29
ma, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
EASTERMAR - De A-junioren van Wêz Handich/DOW hadden zaterdag in de eigen sporthal Dúnoard in feite geen enkele moeite met De Pein. De ploeg uit Rottevalle/Eastermar won dan ook ruimschoots met 9-4, maar die zege had nog veel ruimer kunnen, eigen moeten, zijn. Maar met name in de tweede helft liet de thuisclub het behoorlijk afweten, toen sloop de gemakzucht binnen en dat betekende dat de scherpte onder de korf te wensen overliet.


Magere score bij WH/DOW tegen De Pein
Wat geografisch bekeken een echte derby had moeten zijn, werd een in ieder geval qua score een tamelijk modaal potje korfbal. Beide ploegen deden hun best om er een spannend gebeuren van te maken, maar omdat het verschil in feite te groot was, kwam dat er niet van. Toch was het duel het aankijken wel waard en dat had bijvoorbeeld te maken dat WH/DOW weliswaar de betere ploeg was, fysiek sterker, individueel-technisch  en team-tactisch beter, maar dat de 'girl of the game' wel degelijk bij de ploeg uit Opeinde speelde. Het was ook niet toevallig dat juist zij was uitverkoren om 'voor even' getransformeerd te worden tot jongen. Voor de goede orde, die ombouw beperkte zich tot een afwijkend, zwart, shirt, waar de rest van de gasten in hel geel speelde. Maar De Pein had een jongen te weinig en dus mocht/moest  zij die rol spelen. En dat deed ze met verve, ze was, kort gezegd de beste speler/speelster op het veld. Geen bloemen voor haar na afloop, maar die virtuele blijk van waardering had ze wel degelijk verdiend. Een genoegen om naar te kijken, zo'n speelster met een 'fin mear as in bears', uit de 'hors categorie' van het korfballen. Als coach mag je je gelukkig prijzen dat je zo iemand in je ploeg hebt, ze zien het spel, ze zijn technisch begaafd, gezegend met tactisch inzicht en met een mentaliteit waar je wedstrijden mee kunt winnen. Dat winnen was er voor De Pein zaterdagmiddag in sporthal Dúnoard niet bij, daarvoor was tegenstander Wêz Handich/DOW simpelweg te sterk. Maar het tilde deze wedstrijd ondanks het verschil naar een heel behoorlijk niveau, ook als kijkspel. Het werd uiteindelijk 9-4 en het enige dat je daarvan kunt zeggen is dat het krachtsverschil daarmee wel recht werd gedaan, maar ook dat twee ploegen van dit niveau wel erg weinig treffers scoorden. En dat in de zaal, waar je geen last hebt van slechte velden en wind-tegen en dat soort malheur. 

blessure
Ik heb vanochtend, toen ik naar Trynwâlden reed al besloten dat ik vanmiddag niet naar het voetballen ga, zoals meestal op zaterdagmiddag en die keuze blijkt achteraf terecht, bovendien is het merendeel van de wedstrijd afgelast. En deze ontmoeting in Houtigehage leek me een prima alternatief, op mijn netvlies staan een paar hele leuke wedstrijden van WH/DOW A1. En dus meld ik mij tegen enen in sporthal Dúnoard, waar het nog heel rustig is. Even vrees ik dat ik vergeefs ben gekomen, maar dat valt mee, er is een wedstrijd bezig en de beide ploegen waar ik voor gekomen ben drentelen al door de catacomben van de sporthal. De eerste die ik tegen het lijf loop is een van de begeleiders van De Pein. "Goh, wat spitich no", zegt hij quasi-teleurgesteld, "no bist hjir in kear en no docht myn dochter net mei." Natuurlijk vraag ik naar het waarom: "No, sjoch, dêr sit se, se is blesseard, se hat har sleutelbeen brutsen". Ik beloof alvast nog een keer terug te komen als ze weer hersteld is, maar zo te zien kan dat nog wel even duren. "Mar ik hald dy deroan", zegt haar vader.

eerste helft
Ik zoek alvast een plekje op in de zaal, mét stoel, maar zonder koffie: de kantine is op dit commercieel ongunstige tijdstip gesloten. Misschien hebben ze daardoor de kachel ook wat lager gezet, want ik vind het koud, zeker als je stil zit zoals ik. Maar goed, het is hier in elk geval droog en ik verheug mij op een leuke wedstrijd, immers, dit zijn buren en misschien is er iets van een derbysfeer te merken. Dat valt tegen, voor een derby heb je wat meer publiek nodig en ook wat meer animositeit. Die is hier niet, niks van gemerkt tenminste. Het is de thuisclub die meteen in de eerste aanval de toon zet door er 1-0 van te maken. Dat blijkt de opmaat voor een grotere voorsprong, want WH/DOW maakt er vlot 3-0 van met prima aanvalsacties waar de gasten geen antwoord op hebben. Het duurt even na die 3-0 eer er opnieuw gescoord wordt, de thuisclub neemt even gas terug na dit flitsende, maar energie vretende begin en De Pein komt nu ook beter aan bod. Alleen blijkt scoren vooralsnog moeilijk voor de gasten, hun combinaties zien er merendeels veelbelovend uit, maar onder de korf, als er geschoten moet worden, missen de geel-zwarten de nodige scherpte. Pas als het scorebord op 5-0 staat, slaagt De Pein erin wat aan die hatelijk grijnzende nul te doen: 5-1. Maar duidelijk is al wel geworden, dat het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet meer spannend zal worden qua score.  Een prachtige vrije bal-combinatie levert de 6-1 op en dat is tevens de ruststand. 

tweede helft
Ik heb in de eerste helft twee goede ploegen aan het werk gezien, met één groot en essentieel verschil: WH/DOW scoort wél en De Pein bijna niet. Die 6-1 is wat dat betreft illustratief, het enige wat je als kritiek kan aanvoeren is dat het voor twee teams met zoveel kwaliteit in de ploeg wel wat magertjes is. Maar wie weet, krijgen we in de tweede helft nog een echte explosie van treffers te zien. Maar eerlijk gezegd heb ik daar een hard hoofd in. 

voorgevoel
Mijn voorgevoel laat mij niet in de steek jammer genoeg, want  die eruptie komt er niet, aanvankelijk gaat de thuisclub redelijk vlot door met scoren, maar omdat De Pein niet meescoort, wordt de marge alleen maar groter. Uit de eerste de beste aanval wordt het 7-1 en de volgende fraaie aanval betekent 8-1. De wedstrijd zakt een beetje weg, blijkbaar heeft WH/DOW wat erg veel krachten verbruikt in die eerste helft en moeten ze dat nu bezuren. De Pein lijkt daar minder last van te hebben, de ploeg gaat onverdroten door met de pogingen om de kloof te dichten, maar het schotpercentage van de gasten ligt te laag om meer dan een paar treffers toe te voegen aan die wel heel schamele één. Voor mij wordt de wedstrijd in dit tweede bedrijf als kijkspel gered door dat al genoemde meisje-dat-voor-jongen-speelt. Maar in haar eentje kan ze cijfermatig de wedstrijd niet laten kantelen ten faveure van haar team uiteraard.  Een prima combinatie levert 9-2  op en in de slotfase kan De Pein nog wat aan 'Ergebniskosmetik' doen door een strafworp te benutten en niet adequaat verdedigen van de thuisclub af te straffen. Dat betekent dat dit duel eindigt in 9-4 en op die zege voor de thuisclub is niets af te dingen, wel aan te merken: zo'n ploeg moet toch in een zaalwedstrijd minsten de dubbele cijfers halen vind ik. Meest onopvallende man binnen de lijnen is de scheidsrechter, hij doet het met andere woorden prima. Dit heeft de 'ja maar' generatie te zijn, maar ik heb geen onvertogen woord gehoord deze wedstrijd, dus waar hebben we het over.

Binne Kramer

{gallery}Syta/pein211117{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie