15
wo, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
OENTSJERK - Voor de objectieve toeschouwer was er zaterdagavond heel wat te genieten in sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk. Voor de supporters van thuisclub De Wâlden was dat op zijn zachtst gezegd iets minder het geval. Want de Trynwâldster korfbaltrots kreeg alle hoeken van de sporthal te zien in het duel met koploper Heerenveen. De Wâlden kwam scherpte, daad-duel- en schotkracht te kort tegen de fusieclub uit Heerenveen. Het werd uiteindelijk 17-32.


De Wâlden geklopt op kwaliteit 
Na het onnodige verlies van vorige week tegen Quick uit Oudega, stond De Wâlden zaterdagavond voor eigen publiek voor de niet geringe taak dat verlies weg te poetsen middels een zege op de vrijwel onaantastbare koploper Heerenveen. Die taak was, zo bleek eigenlijk al in de openingsfase van dit duel, een te zware opdracht voor de ploeg van coach Sake Koelma. De gasten namen meteen het heft in handen en dat zouden ze in het verloop van de wedstrijd ook niet meer afstaan. Met andere woorden, op geen enkel moment had De Wâlden ook maar enig uitzicht op een beter resultaat dan een dikke nederlaag. In feite domineerden de gasten niet alleen, ze excelleerden bij  fases ook, en dus was het voor de schaarse objectieve toeschouwers wel degelijk een buitengewoon attractief duel. De wedstrijd moest het duidelijk niet van de spanning hebben, die ontbrak te enen male, maar omdat beide ploegen er vol voor gingen, lag de amusementswaarde toch behoorlijk hoog. De meegereisde Heerenveen-supporters zullen aan deze avond in Oentsjerk beduidend meer 'nocht en wille' hebben ontleend dan de thuissupporters, maar dat had uiteraard vooral te maken met het krachtsverschil tussen beide teams. De Wâlden moest het doen zonder topschutter Johan Linthof en dat gemis liet zich tegen een tegenstander van het formaat Heerenveen extra pijnlijk voelen. De thuisclub had niemand in de gelederen die zijn taak dermate overnam dat de kloof in de score ook maar enigszins gedicht kon worden. Dit Heerenveen lijkt rechtstreeks op weg naar de titel en de al even felbegeerde promotie, de fusieclub, samengesteld uit Blauw Wit en De Driehoek, is met afstand de beste ploeg in deze competitie, daar hoef je geen deskundige voor te zijn.

opening
De wedstrijd staat  onder leiding van mevr. Van der Veer  en ze zal dat prima doen. Beide ploegen zijn duidelijk gekomen om te korfballen en dat betekent dat de sfeer onderling uitstekend is, van enige animositeit is eigenlijk geen sprake. En omdat ook de beide coaches zich gedeisd houden op de bank en zich beperken tot waar ze voor aangesteld zijn, het coachen van hun eigen team, verloopt de wedstrijd in een prima sfeer. De Wâlden mist schutter, eigenlijk het 'Dreh und Angelpunkt', Johan Linthof node. Alleen Bareld Bos is de hele wedstrijd druk in de weer om zijn ploeg aan te jagen, hij probeert ook met zijn 'gestreepte' passes het tempo erin te houden, maar in zijn eentje kan hij De Wâlden niet op sleeptouw nemen. Het verwondert in feite helemaal niet dat Heerenveen meteen het initiatief in handen neemt en de 0-3 na tien minuten is daar een logisch gevolg van. De Wâlden kan niet volgen, moet zich noodzakelijkerwijs beperken tot verdedigen en tegenhouden. Het duurt dan ook welgeteld 11 minuten eer Sjieuwke van der Veen de nul van het scorebord veegt: 1-3.  Heerenveen heeft een paar spelers in de ploeg die het verschil kunnen maken, zoals Noël van der Honig, Sjors Keij en bij de dames zijn Evelien Zoetendal en Diana van Houten hun evenknieën, niet alleen wat combineren betreft, maar ook qua scorend vermogen. Het wordt 1-4 en even lijkt De Wâlden volledig te worden weggespeeld, maar een goal van Rinske Jager voorkomt dat onheil: 2-4. Noël van der Honig en Sjors Keij zorgen voor 2-6, waarna ook Rienk van der Meer zich aan het scorefront meldt: 3-6. Maar als Heerenveen daarna het gat vergroot naar 3-10, twee treffers van Evelien Zoetendal en een van Diana van Houten, is duidelijk dat deze wedstrijd niet meer spannend wordt. In feite is dit duel allang beslist, Heerenveen is van een andere orde dan de thuisclub en bij De Wâlden sluipt een zekere gelatenheid binnen, de meeste spelers geloven er niet meer in. Ook coach Sake Koelma zit voor zijn doen wel heel rustig toe te kijken, in andere wedstrijden wil hij nog wel eens furieus overeind spatten om zijn spelers tot de orde te roepen, of de scheidsrechter de mantel uit te vegen. Daar ziet hij blijkbaar nu geen aanleiding toe en dus blijft het opmerkelijk stil op de thuisbank. Coach Riko Kruit van de gasten heeft uiteraard geen reden om in te grijpen, zijn ploeg doet het uitstekend en hij beseft ook wel dat deze wedstrijd in principe al gespeeld is.

game over
Maar er zijn in deze eerste helft nog wel degelijk 11 minuten te spelen en daarin kan nog een heleboel gebeuren. En dat gebeurt ook, in die 11 minuten vallen welgeteld nog 14 treffers(!), ten teken dat beide ploegen wel degelijk blijven gaan voor het resultaat. Die ruststand bedraagt 9-19, een marge van maar liefst tien doelpunten en dat is veel in deze klasse. Een toeschouwer suggereert om de tweede helft maar aan de bar af te doen. Een voor sommigen waarschijnlijk uiterst aanlokkelijk vooruitzicht, maar helaas voorzien de reglementen daar niet in. En eigenlijk is het best een aantrekkelijk schouwspel dat er binnen de lijnen te zien is. Alleen de cijfermatige spanning ontbreekt, maar verder zijn er twee teams te zien die prima kunnen korfballen. De één is goed, de ander héél goed, dat is zo ongeveer de bandbreedte.

tweede helft
Wie verwacht had dat een uiterst tamme tweede helft te gaan zien vanwege de behoorlijk diepe kloof die er gaapt tussen beide ploegen, 9-19, komt bedrogen uit. Beide ploegen blijven voluit gaan en van het gevreesde nachtkaars-scenario 'komt neat op 'e hispel'. Na de 9-20 is het Rinske Jager die er 10-20 van maakt en even later is het Sjieuwke van der Veen die de elfde van deTrynwâldsters  op haar naam krijgt. Als we halverwege zijn staat de teller op 11-23 door onder andere een fraai 'Doppelpack', van Marion Visser. Matthijs Hooghiemstra zorgt ervoor dat De Wâlden het dozijn vol maakt  (12-23) en de 13-26 is van de hand van Hessel Kinderman. Grytsje Kramer komt erin bij de thuisclub voor Nynke Venema en Bareld Bos maakt er 14-26 van. Dan zijn we al toe aan de slotfase en daarin wordt, zoals wel vaker in wedstrijden die al lang en breed beslist zijn, de score nog even fors opgedreven. De Wâlden maakt er nog drie, Heerenveen nog zes, 'ferskil moat der bliuwe', niet waar. En dat betekent dat deze wedstrijd eindigt in een wel erg ruime zege voor de gasten: 17-32. Niks op af te dingen, Heerenveen was gewoon een maatje te groot voor De Wâlden, dat overigens helemaal niet slecht speelde. Maar zoals gezegd, De Wâlden speelde goed, maar Heerenveen speelde, veel, beter. Een verschil in kwaliteit, met name bij de vrouwen. Na afloop praat ik even met Diana van Houten, haar ken ik al vanaf de tijd dat ze als 14 jarige meisje debuteerde, nu bijna 20 jaar geleden. Toen al was ze daar goed genoeg voor, en eigenlijk is ze dat nog steeds. "Wy lizze op kampioenskoers", zegt ze na afloop, "ik tink wol dat wy, sûnder eigenwiis te wêzen, de bêste ploech yn dizze kompetysje binne. Wy skoare makkelik, tsjin Noordenveld hellen wy sels de magyske fyftich. Dat hat fansels ek te krijen mei de tsjinstanner, mar it seit ek genôch dat wy in doelsaldo van 120 hawwe. Wy hawwe in ploech mei kwaliteit om een klasse heger te spyljen tink ik, of nee, eins bin ik dêr wol fan oertsjûge." Het lijkt mij een uiterst realistische kijk op het functioneren van Heerenveen dat overigens  volgend seizoen getraind gaat worden door Ralph de Vries, hij was al eerder trainer van het toenmalige Blauw Wit. Zijn roots liggen overigens in Tytsjerk. 

opvallend
Wat ook deze keer weer opviel was de publieke belangstelling voor deze korfbalwedstrijd. De Wâlden beschikt over een hondstrouwe aanhang die de ploeg eigenlijk nooit in de steek laat. Ze zijn er altijd bij, ook nu zat de tribune van De Hege Wâlden weer bommetje vol en zoals altijd werken ze sfeerverhogend en stuwen ze hun ploeg op naar het uiterste vermogen. Dat dat deze avond niet toereikend was, deed daaraan niets af. Dit is publiek waar je wat aan hebt, waar je als team beter van wordt en waar je als ploeg graag voor speelt, in goede tijden en iets minder goede. Hulde!

Binne Kramer 

{gallery}Syta/walden6218{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie