03
vr, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
BURGUM - Ware er een jury aangesteld om te bepalen wie de wedstrijd tussen de A-juniorenteam van V en V/Quick en CSL uit Britsum zou dienen te winnen, dat was de uitslag 'moai grif' een draw geweest, een gelijkspel, een remise. Want beide ploegen 'wiene tsjin elkoar opwoechsen', ze waren anders gezegd gelijkwaardig. Dat de thuisclub uiteindelijk won was een kwestie van iets beter schieten in de absolute slotfase, je mag het ook het beroemde 'Quentchen Glück' noemen, dat je beter vóór dan tegen kunt hebben. 
Prima wedstrijd, maar iets te weinig doelpunten
Als twee teams van A-junioren maar 21 treffers weten te scoren in een dik uur korfbal, dan mag je dat lichtelijk teleurstellend noemen. Dat was het geval in het duel tussen VenV/Quick en CSL uit Britsum. Kwaliteit genoeg in beide ploegen, en aan het spel mankeerde het ook niet, beide ploegen hadden alleen wat erg veel moeite om de bal door de korf te krijgen. CSL haalde zelfs niet de dubbele cijfers niet en dat mag je gerust ondermaats noemen. Kansen genoeg, daar ontbrak het niet aan, maar blijkbaar misten de gasten de ultieme scherpte onder de korf. Dat was bij de thuisclub iets beter geregeld, maar 12 doelpunten houdt ook niet over als je een ploeg tot je beschikking hebt die zo goed kan korfballen. Teleurstellend dus? Ja, qua doelpunten, maar zeker niet waar de attractiviteit betrof. Het was een duel op het scherp van de snede in een hoog tempo en met een hoge amusementswaarde. Dat laatste had vooral te maken met het scoreverloop: beide ploegen hielden elkaar eigenlijk constant scherp in het oog, waar scheidsrechter Arjen Brander dat bij beide ploegen deed. Hij leidde het duel op de van hem bekende, bijna stoïcijns aandoende manier: geen overdreven gedoe, weinig tekst, maar vanuit een gezagspositie die door beide ploegen moeiteloos werd aanvaard. En alleen al daarvoor verdienden beide teams een compliment, want ondanks dat het af en toe behoorlijk spannend en zelfs hectisch was, ging er niemand over de schreef, noch fysiek, noch verbaal. Leuk om naar te kijken was het zonder meer, beide ploegen bleken in staat om prima korfbal te spelen en omdat het van begin tot einde spannend bleef, was de al eerder aangehaalde remise de gedroomde uitslag geweest. Maar eigenlijk was het Vrouwe Fortuna, u weet wel, zij met die weegschaal, die besliste over winst en dus ook verlies. Zij bepaalde dat de thuisclub mocht winnen en daarmee bevoordeelde ze V en V/Quick niet zozeer, maar in feite benadeelde ze de gasten uit Britsum in een mate die eigenlijk geen recht deed aan de verhoudingen. Hoe dan ook, het was een genoegen om naar te kijken, deze A-junioren clash tussen de beloften van twee gerenommeerde korfbalclubs.

eerste helft
Als scheidsrechter Arjen Brander de wedstrijd in gang heeft gefloten is het CSL dat het bal opent. Bijna in ieder geval, want de gasten laten die kans liggen door een strafworp te missen. Even later is het wel raak en komen de Britsumers op 0-1. De combinatieclub uit Garyp/Oudega elimineert die voorsprong en na die 1-1 loopt de thuisclub uit naar 3-1. Dat zou op een vroege demarrage kunnen duiden, maar nog voor de rust komt CSL terug naar 3-3. Toch gaat de thuisclub met een, zij het minimale, voorsprong de kleedkamer in voor thee en peptalk, als een beeldschone doorloopbal de 4-3 oplevert. Conclusie: het is nog niet gedaan waar het deze wedstrijd betreft, voorlopig kan geen van beide ploegen zich beroemen op een overwicht.

tweede helft
Eigenlijk verandert er in dit tweede bedrijf niet zo vreselijk veel aan het spelbeeld. Beide ploegen doen hun stinkende best, maar ze hebben beide ook de nodige moeite om tot scoren te komen. Dat heeft met name te maken met het schot, dat qua zuiverheid aan beide kanten te wensen over laat. Het wordt al snel gelijk, 4-4, maar op 5-4 leidt de thuisclub opnieuw de dans. Maar een voorbode voor een beslissende voorsprong is dat niet, want op 5-5 is alles weer in evenwicht, qua spel en dus ook qua score. Op 6-5 en 6-6 herhaalt dat scenario zich, beide treffers komen ook op identieke manier tot stand uit een vrije bal-combinatie. We zijn dan inmiddels halverwege de tweede helft en beide ploegen beseffen dat het er nu om zal gaan. Maar degene die het scenario voor dit duel heeft geschreven, heeft blijkbaar nogal wat thrillers gelezen, want dat draaiboek schrijft voor dat het spannend moet blijven. En dus blijft het dat ook. Na 6-6 wordt het 8-8 en pas op 10-8 lijkt V en V/Quick een beslissend gaatje te hebben geslagen. Maar de gasten geven het niet op, waarom zouden ze ook, en bij 10-9 giert de spanning niet alleen bij de spelers, maar ook bij het 'omsittend laach' nog altijd door de kelen. Pas als de thuisclub erin slaagt om de marge weer op twee punten te bepalen, 11-9, lijkt de wedstrijd beslist. Maar eigenlijk is hij dat pas als in de slotseconden de thuisclub er 12-9 van kan maken. Dat is er te veel aan voor CSL, dat bovendien 'out of time' raakt. En dus wint V en V/Quick met wat nog een redelijke marge lijkt van CSL, maar die kloof is geflatteerd, eigenlijk, maar dat heb ik in de aanhef van dit verslag al uitgelegd verdiende dit duel geen verliezer en dus ook geen winnaar. Maar de ongeschreven sportwet die zegt dat wie de meeste goaltjes maakt de pot wint, is al oud, héél oud. Maar als deze beide teams tien wedstrijden tegen elkaar spelen, winnen ze er elk drie en de overige vier eindigen gelijk, zeker weten.

Binne Kramer                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    {gallery}Hilda/venvquickcsl{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie