15
wo, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
OENTSJERK. De toeschouwers, dat waren er veel, kwamen zaterdagavond volledig aan hun trekken bij de semi-derby tussen De Wâlden en Quick'21 uit Oudega. Dat had alles te maken met de wedstrijdinstelling van beide ploegen, beide coaches hadden zicht- en hoorbaar hun teams op scherp gezet. Met andere woorden: er was in feite maar één optie: winnen! En dat betekende dat het een tamelijk fysieke, maar uiterst attractieve wedstrijd was met de thuisclub als winnaar.
De Wâlden blijft op koers met winst op Quick

Beide ploegen hadden de eerste beide wedstrijden van de nog prille zaalcompetitie gewonnen en dus ging het erom wie op koers bleef en wie voorlopig zou moeten afhaken, De Wâlden of Quick. Coach Popke Wijma heeft van de ploeg uit Oudega een team gemaakt waarvan het lastig is te winnen. Wat dat betreft viel het duel zaterdagavond in sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk een beetje tegen, want geen enkele keer na 3-3 konden de gasten naast de thuisclub komen, wat ze ook probeerden. De Wâlden was de betere ploeg, speelde een hoger baltempo en was met soms fraaie combinaties het team dat domineerde. Quick moest het hebben van hard werken en strijd leveren en dat deden de Aldegeasters dan ook met overtuiging, maar het was tegen het af en toe ontketende De Wâlden niet genoeg en bovendien misten de gasten in de korfzone te veel de laatste scherpte in hun schoten. Coach Popke Wijma verhief zich met enige regelmaat van de bank om zijn ploeg te wijzen op hun tekortkomingen, maar ook hij moest toezien hoe Quick in feite geen enkel moment in de wedstrijd uitzicht kreeg op meer dan de nederlaag die er tenslotte op het scorebord verscheen: 27-22. Het was geen kansloze nederlaag voor ploeg uit Oudega, maar meer zat er ook niet in. Al met al was het een uiterst amusante wedstrijd om naar te kijken, ook al omdat teams er vol in gingen en elkaar fysiek zeker niet spaarden. Een pittig potje korfbal waarbij van alles te genieten viel met voor het enthousiaste thuispubliek als bonus dat ze hun favorieten zagen winnen. Scheidsrechter Bruining had het niet gemakkelijk, hij kreeg nogal wat kritiek te verduren en een klein beetje riep hij dat ook over zichzelf af door zo nu en dan een paar niet altijd even logische beslissingen te nemen. Dan stond op sommige momenten de hele kluit plotseling stil en keek iedereen vragend naar de ref. Zo van: 'wat is der oan 'e hân'. Maar hij zorgde er anderzijds wel voor dat de emoties niet de overhand kregen op de momenten dat het spannend dreigde te worden. De Wâlden won terecht en verdiend en mag zich nu koploper noemen, Quick moet proberen de opgelopen schade in de komende wedstrijden weg te masseren.

Als ik in De Hege Wâlden arriveer is de wedstrijd tussen De Wâlden 2 en Amicitia 2 uit Vriezenveen nog in volle hevigheid bezig. De slotfase is spannend en hectisch en de scheidsrechter van dienst heeft het niet gemakkelijk, ook tegen hem wordt stevig aangepraat. Ik vraag mij af of dat altijd wel getolereerd moet worden, ik zou mij als scheids doodergeren aan al dat geneuzel. Maar misschien schrijf ik daarom stukjes en loop ik niet met een fluitje in de mond wedstrijden te leiden. Hoe dan ook, De Wâlden 2 wint nipt en voor Amicitia rest een lange terugreis naar Vriezenveen.

bal
Het is Hessel Kinderman die het bal opent in de eerste minuut, maar het antwoord van Quick laat niet lang op zich wachten, exact twintig seconden later is het alweer gelijk: 1-1. Een lekker begin, het wekt verwachtingen en die worden ook waargemaakt. Bareld Bos en Renske Jager maken er 3-1 van , maar binnen twee minuten is Quick alweer langzij. Die Renske Jager ontpopt zich steeds meer tot een uiterst nuttige kracht binnen het team van Sake Koelma, ze is zo'n speelster die je niet hoort, die je niet betrapt op gekke dingen, maar die onder de korf ontzettend veel werk opknapt. Als ze er niet is, mis je haar pas, ik hou wel van zulke types, ze zijn goud waard voor een team, want ze hebben een onverwoestbare wedstrijdmentaliteit en ze zijn niet met zichzelf, maar met het team bezig.

klasse
Aan pure klasse komt De Wâlden overigens ook niet te kort, de uiterst geroutineerde Johan Linthof bepaalt nog steeds een groot gedeelte van de acties in zijn team en daarnaast zijn Hessel Kinderman en Bareld Bos twee talenten die kunnen uitgroeien tot onmisbare pionnen bij de Trynwâldsters. Die fase van aanstormend talent heeft Matthijs Hooghiemstra al achter zich gelaten, hij is een vaste waarde. De Wâlden moet het vanavond doen zonder Sjieuwke van der Veen, zij zit met een pijnlijk bovenbeen op de bank. Ook zo iemand die je er graag bij wilt hebben, haar inzet grenst af en toe aan fanatisme, maar als ze op dreef is, zijn er weinig tegenstanders die haar kunnen stoppen als ze op weg gaat naar de korf, liefst buitenom, het is een van haar typerende acties. En als ze op schot is, vliegt de ene na de andere bal door de korf.

marge
Na die 3-3 wordt het 4-3 door een benutte strafworp van Bareld Bos en na een prachtige one hander van Quick (4-4) zorgt Johan Linthof voor 5-4. De tweepunts-marge ontstaat door een treffer van Nynke Venema, maar met 6-5 houden de gasten aansluiting. Matthijs Hooghiemstra en Johan Linthof slaan een gaatje naar 8-5, maar ook nu komt Quick goed terug: 8-7. Er is dus, mag je concluderen, nog niets beslist in dit duel, al is het wel telkens De Wâlden dat het initiatief heeft in de score. Matthijs Hooghiemstra heeft voor 9-7 gezorgd als Quick een strafworp mist.

beslissing
Eigenlijk, dan kan je alleen maar achteraf constateren, valt de beslissing in deze wedstrijd in de slotfase van de eerste helft. Nynke Venema en Bareld Bos tillen de stand naar 11-8, dan komt Quick terug naar 11-9, maakt opnieuw Nynke Venema er 12-9 van en na de 13-10 van Matthijs Hooghiemstra zijn het opnieuw Bareld Bos en Nynke Venema die er voor zorgen dat De Wâlden met een toch wel behoorlijk en dus rustgevende marge aan de thee kan: 15-10.

tweede helft
Het is Quick dat dit tweede bedrijf opent (15-11), maar daarna drukt De Wâlden door naar 18-11 middels twee benutte strafworpen van Bareld Bos en een treffer van Johan Linthof. En dan begint het er voor de gasten somber uit te zien: een gat van zeven treffers maak je niet zo gemakkelijk dicht, de enige remedie is zelf doorgaan met scoren en zorgen dat de tegenstander stilvalt. Maar dat is deze zaterdagavond in De Hege Wâlden geen optie. De Wâlden valt niet stil en als dat gevaar zou dreigen, dan is daar altijd Sake Koelma die zich nog nauwelijks langs de lijn heeft gemeld, een teken dat het goed gaat. Het wordt 20-15 door Nynke Koster en Johan Linthof en het is voor de thuisclub nu eigenlijk alleen nog zaak om 'de kop derby te hâlden'. Op 24-15, treffers van Nynke Koster, Hessel Kinderman, nogmaals Hessel Kinderman en Bareld Bos, is de marge opgelopen tot negen punten en is de wedstrijd definitief gespeeld. Na de 25-16 van Johan Linthof is het even Quick-time, de gasten komen zelfs terug tot 25-21 als De Wâlden even de concentratie laat verslappen, tot ergernis van Sake Koelma. De 26-21 van Nynke Koster brengt de thuisclub weer bij de les. Het wordt volgens mij 26-22, maar het scorebord zegt 27-22. Ik ben dus blijkbaar toch even meegezogen in de concentratiedip van De Trynwâldsters... Lekkere wedstrijd, veel doelpunten, twee prima ploegen met de thuisclub als terechte winnaar. En: koffie in de pauze!

Binne Kramer

{gallery}Luc/korfbal2711{/gallery}

 

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie