Ron Berkenbosch: 24-7. De ploeg van coach Popke Wijma mag blijven staan, want ze moeten daarna meteen aan de bak tegen  DOW/Wêz Handich. Maar die dubbele wedstrijd heeft blijkbaar geen negatieve invloed op de ploeg uit Oudega. De Eastermarders/Rottevalsters vallen tegen met een 7-19 nederlaag. Ik ben er weer als de volgende wedstrijd begint, die tussen De Wâlden en V en V, vroeger was dat dé derby van deze regio. De Wâlden heette toen nog DFD, maar 'it gie der om wei somtiden' in de onderlinge wedstrijden tegen V en V en Tietjerk. 'Bloed aan de paal' heette dat dan en ik mocht daar voor Actief diverse keren getuige van zijn, van die derby's voor de goede orde, dat bloed heb ik gelukkig niet meegemaakt. Maar van enige derbysfeer is deze zaterdagavond in de Hege Fiif in Hurdegaryp geen sprake, de Trynwâldsters zijn veel te sterk voor de ploeg uit Garyp, de eindstand van 19-8 is wat dat betreft illustratief.

V en V - Wêz Handich
De voorlaatste ontmoeting gaat tussen V en V en Wêz Handich en nu tonen de Garipers zich van een betere kant dan in de voorgaande ontmoeting tegen De Wâlden. Ze verliezen weliswaar van DOW/WH, maar de 14-19 'kin wol besjen lije'. Voor de Trynwâldsters is het nu afwachten hoe de laatste wedstrijd uit zal pakken. Daarin ontmoeten ze koploper Quick'21 en de ploeg van Sake Koelma zal moeten winnen om de volgelingen van Popke Wijma van de toernooiwinst af te houden. Dat gaat niet lukken, dat is meteen al duidelijk als Quick'21 een vlotte 0-4 voorsprong neemt. De Wâlden is niet scherp genoeg  en mist ook de fighting spirit om de gedreven Aldegeasters van de winst af te houden. Het wordt 12-19 en dat betekent dat Quick'21 het toernooi wint en uit handen van de voorzitter van het organiserend comité de Bertus Hoogland Bokaal in ontvangst mag nemen. Saillant detail: straks in de zaalcompetitie kan De Wâlden sportieve wraak nemen op Quick'21, beide ploegen zitten bij elkaar ingedeeld.

Binne Kramer

{gallery}Syta/korf81117{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie