14
di, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
OENTSJERK - De Wâlden C1 kwam zaterdagmiddag in de wedstrijd tegen de opponenten uit Drachten met name lengte te kort. Letterlijk dus, de Drachtster spelers waren merendeels aardig wat centimeters groter van de Trynwâldster jongelui. In deze leeftijdscategorie komt dat wel vaker voor, zeker omdat de C's twee jaren omvatten. Hoe dan ook, Drachten was dus letterlijk een maat te groot voor De Wâlden, dat over zijn stinkende best deed om de nederlaag zo veel mogelijk te beperken.


De Wâlden mist lengte en dynamiek 
In eerste aanblik leek het er zaterdagmiddag in sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk op dat hier twee verschillende categorieën tegen elkaar in het strijdperk traden. Zoiets als C's tegen B's, maar daar was natuurlijk geen sprake van, zoiets is niet mogelijk in het streng en strak gereglementeerde korfbal. Maar invloed op de wedstrijd had het opmerkelijke verschil in lichaamslengte tussen beide teams uiteraard wel degelijk. De Trynwâldster jongelui hadden heel veel moeite om de bal van het ene vak naar het andere te krijgen: ze kregen simpelweg de bal niet over de lange handen van de Drachtsters heen. En die tekortkoming zorgde ervoor dat vrijwel alle dynamiek uit het spel van de thuisclub werd weggezogen. Soms duurde het meer dan een volle minuut eer er een afspeelmogelijkheid was gevonden indachtig het credo 'alleen afspelen als het kan'. En heel vaak kon dat helemaal niet omdat de ploeggenoten er niet in slaagden zich vrij te lopen. Het gevolg was dat het allemaal veel te traag verliep bij De Wâlden, ze kwamen maar mondjesmaat in de korfzone met de bal en dat betekende dat er meestal onder druk moest worden geschoten. En dat ging niet echt soepel, sterker nog, geen van die schaarse schoten eindigde in een treffer. De Wâlden bleef derhalve op nul staan, eigenlijk altijd een vervelende uitslag, zeker als de tegenstander wel een prima scoringspercentage kan voorleggen. Dat deed Drachten dan ook, het werd uiteindelijk 0-14.

eerste helft
We hoeven als toeschouwers, publiek is er altijd als er een team van De Wâlden speelt, niet lang in spanning te zitten hoe deze wedstrijd zal verlopen. Het is al snel duidelijk dat Drachten de betere en fysiek sterkere is. Dat lengteverschil is opvallend, op sommige van de bijgaande foto's is dat ook goed te zien en het heeft een behoorlijke invloed op de wedstrijd. Het wordt een erg eenzijdig duel, omdat De Wâlden veel te veel moeite heeft om te combineren, iets wat bij korfbal nu eenmaal noodzakelijk is. En het betekent dat als de thuisclub in balbezit is, het spel vrijwel stilvalt, het is zoeken, zoeken en nog een keer zoeken naar een medespeler die vrijstaat en waar ze de bal heen kunnen spelen. Dat duurt lang, haalt elke dynamiek uit dit duel en het gaat ook nog eens een keer heel vaak fout. Drachten onderschept een groot aantal passes. In het basketbal zou het 'steals' noemen. Het geeft de wedstrijd een wat traag aanzien en dat voor zulke jonge jongens en meiden. Kwaliteit zit er bij De Wâlden zonder meer in, maar het spel komt niet op gang. Als Drachten de bal onderschept, is die binnen een paar seconden weer in het aanvalsvak. Het verbaast dus ook niet dat de openingstreffer voor de Drachtsters is. En omdat het balbezit ook tamelijk 'oneerlijk' verdeeld is, kunnen de gasten gestaag doorgaan met het maken van doelpunten. Dat zijn er in deze eerste helft overigens niet overdreven veel, als scheidsrechter Matthijs Hooghiemstra voor de rust fluit, staat het scorebord op 0-6. Die 6 is marktconform zeg maar, maar die 0 geeft onbarmhartig aan waar het schoentje knelt bij De Wâlden. De Trynwâldsters hebben niet zozeer een kwaliteits- als wel een kwantiteitsprobleem. Aan inzet en werklust ontbreekt het de thuisclub niet, maar ze slagen er onvoldoende in om in de buurt van de korf van de tegenstanders te komen. En dus komt er van scoren 'net folle op 'e hispel'. Dat is toch wel een beetje sneu vind ik, de Trynwâldsters doen hun uiterste best, daar mankeert het niet aan, maar hun pogingen zijn vrijwel kansloos. Bij rust is het dus 0-6 en je moet vrezen voor de tweede helft, ik hoop alleen dat de thuisclub er alsnog een paar ingooit. Maar eigenlijk vrees ik met grote vrezen.

tweede helft
Dit tweede bedrijf is een kopie van het eerste: opnieuw is het Drachten dat de lakens uitdeelt en dat ook de bijbehorende doelpunten maakt. Nogmaals, op de wedstrijdmentaliteit van de thuisclub is niets aan te merken, maar de ploeg komt simpelweg lengte en combinatievermogen te kort. En dat heeft toch veel, zo niet alles te maken met het verschil in lengte, jammer, maar het is niet anders. Ondertussen loopt de score steeds verder op, na 0-6 wordt het halverwege 0-10 en als Matthijs Hooghiemstra, hij heeft het niet moeilijk met dit uiterst sportieve duel, voor het laatst fluit, is het 0-14, een uitslag waar niets op af te dingen valt. Ik heb in de pauze aan de coach van Drachten, Ammarins Schievink die ik ken van haar V en V -tijd, al de suggestie gedaan dat haar ploeg met één hand op de rug zou spelen. Onzin natuurlijk, maar dit is ook niet echt leuk, niet voor de winnaars, maar helemaal niet voor de verliezers. Toen ik nog voor de klas stond en gymles gaf, loste ik zoiets altijd heel snel op: mixen die boel en zorgen dat het een wedstrijd werd. Maar in een officiële competitie kan dat niet, daar gaat het om winnen. Soms, naar mijn smaak, wel eens wat te veel. Maar wat moet je als coach van de 'sterke' partij? Met-de-handrem-erop spelen? Dat is ook niet echt leuk, daar beleeft ook niemand plezier aan en om dat laatste zou het in eerste instantie altijd moeten gaan. Vind ik... 

Binne Kramer

{gallery}Syta/walden27218{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie