29
ma, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
OENTSJERK - Bij de jongste korfbaljeugd wil dat nog wel eens lukken: meerdere wedstrijd tegelijkertijd in dezelfde hal. Zaterdag was er weer zo'n gelegenheid en als ik wat mobieler was geweest hadden het er zelfs drie kunnen zijn. Maar dat was een beetje te veel van het goede en dus bleef het beperkt tot twee: De F pupillen van De Wâlden tegen Heerenveen en de E4 van De Wâlden tegen AVO E5 uit Assen. Voor de statistieken: beide Trynwâldster teams wonnen.


Korfbal loopt voorop
Vergeleken bij het voetbal loopt het korfbal met de aanpassing van de regels bij de jeugd duidelijk voorop. Wat ze nu bij het voetbal hebben uitgevonden, kleinere speelveldjes, kleinere teams en dergelijke, gebeurt bij het jeugdkorfbal al langer. En zo kan het gebeuren dat je in een sporthal van normale proporties drie velden naast elkaar kunt leggen. Drie wedstrijden tegelijk dus en dat is waar ik zaterdagochtend in De Hege Wâlden in Oentsjerk naar heb zitten kijken. Nou was drie in dit geval wat veel, maar twee, keurig naast elkaar gesitueerd, lukte prima. Onder het motto 'elk een helft' heb ik naar F-pupillen van De Wâlden en Heerenveen zitten kijken en naar De Wâlden E4 tegen AVO E5 uit Assen. Bij die laatste ontmoeting heb ik me wel in alle gemoede afgevraagd of je dat nu moet willen, met een ploegje van een stuk of zes kinderen  in een paar auto's op zaterdagmorgen zo'n eind rijden, Assen is toch gauw een uur schat ik in, om een wedstrijdje van twee keer 25 minuten te spelen. Dat ze, die kinderen uit Assen dus, ook nog eens dik verloren, was hooguit een voetnoot. Maar wat een verspilling van tijd (en geld) bij wedstrijdjes voor zulke jonge kinderen. Maar goed, ze waren wel degelijk gekomen en dus werd er gespeeld, met overgave, zoals dat bij deze leeftijd past en winst of verlies is, denk ik, meer een bijzaak, de leiders vinden het waarschijnlijk belangrijker dan de kinderen zelf. Over die leiders gesproken, je moet er wat voor over hebben om zo'n hele zaterdagmorgen, want daar komt het toch op neer, je in te zetten voor team kinderen. Maar aan hun enthousiasme ontbrak het deze ochtend in de Hege Wâlden overduidelijk niet. Over dat fenomeen van 'voorzeg-korfbal' heb ik het al eens gehad, als ik coach van zo'n team zou zijn zou ik van te voren de ploeg bij elkaar roepen en ze vertellen wat er gaat gebeuren en refereren aan de dingen die op de training zijn geleerd. En daarna zou ik ze laten spelen: 'jongens en meisjes, hier is de bal, daar staat onze korf en die andere is van de tegenstander en daar moeten wij proberen te scoren. Veel succes en vooral voor plezier'. En verder zou ik ze laten spelen, met alle fouten die ze maken en dat zijn er nogal wat als je nog maar op een van de onderste treden van de korfballadder staat. En dan na afloop kun 'het er nog even over hebben', en dan niet zozeer over wat er fout ging, maar vooral over wat er goed ging. Maar ik weet dat met deze opvatting sta te vloeken in de kerk. Genoeg daarover, de wedstrijden.

De F'jes
De F1 van De Wâlden speelt tegen Heerenveen en dat tref ik. Niet zozeer vanwege de speelsterkte of iets dergelijk, maar vanwege die prachtige pompeblêdenshirts van Heerenveen, die doen het, kijk u zelf, schitterend op de foto. Drie fel contrasterende kleuren, waarvan twee ook nog primair zijn, wit is geen kleur, dat is 'gefundenes Fressen' voor een fotograaf. Maar ik ben uiteindelijk gekomen om naar de wedstrijd te kijken natuurlijk. En die mag er zijn, bij deze leeftijdsgroep en in dit format, er wordt in één vak met twee korven gespeeld, is iedereen aanvaller en iedereen verdediger en dat betekent dat het spel constant op en neer golft en dat er veel geschoten wordt. Groot voordeel is ook dat er verdedigd geschoten mag worden en dat de scheidsrechter geen zout op alle slakken legt. Pas als het verplaatsen de vorm van een avondvierdaagse aanneemt, wijst hij betreffende speler erop dat dat wat veel van het goede is. De scheidsrechter van deze ochtend, een van de junioren van de thuisclub doet dat prima, hij heeft begrepen dat zijn rol puur facilitair is, hij leidt de wedstrijd en dat doet hij voortreffelijk. Trouwens, bijna had ik moeten fluiten, omdat er geen scheids was gekomen. Naar later bleek had hij oponthoud. Nee, dat ik met een fluit het veld inloop, gebeurt niet, een van de begeleidende ouders van Heerenveen verklaart zich bereid. Ben ik met ere vrij, gelukkig maar, want ik vrees dat ik dit razendsnelle spel niet had kunnen bijhouden... De belangrijkste regels ken ik na enkele honderden wedstrijden te hebben gezien, nu wel zo'n beetje.

plezier
Er wordt vier keer tien minuten gespeeld, er mag constant gewisseld worden. Goede zaak, want nu kan iedereen meedoen. En dat is toch wel de essentie van korfbal, van sport, op dit niveau. De F-pupillen waar ik naar zit te kijken zijn nog niet zo lang met korfbal bezig, maar je ziet nu al dat er een paar bij zijn die 'mear as sljochtweihinne' aanleg hebben. Iedereen kan leren korfballen, maar er zijn er altijd wel een paar die alles net even beter en makkelijker kunnen. Ze zien meer, ze lopen beter vrij, ze hebben een sneller baltempo, en ze maken de doelpunten. Aan beide kanten zijn er een paar van dit soort spelers en het is een lust om die een beetje in de gaten te houden, dan zie je dingen die verbazingwekkend zijn. Ze hebben het zelf niet in de gaten, maar ze staan altijd op de goede plek, de sturen zonder al te veel woorden de hele ploeg, nou de drie anderen, aan en ze werpen zich aldus op als wat in het voetbal een Spielmacher is, de leider in het veld. Ik ben altijd benieuwd of dat nu ook zo blijft als ze ouder worden, je zou een sportieve Life Line moeten opzetten om dat te kunnen nagaan. De tijd vliegt voorbij, foto's maken is geen probleem, op de meeste daarvan staan ze alle acht zeg maar. Ik kan op site niet achterhalen hoe de eindstand is, maar ik neem aan dat De Wâlden gewonnen heeft. 

De Wâlden E4 - AVO E5
Na de pauze schuif ik een veld op om te kijken naar de E'tjes van de thuisclub en de gasten uit Assen. Di A staat 'moai grif voor ASKO en die V voor VDW, maar die O kan ik niet thuisbrengen, de website biedt geen uitkomst in dezen. Het tempo ligt hoger hier en het is De Wâlden dat het initiatief heeft. Dat betekent in deze setting: het meeste balbezit en ook de meeste en de beste kansen. Ik heb het idee dat de meeste spelers  van De Wâlden een stap verder zijn in hun korfbalontwikkeling, ze combineren meer en makkelijker en ze maken ook de meeste doelpunten, wat heet de meeste, ze maken álle doelpunten. Het is zijn er in totaal elf, vertelt coach Eddy de Jong me 's avonds als ik ben komen kijken naar De Wâlden 1 tegen Noordenveld. Ze zijn een beetje ongelijk verdeeld en dat is op zich logisch gezien het bovenstaande, maar ik hou niet zo van veel-tegen-nul uitslagen, ik vind dat 'dy oaren' minstens een paar treffers verdiend hebben. Dat is in dit geval ook zo, AVO is fysiek nog niet zo sterk als de thuisclub, maar voor hun inzet en speelplezier hadden ze meer verdiend dat die akelig grijnzende nul op het gelukkig virtuele scorebord. Maar goed, de cijfers liegen niet en dus moeten de Assenaren met die 11-0 uitslag naar huis. Eén troost: kinderen van deze leeftijd gaan niet echt gebukt onder een dergelijke nederlaag en als ik zie hoe de begeleiding van de gasten met dit team omgaat, hoeven we ons geen zorgen te maken lijkt mij. 

Binne Kramer 

{gallery}Syta/korf141117{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie