15
wo, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
SURHUISTERVEEN - De Wâlden A 2 begon slap tegen het juist super gemotiveerde DTS A1 uit Surhuizum en in feite kostte dat de Trynwâldsters meteen de wedstrijd. De gasten uit Oentsjerk probeerden het wel, pakten ook wel degelijk hun deel van het initiatief in handen, maar het was allemaal niet genoeg en sowieso veel te laat. Tel daarbij op dat De Wâlden wel érg veel kansen nodig had om tot scoren te komen en de uiteindelijke nederlaag van 18-9 is verklaard.


"Net wer komme."
Dat was het commentaar van De Wâlden A2 coach, een van de beide coaches, Bareld Bos, na afloop van de wedstrijd van zijn team tegen DTS A1 uit Surhuizum. Die opmerking was aan mij gericht, en omdat Bareld een uiterst vriendelijke jongen is, lichtte hij die wat klantonvriendelijke opmerking uiteraard even toe. "Sawat yn alle wedstriden goaie se der in stik as twintich yn, en no asto der in kear bist, mar in hantsjefol." Hij was er duidelijk ook niet gelukkig mee, maar verder dan 'wy skeaten as kranten', kwam hij niet. Het legde wel de vinger op de zere plek: De Wâlden schoot bijzonder onzuiver, er waren aanvallen bij waar geen van de tien(!) pogingen een treffer opleverde. Bareld Bos: "Ja, en dan winst gjin wedstriden." Een waarheid als een kudde koeien. En hij had er aan toe kunnen voegen: "Ast sa slap begjinst, ferliest de wedstriid fuortdaliks al." Dat laatste sloeg met name op het feit dat DTS meteen vol gas gaf nadat de scheidsrechter voor het begin had gefloten. En dat leverde meteen, al na zes minuten, een 4-0 score op. Eigenlijk kon je na afloop concluderen dat de Trynwâldster jongelui zichzelf al meteen de das omdeden. Dat was eigenlijk geheel onnodig, DTS was zonder meer de betere ploeg, maar ze kregen ook alle gelegenheid om De Wâlden onder de duim te houden. Toen het bij rust 13-4 stond leek De Wâlden 'heading for disaster', koerste de ploeg van het coach-duel Bareld Bos en Sjieuwke van der Veen af op een desastreuze oorwassing. In de tweede helft herpakten de gasten zich wel gedeeltelijk, maar dat was bij lange na niet genoeg om de duidelijke en toch redelijke forse nederlaag af te wenden.

zwak
Als de scheidsrechter van dienst voor het begin heeft gefloten wordt al snel duidelijk hoe de hazen zullen lopen in de Surventohal in Surhuisterveen waar DTS A1 uit Surhuizum en De Wâlden A2 elkaar ontmoeten. Het is de thuisclub die er geen gras over laat groeien en meteen de ambities duidelijk maakt. Binnen een paar minuten staat DTS op 2-0, ondanks het feit dat de thuisclub het zich veroorlooft om een strafworp te missen. Twee minuten later is het al 4-0 zonder dat De Wâlden iets essentieels heeft kunnen terugdoen. We zijn zeven minuten onderweg eer de Trynwâldsters hun eerste treffer kunnen laten optekenen: 4-1. DTS is scherper dan een zwak startend De Wâlden, feller ook en overall beter. 

moeite
Waar de thuisclub tamelijk makkelijk de ballen door de korf ziet rollen, daar moet De Wâlden ettelijke keren schieten om de korf überhaupt te raken. Er gaat veel mis bij de gasten, vele passes worden door het alert verdedigende DTS onderschept nog voor ze ook maar in de buurt van de korfzone komen. De Wâlden, met andere woorden, moet onevenredig veel moeite om te scoren en de ruststand spreekt wat dat betreft boekdelen. Vier treffers in één helft voor een A-juniorenploeg is veel te weinig, zeker tegen een fris van de lever spelende ploeg als DTS. Aan kwaliteit ontbreekt het bij de Trynwâldsters zeker niet, met name de dames zijn zonder meer opgewassen tegen hun directe tegenstanders maar het foutenpercentage van de hele ploeg ligt veel te hoog. Die ruststand wordt bepaald op 13-4 en eigenlijk moet je dan al concluderen dat DTS een gewonnen koers loopt. Ik zie De Wâlden vooralsnog niet in staat en bij machte om dit duel nog in een andere plooi te leggen, daarvoor zullen ze toch uit het bekende andere vaatje moeten tappen. 

tweede helft
De tweede helft brengt inderdaad meer strijd, meer evenwicht ook, maar de voordelige marge voor DTS is dermate groot, dat het voor De Wâlden vrijwel onmogelijk is om er meer uit te slepen dan de dreigende nederlaag. Dat gebeurt dan ook niet, enerzijds omdat DTS minder scoort omdat De Wâlden beter, lees: scherper verdedigt dan in de eerste helft, anderzijds omdat de thuisclub toch, onbewust 'moai grif' alvast een beetje gaat rusten op de lauweren die in het verschiet liggen. Een heikele zaak, dat premature rusten op nog niet verdiende lauweren, maar deze keer vloeit er geen bloed uit. De Wâlden slaagt er wel in het toch wel geschonden blazoen weer wat op te poetsen, maar de nederlaag is niettemin onafwendbaar. Het enige effect van de gedeeltelijke revival van de gasten is, dat het nu in ieder geval qua korfbal een echte wedstrijd wordt, zolang je maar niet naar het scorebord hoeft te kijken. Want daar staat na 60 minuten een niet mis te verstane 18-9 overwinning op voor De Tûke Sjitters', DTS dus. En op die nederlaag, noch op de hoogt ervan, is in feite ook maar iets af te dingen. De thuisclub was beter, had met name een betere spelopvatting en, niet onbelangrijk in een wedstrijd waarin het aantal treffers nu eenmaal het verschil maakt, DTS schoot een stuk beter. 

Binne Kramer

{gallery}Syta/dts9118{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie