03
vr, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
BURGUM - DOW, dat staat voor De Oanhâlder Wint, speelde zaterdagochtend in sporthal Wetterstins in Burgum tegen Zunobri en dat is een letterwoord gevormd uit Zuidhorn, Noordhorn en Briltil. En dan zitten we, zoals u ongetwijfeld weet, in Groningen. Geen van drieën staat bekend als gerenommeerd korfbalbolwerk, maar Zunobri is wel degelijk een club die met enige regelmaat aan de weg timmert. Sportief deden ze dat zaterdagochtend ook, want ze wonnen ruim, erg ruim zelfs, van DOW C1. 
 DOW 'houdt wel aan', maar wint niet
De Oanhâlder Wint, ik heb ooit in mijn Actief-tijd, de naam gevarieerd in De Oandielhâlder Wint, omdat de club toen werd gesponsord door de plaatselijke Rabobank. Maar de pompeblêdenclub kon zaterdag 'oanhâlde' wat ze wilde, maar winst op Zunobri zat er niet in. Totaal niet zelfs, want het werd uiteindelijk 1-9. Gelukkig was die akelig grijnzende nul op het scorebord net op tijd weggeveegd. Want voor nul naar de kant moeten is voor geen enkele ploeg leuk, in geen enkele sport. Voor de zware nederlaag waren overigens wel degelijk 'verzachtende omstandigheden'. Waar Zunobri een klassieke opstelling kende: met dames én heren, daar moest de ploeg uit Eastermar het doen met alleen maar dames. Dat klinkt behoorlijk vrouw-onvriendelijk, ik besef het terdege, maar ik kan het uitleggen. Het zij verre van mij om de rol van dames, vrouwen, meiden of meisjes, het is maar wat u wilt, in het korfbal te onderschatten. Maar op een bepaalde leeftijd begint het fysieke aspect, zeg maar kracht en snelheid, zich te manifesteren in een gemengd team. Het was dan ook geen wonder dan onder de korven de gasten heer en meester waren. Let wel, heer en meester, niet dame en meesteres. En dat betekende dat de krachtsverhoudingen, letterlijk in dit geval, behoorlijk uit het lood waren. En daardoor was Zunobri de betere ploeg, de sterkere ploeg vooral. Niet dat de Eastermarders daar zicht- of hoorbaar onder gebukt gingen, de thuisclub ging er vol tegenaan en haalde alles uit de kast om het de gasten zo moeilijk mogelijk te maken. Maar dat was allemaal niet genoeg om de Groningers van de verdiende winst af te houden. Lange tijd leek DOW zelfs op die vermaledijde nul te blijven hangen, maar gelukkig slaagde de ploeg in die prachtige pompeblêden-shirts er in de slotfase alsnog in die ene treffer te scoren. De nederlaag werd er niet minder zwaar om, maar het staat toch wat anders in de uitslagenlijst. 'Ergebniskosmetik' noemen onze oosterburen dat, prachtige en typisch Duitse uitdrukking, zoiets als kosmetische aanpassing van de uitslag.

eerste helft
Het sportaanbod is op deze 'donkere dagen voor kerstmis' een beetje schraal en dat geeft mij de gelegenheid om eens bij ploegen te gaan kijken waar ik anders vaak niet aan toe kom. Niet omdat ik niet wil of geen zin heb in lagere teams, maar gewoon omdat bijna alle sportwedstrijden in één dag worden samengebald. Tot voor enkele jaren was er ook op de zondag nog wel eens wat te doen, maar 'dat koartet aardich yn'. En dus meld ik mij op deze zaterdagochtend in sporthal De Wetterstins in Burgum, daar is het meestal goed toeven en met een paar leuke, spannende en af en toe zelfs hectisch korfbalwedstrijden, kom ik deze zaterdag wel door. Wat ik al twee jaar node mis, is het traditionele zaalvoetbaltoernooi om de Tytsjerksteradiel Cup, u weet wel, die beker met de grote oren. Maar bij het ontbreken van de Westermar die al die jaren, meer dan veertig(!) als accommodatie diende, moeten we als sportliefhebbers op een houtje bijten. Gelukkig wordt er druk gebouwd aan de Nije Westermar en als alles genaaid wordt zoals het geknipt is, kunnen we in oktober weer terecht in een prachtige nieuwe sporthal. Ik kijk er reikhalzend naar uit, 'en velen met mij', zeker weten. Tot zolang is deze Wetterstins een prima alternatief, al mis ik hier de toeschouwers-accommodatie, die zijn ze destijds 'vergeten'. Nu breken de toeschouwers hun rug op van die lage gymnastiekbanken. Ik heb mijzelf het privilege van een heuse stoel verleend, niet echt comfortabel als je last van je rug hebt, maar altijd beter dan zo'n bank zonder rugleuning. De wedstrijd dan. Het wordt al snel duidelijk hoe de verhoudingen liggen, want het is Zunobri dat het heft qua score in handen neemt. Het wordt 0-2, waarbij met name die tweede treffer van uitstekende kwaliteit is, een oogstrelende doorloopbal. DOW probeert uit alle macht wat terug te doen, maar met name in de korfzones komen de Eastermarders te kort, daar zijn de gasten zoals gezegd heer en meester. En dat betekent dat DOW het meestal met één schotpoging uit een aanvalsactie moet doen, waar Zunobri een paar goede rebounders in het team heeft. En dat levert de gasten een substantieel voordeel op in het aantal rebounds, dus in het aantal schoten per aanval en dus in een behoorlijk aantal treffers. Een fraaie overname levert de 0-3 op en twee knappe afstandsschoten betekenen evenzovele doelpunten: 0-5. Dan al is duidelijk dat deze wedstrijd niet meer spannend gaat worden, het gaat er alleen nog om hoe groot Zunobri de kloof kan maken en of DOW erin slaagt die vervelende nul van het scorebord te vegen. Als de prima fluitende referee voor de rust heeft gefloten, is het verschil inmiddels opgelopen naar 0-7. Game over qua uitslag, maar er wordt wel degelijk een tweede helft gespeeld uiteraard.

tweede helft
In dit tweede bedrijf vallen de treffers wat minder gemakkelijk, want de gasten komen nu niet verder dan twee doelpunten. Dat betekent 0-9, maar DOW smaakt het, misschien ietwat twijfelachtige, genoegen om in ieder geval die ene eretreffer te kunnen laten aantekenen. Daarmee verandert niets aan de uitslag, maar het oogt toch iets 'nofliker'.

Binne Kramer                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    {gallery}Hilda/dowzunobri{/gallery}  

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie