×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
OENTSJERK - De Wâlden A1, zeg maar het beloftenteam van de Trynwâldster korfbalclub, had zaterdagmiddag in de eigen sporthal De Hege Wâlden de nodige moeite met tegenstander De Granaet uit Dokkum. Dat had met name te maken met het feit dat de thuisclub in de eerste helft verzuimde een substantieel gat te slaan en dat betekende dat de gasten steeds qua score bij konden blijven. Pas in het tweede deel van de tweede helft kon De Wâlden 'dien wurk meitsje'.

De Wâlden A1wint van De Granaet A1
De zege die de A1- junioren, zeg maar de beloften van De Wâlden zaterdagmiddag behaalden op De Granaet uit Dokkum was terecht, maar hij kwam zeker niet zonder slag of stoot tot stand. De Granaet bleek een ploeg van formaat en dat betekende dat De Wâlden alles uit de kast moest halen om te winnen. Dat lukte dus en dat was met name te danken aan het feit dat de thuisclub de kansen beter benutte dan de Dokkumers. Het waren de gasten die het best begonnen aan dit duel dat onder leiding stond van scheidsrechter Bryan Juckers. Hij deed dat prima, al kreeg hij ook nogal wat kritiek over zich heen vanaf de kant. Voor de goede orde, hij was een zogenaamde clubscheidsrechter die was ingezet omdat er geen onafhankelijke fluitist beschikbaar was. Terug naar de wedstrijd. Het was De Granaet dat op 0-2 kwam in die openingsminuten waarin de thuisclub een strafworp miste. Na de aansluitingstreffer was het opnieuw De Granaet dat scoorde( 1-3), maar toen er tien minuten gespeeld waren, was het gelijk: 3-3. Alleen op 5-5 kwamen de gasten nog een keer naast de Trynwâldsters, maar dat was in deze eerste helft ook meteen de laatste keer. Bij rust was het 10-8 en was er dus nog van alles mogelijk en ook in de tweede helft bleef het beeld van twee tegen elkaar opgewassen teams vrijwel compleet in stand. Halverwege dit tweede bedrijf was de stand 12-12 en was het even spannend. De vraag was toen wie het beste eindschot had. Dat was de thuisclub die vijf treffers op rij dit duel in eigen voordeel besliste.

publiek
Er is toch nog, ondanks het wat vroege middaguur, de wedstrijd staat gepland voor kwart over twee, redelijk veel publiek komen kijken naar deze episode uit de korfbalcineac die in sporthal De Hege Wâlden wordt opgevoerd. Vanavond kom ik nog een keer kijken, want dan speelt het eerste team van De Wâlden tegen De Parabool uit Groningen. Saillant detail: ik word als ik binnenkom geconfronteerd met de vraag waar ik gisteravond was. Vrijdagavond dus en toen zat ik thuis te kijken naar Gijp en co. Ik word uit de droom geholpen: gisteravond is het eerste team van De Wâlden in de Westereen uitgeroepen tot sportploeg van Noordoost Friesland. Op mijn vraag wie de nominatie had gedaan bleef het even stil: "Wy tochten datsto dat dien hiest, oare ferslachjouwers sjogge wy hjir komselden." Niet dus, ik wist van niks en achteraf vind ik dat toch wel een beetje raar. Maar: "In priis is een priis en soks moatte jo fiere, safolle prizen binne der ommers net te winnen." Maar dan is het tijd om aan de wedstrijd tussen De Wâlden en De Granaet te beginnen. Zoals al gememoreerd is het De Granaet dat de beste start heeft: 0-2. De Wâlden moet blijkbaar even op gang komen, tot ergernis van coach Jan Heeg die naast mij zit. Hij spoort zijn pupillen aan om scherper te verdedigen en de eigen kansen beter af te maken. Zijn korte tirade heeft blijkbaar heeft blijkbaar effect, want op 3-3 heeft de thuisclub de schade hersteld. Als De Wâlden op 5-3 komt, lijkt dat de opmaat voor een grotere voorsprong, maar daar denken de gasten anders over. Ze komen terug tot 5-5 en het is maar goed dat het in dezelfde minuut 6-5 wordt, want De Wâlden wankelt even. Tot aan de rust houdt de thuisclub daarna de voorsprong vast die op 10-6 maximaal is. Als scheidsrechter Bryan Juckers voor de rust fluit, is het 10-8 en dat betekent dat het voor de gasten wel degelijk speelbaar is.

tweede helft
In de pauze hoor ik vanaf de tribune mijn naam roepen: "Binne, kofje?" Ik steek mijn duim op, ja, lekker. "Swart mei in leppeltsje hè?" Twee duimen! Zo gaat dat hier en ik ben er blij mee. Maar we gaan verder voor de tweede helft en het is net als in de eerste, De Granaet dat het eerste scoort: 10-9. Als De Wâlden er 12-10 van maakt lijkt dat opnieuw perspectieven te openen voor het zeker stellen van de overwinning, maar de Dokkumers zijn zicht- en hoorbaar niet van plan om zich nu al bij de feiten neer te leggen. En dat levert even later wel degelijk de gelijkmaker op: 12-12. "Belangryk no", roept coach Heeg zijn ploeg toe, want die aarzelt opnieuw even. En opnieuw hebben de aanmoedigingen effect, want het is De Wâlden dat nu de wedstrijd definitief in handen neemt. In het laatste kleine kwartier van de wedstrijd slaagt De Wâlden er in nog vijf keer te scoren en omdat De Granaet daar maar één treffer tegenover kan stellen, wint de thuisclub alsnog redelijk ruim met 17-13. Dat lijkt op een redelijk eenvoudige zege, maar daar was dus geen sprake van. Verdiend was de overwinning wel, want over het geheel genomen was de thuisclub ietsje beter dan de gasten. En... ze maakten meer doelpunten en het gaat, zoals bekend, ook in korfbal om het getal onder de streep. Niet dan? Nou dan!