16
do, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
DRACHTEN - De uiteindelijke zege van Drachten werd zaterdagavond in het duel met De Wialden uitgedrukt in een 27-23 eindstand. Dat leek te duiden op een uiterst spannende wedstrijd, maar de werkelijkheid was anders. Na de 2-2 in het begin hadden de Trynwâldsters in feite geen moment uitzicht op meer dan die reguliere nederlaag. De thuisclub nam het initiatief in de score en stond dat ook niet meer af. Saillant detail: in de slotminuut vielen nog even vier treffers!


De Wâlden laat het in de beginfase afweten
Het was zoals een teleurgestelde, maar realistische Johan Linthof het na afloop verwoordde: "Wy ha it yn it begjin lizze litten, doe wiene wy net skerp genôch en boppedat makken wy fiersten te min goals. It wie eins hiel teloarstellend, wy, ik yn elts gefal, hiene ús der hiel wat oars fan foarsteld. Dêr kaam noch by dat wy Bareld Bos tige misten, dy siet skorst oan 'e kant. Net dat dat no de oarsaak wie fan it ferlies, mar it hie fêst skild, Bareld is een fêste waarde en dat hie tsjin dit Drachten ús yn elts gefal helpe kinnen. Wat ek net holp wie it dochs wol wat warrige fluitsjen fan de skiedsrjochter. Mar nochris, dêrtroch hawwe wy net ferlern, dat wie ús eigen skuld." En daarmee schetste hij een prima beeld van dit duel, hoeveel moeite hij ook had met de nederlaag. Wie ook niet blij was, was coach Sake Koelma, hij zag zijn team ploeteren en tobben en probeerde met alle mogelijke middelen de ploeg weer in de bijna gebruikelijke flow te krijgen. Maar dat lukte niet echt, De Wâlden werd niet afgedroogd, niet weggespeeld, het was geen onvervalste veegpartij, maar de Trynwâldsters kregen simpelweg geen grip op het spel van de tegenstander en toen ze dat wel kregen was het al te laat. Met name in de eerste helft domineerde de thuisclub en de 13-7 ruststand was wat dat betreft illustratief. Maar een in vorm verkerend De Wâlden had toen nog wel degelijk de wedstrijd kunnen laten kantelen. Maar het ontbrak de gasten zaterdagavond aan scherpte, aan de ultieme fighting spirit en soms ook aan het beroemde 'Quentchen Glück' dat nodig was om het duel een ander aanzien te geven.

lastig
Als ik de sporthal in Drachten binnenkom, zijn de beide ploegen, Drachten en De Wâlden al druk bezig zich warm te lopen. Ik heb het eerst even druk met handjes schudden, lok en seine, u kent dat wel, want hier lopen nogal wat 'oude' kennissen rond uit vroeger tijden toen ik hier heel regelmatig kwam. De tribune is redelijk bezet, met helemaal links een 'apart' uitvak waar de Trynwâldsters bij elkaar zitten. Die afscheiding zal op eigen initiatief zijn vermoed ik, de animositeit bij deze beide supportersgroepen is niet van dien aard dat er beveiliging en stewards aan te pas moeten komen. De collega van Actief had ik hier al verwacht en inderdaad, Jelle zit recht tegenover mij. Ik heb een plek naast de jurytafel zodat ik beide vakken kan 'coveren'. Prima stek, ware het niet dat je van hier de ladyspeaker niet of nauwelijks kunt verstaan. Niet erg voor de spelersnamen van De Wâlden, die ken ik allemaal wel, wel hinderlijk voor die van de thuisclub, die kende ik vroeger ook allemaal, maar nu niet meer, het is een hele nieuwe generatie. 

stroef
Als scheidsrechter Benedictus, 'what's in a name' zou Shakespeare zeggen, de wedstrijd op gang heeft gefloten ontwikkelt zich een wedstrijd waarin de thuisclub meteen het initiatief pakt. Dat resulteert vooralsnog niet in doelpunten, want het duurt tot de achtste minuut eer Drachten op voorsprong komt middels een strafworp: 1-0. En daarna moeten we op de volgende treffer weer vijf minuten wachten, dan is het opnieuw Drachten dat scoort: 2-0. Als we halverwege deze eerste helft zijn staat er een tamelijk magere 2-2 op het scorebord door twee treffers van Nynke Venema. Dan pas komt er schot in de productie, want binnen één minuut staat het 5-3 en als de thuisclub er nog geen minuut later 6-3 van maakt, lijkt dat al een klein beetje op een 'Vorentscheidung'. Zeker gezien het feit dat De Wâlden niet lekker in de wedstrijd zit, de Trynwâldsters lopen achter de feiten aan en Drachten lijkt ook qua score in een flow te komen, de luide ondersteuning van het thuispubliek zal daar zeker aan meehelpen. 

moeilijk
De gasten hebben het moeilijk, ze komen maar moeizaam tot goede kansen en de schutterij met als exponenten Johan Linthof bij de mannen en Sjieuwke van der Veen bij de vrouwen, laten het vooralsnog afweten, Rinske Jager is na Nynke Venema voorlopig de enige die de korf kan vinden. Met nog tien minuten op de klok kan Johan Linthof pas zijn eerste treffer laten aantekenen en dat is voor zijn doen erg mager: 7-4. Drachten loopt daarna binnen twee minuten uit naar 11-5 en dan ziet het er voor de gasten somber uit. Sjieuwke van der Veen maakt er 11-6 van, maar Hessel Kinderman laat een grote kans liggen door strafworp te missen. Het is allemaal tekenend voor het feit dat De Wâlden gewoon niet soepel draait, de ploeg kan zijn gebruikelijke vorm niet vinden en Drachten profiteert daar gretig van. De ruststand wordt bepaald op 13-7 en vlak daarvoor heeft coach Sake Koelma van De Wâlden ingegrepen door Bryan Juckers te vervangen door Rienk van der Meer. Dat wordt een hele goede korfballer, die Rienk van der Meer, maar hij mist logischerwijze nog de ervaring en dat beetje extra fysieke hardheid voor dit niveau. En bovendien treft hij het niet dat hij moet invallen in een team dat niet draait en dat het uiterst lastig heeft tegen een ontketend Drachten. 

tweede helft
Die 13-7 is een forse kloof, maar nog niet onoverbrugbaar, als De Wâlden erin slaagt zich in de wedstrijd te knokken, is er nog van alles mogelijk, maar voorlopig is het Drachten dat de lakens heeft uitgedeeld. Deze tweede episode begint overigens hoopvol voor de ploeg uit Oentsjerk, het is Sjieuwke van der Veen die De Wâlden weer een beetje dichterbij brengt: 13-8. Maar het schiet niet op als Drachten meteen antwoordt: 14-8. Rinske Jager maakt er 14-9 van, maar ook nu heeft Drachten het antwoord in huis: 15-9. Matthijs Hooghiemstra, ook een van die schutters bij wie het vooralsnog vaak net-niet is geweest deze wedstrijd, maakt er 15-10 van, maar op 17-10 is de marge zeven treffers. En dat betekent dat het nu toch voor De Wâlden wel op een mission impossible  gaat lijken. Zeker als Drachten middels een benutte strafworp op 18-10 komt. Twee treffers van Marije Jager brengen weer wat hoop in de Trynwâldster gelederen, maar voorlopig zijn dat druppels op een gloeiende plaat. Want Drachten heeft de smaak te pakken, de ploeg en de supporters begrijpen dat hier vanavond twee punten klaar liggen. Langs de kant probeert Sake Koelma van alles om zijn ploeg op het rechte spoor te krijgen en als middel gebruikt hij nogal wat verbaal geweld tegen scheidsrechter Benedictus. Die gaat daar wijselijk niet op in, maar daar is het de Trynwâldster coach ook niet om te doen vermoed ik, hij wil zijn ploeg op scherp zetten, een scherpte die zijn team merendeels ontbeert tot nu toe.

initiatief
Of het daaraan ligt is niet te achterhalen, feit is wel dat het vanaf halverwege deze tweede helft wel een echte wedstrijd wordt, veel meer dan in de tweede helft. Met 17 minuten op de klok wordt het 19-12 en lijkt het game over. Maar vanaf dat moment vallen er nog wel even 21(!) doelpunten, ten teken dat het nog niet gedaan is.

slotfase
Die slotfase wordt eigenlijk ingeluid als de klok op 12 minuten en de teller op 21-14 staat. Dan lijkt de wedstrijd over en uit, Drachten staat zo ruim voor dat het vrijwel onmogelijk lijkt dat ze dit duel nog uit handen zullen geven. Maar het siert beide ploegen dat ze geen moment verslappen en 'het verder wel geloven'. Integendeel, die slotfase is om duimen en vingers bij af te likken. De doelpunten vallen als rijpe appelen en voor het publiek valt er van alles te zien en te genieten. Met name de absolute slotfase is attractief, in de laatste zes minuten speeltijd kan ik de doelpunten maar nauwelijks bijhouden. Hessel Kinderman benut een strafworp en maakt er 23-17 van en de 24-18 komt op naam van Sjieuwke van der Veen. En in die laatste drie minuten valt de ene na de andere treffer door de korf. Nynke Venema is goed voor de 25-19, Matthijs Hooghiemstra maakt er 26-20 van en als Johan Linthof de twintig volmaakt voor zijn ploeg is het verschil nog maar vijf treffers. Maar de tijd tikt duidelijk in het voordeel van de thuisclub en die 25-20 lijkt de eindstand te worden, want de laatste minuut is dan ingegaan. Maar in die ene minuut, die overigens zoals gebruikelijk aanzienlijk langer duurt dan zestig reguliere seconden, wordt de eindstand alsnog behoorlijk opgeschroefd naar 27-23, met Trynwâldster treffers van Johan Linthof, Marije Jager en Matthijs Hooghiemstra. En die 27-23 geeft enerzijds aan dat de gasten het er niet bij hebben laten zitten toen ze schijnbaar op een hopeloze achterstand werden gezet en anderzijds dat Drachten geen moment echt in de problemen is geweest. De zege voor de thuisclub is dan ook onomstreden, Drachten was feller, geëngageerder, agressiever en kon bovendien bogen op een beter schotpercentage. De Wâlden verloor de wedstrijd al in de eerste helft, de tweede was veel meer gelijkopgaand, maar zicht op meer dan de toch wel onverwachte nederlaag, zat er voor de gasten niet in. Na afloop discussiëren Sake Koelma en scheidsrechter Benedictus nog even 'yngeand' over het fluitbeleid van de arbiter. Ze zullen het niet eens worden vrees ik, maar bloed vloeit daar verder niet uit. Het was zoals Johan Linthof het nabeschouwde: "It is ús eigen skuld, wy hawwe it lizze litten." 

Binne Kramer

{gallery}Syta/walden9118{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie