03
vr, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
GARYP Als ik scheidsrechter was geweest... Een wat intrigerende titel voor wat in feite een simpel korfbalverslag zou kunnen en misschien wel moeten zijn. De wedstrijd betrof de E 1teams van V en V uit Garyp en Pallas uit Leeuwarden. Maar soms heb je van die wedstrijden die zich onttrekken aan het normale patroon, die anders zijn dan eigenlijk iedereen had verwacht. Deze confrontatie tussen V en en Pallas was zo'n uitzondering en daarmee tevens een extra leuke wedstrijd. Lees en oordeel.
Salomonsoordeel
De scheidsrechter bij een korfbalwedstrijd wordt geacht de regels toe te passen en af en toe recht te spreken in voorkomende gevallen. Maar voor scheidsrechters bij jeugdwedstrijden komt er soms nog wel eens een extra dimensie bij. Dan zijn ze even niet objectief of eigenlijk misschien juist wél buitengewoon onpartijdig. Toen ik zaterdagochtend zat te kijken naar de korfbalwedstrijd tussen de E-pupillen van V en V en die van Pallas uit Leeuwarden, bekroop mij het gevoel dat ik eigenlijk zou moeten ingrijpen. Even de situatie: we waren bezig aan wat zo ongeveer de laatste vijf minuten moeten zijn geweest. Het was 7-7 na een eigenlijk bizar scoreverloop. Van 5-0 naar 5-5 bij rust en daarna van 5-7 naar 7-7. Conclusie, beide ploegen hadden er van alles aan gedaan om niet te verliezen en op 7-7 was dat uiteindelijk gelukt. Beide ploegen verdienden te winnen, maar omdat dat nu eenmaal wiskundig en ook rekenkundig niet kan, was deze 7-7 een prima eindstand onder het motto 'wij blij, zij blij, iedereen blij'. Maar in de allerlaatste seconden van dit spannende duel slaagde de thuisclub, V en V dus, erin alsnog de winnende treffer te maken: 8-7. Niks op aan te merken, en: 'wie de meeste goaltjes maakt die wint de pot'. Maar voor mij druiste deze uitslag in tegen mijn sympathie voor de verliezer. Na afloop zaten een paar spelers van Pallas met hun coach en hun ouders even na te praten. Ik kon het niet laten om me even, ongevraagd, dus eigenlijk indruisend tegen de huidige privacy-wetgeving, maar vooruit, met hun gesprek te bemoeien. "Weet je", vroeg ik aan de spelers, "wat ik gedaan zou hebben als ik scheidsrechter was geweest?" Ze keken me verbaasd aan. "Ik zou op 7-7 met nog vijf minuten te spelen hebben afgefloten, einde wedstrijd, gelijkspel, beide ploegen krijgen wat hun toekomt, geen verliezers." Maar omdat zoiets niet kan natuurlijk ben ik fotograaf geworden en geen scheidsrechter." Het zal ongetwijfeld mijn onderwijsachtergrond zijn geweest, daar zorgde ik er altijd voor dat in een dergelijk geval een remise op het scorebord kwam. Sommige kinderen hadden het in de gaten: "Master woe seker net dat der ien ploech ferlieze soe." Dan legde ik samenzweerderig een vinger op mijn lippen: "Hast gelyk, mar net oer prate."

eerste helft
Het is nog vroeg op deze zaterdagochtend en de regen klettert, aangedreven door een harde zuidwester, tegen de ramen van mijn Up als ik naar de Wetterstins rijd, de sporthal naast het zwembad. Daar wordt gekorfbald als mijn gegevens kloppen en dat blijkt zo te zijn, zelfs twee wedstrijden naast elkaar. Ik kies voor links, doe ik wel vaker, want daar gaan de E 1 teams van V en V en Pallas uit Leeuwarden zo dadelijk spelen. Naar zulke wedstrijden kun je zonder voorkennis gaan kijken, er gebeurt eigenlijk altijd genoeg om er een attractief duel van te maken. Ik word niet teleurgesteld. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Femke Feenstra, speelster van V en V sedert enkele jaren. Zij zal er geen moeite mee hebben, deze leeftijdscategorie heeft het 'ja maar' nog niet in de vocabulaire staan, niet in een sporthal in ieder geval. Aanvankelijk lijkt het een walk over te worden voor de thuisclub, want binnen tien minuten staat V en V op een riante 4-0 voorsprong. De Garypster zijn ook daadwerkelijk de betere ploeg en Pallas lijkt 'heading for disaster'. Zeker als het even later ook nog 5-0 wordt. 'Ik bin suver bliid' dat de gasten met 5-1 wat terugdoen, ook al hebben ze daar een strafworp voor nodig. Maar dat er bij rust, dus nog geen kwartier later, 5-5 op het bord zou staan, heb ik tot nu toe niet voor mogelijk gehouden. Wat er precies gebeurt weet ik nóg niet, maar die eerste Leeuwarder treffer maakt blijkbaar heel wat los. De gasten beginnen eigenlijk nu pas te korfballen, alsof ze in het begin onder de indruk waren, geïntimideerd zelfs. Maar zo bedreigend is de sporthal naast het zwembad niet en ook het publiek maakt niet de indruk elk moment het veld in te zullen rennen. En die Leeuwarder revival betekent dat het bij de rust 5-5 staat en dat het alsnog een echte wedstrijd is geworden. Twee prima spelende ploegen met natuurlijk alle 'lekken en brekken' van deze leeftijdscategorie. De Leeuwarder coach is de rust zelve, die van V en V maakt de indruk zó het veld in te willen 'om het vóór te doen'.

tweede helft
Zeker als de gasten na die 5-5 het heft in handen nemen en er 5-6 en zelfs 5-7 van maken. Dan is plotseling Pallas de ploeg met de beste papieren en heeft V en V 'klauwen' om bij te blijven. Ik zit toch wel met enige verbazing te kijken, wie had dat nou kunnen denken na die vlotte 5-0. Maar blijkbaar kan coach Jelly haar team er alsnog van overtuigen 'dat der noch neat ferlern is' en dat de groenwitten wel degelijk nog kunnen winnen. Het wordt 6-7 en even later, vlak voor tijd, 7-7. "Affluiten", denk ik bij mezelf, "loon naar werken voor beide ploegen", maar ja, zoiets is nooit voorzien in de regels, ook al was de uitvinder van dit spelletje een schoolmeester. Voor mij mogen ze allebei winnen, maar zoiets bestaat niet en dus opteer ik voor een dead heat, een remise, een draw, een gelijkspel dus. Maar het is uiteindelijk de thuisclub die er met de punten vandoor gaat: V en V wint door een ultieme treffer met 8-7. Van harte gegund, daar niet van, maar ik vind het sneu voor de gasten. Maar nergens in de spelregels van welke sport dan ook, ben ik het woord 'sneu' tegen gekomen. Jammer, een duidelijke 'omissie' als je het mij vraagt.

Binne Kramer                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    {gallery}Hilda/venvpallas{/gallery} 

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie