15
wo, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
OENTSJERK - Vervelen hoefden de toeschouwers bij De Wâlden tegen De Parabool zich zaterdagavond zeker niet in sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk. Immers, er vielen liefst 59 treffers in deze wedstrijd waarvan de thuisclub er 32 en de gasten er 27 voor hun rekening namen. Bijna één per minuut derhalve en dus mocht je spreken van een attractief en redelijk spannend duel. De zege voor De Wâlden was terecht, de Trynwâldsters waren uiteindelijk toch de betere ploeg.


De Wâlden wint in attractief duel van de Parabool
Gezien de ranglijst was De Wâlden zaterdagavond in feite wel min of meer verplicht om van het lager geplaatste De Parabool uit Groningen te winnen, maar dat soort bespiegelingen vooraf wil nog wel eens averechts uitpakken: wij een slechte dag, zij een hele goeie, zoiets. Dat leek zaterdag voor een volle Hege Wâlden even aan de orde, toen de gasten uit Groningen na 2-2 en 3-3 uitliepen naar 3-5. De Trynwâldsters raapten de handschoen op, schakelden over op een hoger tempo, maakten gelijk en liepen daarna uit naar een toch wel redelijk rustgevende 19-13 bij de rust. En eigenlijk was toen al wel duidelijk, onvoorziene omstandigheden daargelaten, dat dit duel qua winst of verlies wel beslist was. De Parabool bleef overigens behoorlijk mee scoren in die tweede helft en een walk over was het zeker niet, de uiteindelijke 32-27 was wat dat betreft illustratief. De Wâlden moest het doen zonder sterkhouder en topschutter Johan Linthof, hij zat met een geblesseerde schouder aan de kant. Zijn vervanger was Rienk van der Meer en waar hij in de invalbeurt tegen Drachten, een paar weken geleden, nogal wat moeite had om zich 'in de wedstrijd te spelen', daar wierp hij zich nu op als een van de beste schutters met een keurig totaal van acht doelpunten. Hij was na afloop dan ook een tevreden man, al bleef hij in zijn bescheiden rol: "It kin altyd noch better fansels." Uiteraard, maar hij lijkt voorbestemd om een vaste waarde te worden bij de Trynwâldsters, hij heeft daartoe eigenlijk alles mee. Hij is lang, sterk, atletisch en hij heeft een prima schot. Om Johan Linthof te evenaren heeft hij tijd, lees: ervaring, nodig, maar dat komt wel als de voortekenen niet bedriegen.

vol
Zoals gebruikelijk hier in Oentsjerk, is sporthal De Hege Wâlden vol, veel thuissupporters natuurlijk, maar toch ook  een behoorlijk contingent Parabooladepten, duidelijk herkenbaar aan hun luidkeelse aanmoedigingen. Een tikje studentikoos, maar het is dan ook een studentenclub. De Trynwâldsters kijken het allemaal met een welwillende glimlach aan. Het zorgt in elk geval voor een prima sfeertje. Ik was hier vanmiddag ook al, om de beloften van De Wâlden te zien winnen van De Granaet uit Dokkum. (zie voor een verslag asap elders op deze site) De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Treep, ik ken hem niet, maar hij doet het prima, de ploegen maken het hem ook niet echt lastig. Maar hij heeft er goed het oog in en de wind onder, geen flauwe kul, geen fratsen, dat is zo ongeveer zijn stijl. 

begin
De openingstreffer komt van Nynke Venema en daar hoeven we niet lang op te wachten: na 100 seconden is de voorsprong van De Wâlden een feit. Die Nynke Venema trouwens speelt een prima wedstrijd, ze wint de meeste persoonlijke duels, is constant aanspeelbaar en pikt haar doelpunten met enige regelmaat mee. Nog in dezelfde minuut maakt De Parabool gelijk vanaf de stip: 1-1. De 2-1 komt op naam van Sjieuwke van der Veen, maar ook die voorsprong houdt niet lang stand: 2-2. Het is opnieuw Nynke Venema die de thuisclub aan de leiding helpt, maar ook dat duurt niet lang, ten teken dat beide ploegen elkaar weinig ontlopen in korfballend vermogen en ook niet qua score. Het wordt even wat anders als de gasten met 3-5 een gaatje slaan en coach Sake Koelma, even daarvoor nog voor zijn doen ontspannen achterover leunend op de bank, rechtop gaat zitten. Hij bespeurt onraad en vraagt zich af of hij verbaal in moet grijpen. Dat doet hij niet en hij krijgt gelijk, want op 5-5, treffers van Nynke Venema met een schoonheid van een doorloopbal en Rinske Jager, is het cijfermatige evenwicht hersteld. Als Nynke Koster er 6-5 van maakt, verwacht eigenlijk iedereen dat dat het begin inluidt van een onvervalste uitlooppoging, maar daar moeten ze nog even op wachten. Het wordt eerst nog 6-6, maar dan is het Rienk van der Meer die orde op zaken stelt met een heerlijk 'Doppelpack' binnen de minuut: 8-6. De Wâlden heeft het heft in handen genomen en dat is aan de score te zien, binnen een paar minuten tillen Sjieuwke van der Veen, Matthijs Hooghiemstra en Rinske Jager de stand naar 11-6 en dan is het eerste serieuze gat van deze wedstrijd geslagen. Aan het wedstrijdbeeld verandert overigens niet veel, beide ploegen gaan er voluit voor, het enige verschil ligt daarin dat de thuisclub zijn treffers wat gemakkelijker scoort. Op 13-9, Trynwâldster doelpunten van Sjieuwke van der Veen en Rienk van der Meer, is het gat nog altijd vier treffers en als Matthijs Hooghiemstra en Bareld Bos, uit een strafworp, er 15-9 van maken, lijkt De Wâlden de slag te hebben gewonnen. Nog niet de oorlog, want we zijn nog niet eens aan de pauze toe. Die komt met 19-13, als beide ploegen er nog een forse handvol doelpunten in gooien. En opnieuw heeft Rienk van der Meer daar een substantieel aandeel in.

tweede helft
Een gat van zes treffers aan het eind van de eerste helft, dat moet kunnen zou je geneigd zijn te denken, maar in zaalkorfbal kan het snel gaan, 'iis is sa mar ek wer wetter' zingt troubadour Gurbe Douwstra niet voor niets. Maar als Rienk van der Meer en Hessel Kinderman en vlot 21-13 van maken lijkt dit duel toch echt beslist. Maar het siert de gasten uit Groningen dat ze het hoofd niet in de schoot leggen, dan wel bij de pakken gaan neerzitten. Ze blijven qua score meedoen, al hebben ze nooit de illusie dat ze deze wedstrijd nog kunnen doen kantelen. Hoewel, op 22-18 is het gat geslonken tot vier doelpunten en die zijn zó gemaakt. Mits de tegenstander niet scoort natuurlijk en dat is nu juist het probleem voor de gasten. Dat doet De Wâlden dus wél. Rienk van der Meer en Hessel Kinderman zorgen ervoor dat de marge weer een half dozijn is: 24-18. Maar, we zijn pas op de helft van dit tweede bedrijf en dus kan er nog van alles gebeuren. Matthijs Hooghiemstra is goed voor 26-18 met twee doelpunten op rij en als Hessel Kinderman er vanaf de stip 27-18 van maakt en Nynke Venema het tijd vindt worden ook haar aandeel in de score weer nieuw leven in te blazen, staat er 28-18 op het scorebord dat aangeeft dat er nog dik tien minuten te gaan zijn. Opmerkelijk, maar je ziet het wel vaker als een duel in z'n definitieve plooi is gelegd, is dat beide ploegen die slotfase opfleuren met nog maar liefst 13(!) treffers. Daar zit opnieuw een duo bij van Matthijs Hooghiemstra die even later wordt gewisseld voor Bryan Juckers. Het wordt uiteindelijk 32-27 waarmee duidelijk wordt dat De Wâlden de zege zeker niet gestolen heeft, maar ook dat de gasten tot aan het laatste fluitsignaal alles uit de kast hebben gehaald. Immers, met 27 treffers win je op dit niveau de meeste wedstrijden. Vanavond dus niet, simpel omdat de thuisclub beter was en een hoger schotpercentage haalde. 

Binne Kramer

{gallery}Syta/parabool23118{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie